·          Mezun olduğunuz okul türünü göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceğinizi belirleyin.

"Liseden hangi alandan mezun iseniz, bu alanla ilgili yükseköğretim programlarını tercih ettiğinizde kazanma şansınızın daha fazla olacağını unutmayın. Çünkü eğitim gördüğünüz alanla ilgili ham puan türü ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih ettiğinizde AOBP"niz 0.8 ile çarpılarak ÖSS"de aldığınız ilgili puana eklenir. Eğer ÖSYM"nin kendi alanınızda belirttiği bölümlerin dışında bir tercih yaparsanız ilgili AOBP"niz 0.3 katsayısıyla çarpılarak ÖSS puanınıza eklenir.

Kendi alanınızda yer alan bölümler ve bu bölümlerin hangi puan türü ile öğrenci aldıkları "Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzunda" tablolar halinde verilmektedir. Bu tabloları dikkatlice inceleyin. Sınav sonuç belgenizde veya internetteki sonuç belgesinde 0,8 AOBP"li, 0,3 AOBP"li ve ek puanlı (sadece meslek lisesi öğrencilerinde) Y-ÖSS puanlarınız yazılı olacaktır."

·          Yerleştirildiğinizde okuyabileceğiniz yükseköğretim programlarını tercih listesine yazınız. Yaptığınız sıralamada en çok istediğiniz program en başta olmalıdır. Her sıraya bir sonrakinden daha çok istediğiniz bir programı yerleştirin ve listenizi en az istediğiniz programla bitirin.

·          Bu sıralamada birbirine çok yakın puanda olan tercihlerle karşılaşılabilir. Ya da istediğiniz bölüm alt sıradaki tercihlerde olabilir. O zaman tutarsız tercih yapmamak için istek dışındaki bölümleri tercih listenizden çıkartın.

Örnek:

Tercih Sırası

Yüksek Öğretim Programı

Puanı

Tercih Nedeni

1

A BÖLÜMÜ

376.552

Puanı çok yüksek olduğu için yazdım.

2

B BÖLÜMÜ

370.223

1.Derecede istediğim bölüm

3

C BÖLÜMÜ

365.888

Tercih etmesem de olur.

4

D BÖLÜMÜ

363.645

2.Derecede istediğim bölüm

5

E BÖLÜMÜ

375.798

3.Derecede istediğim bölüm

Bu durumda A, C ve E bölümlerini tercih listesinden çıkarmak gerekir. Çünkü:

Ø        A bölümü istenmeyen ancak sadece puanı yüksek olduğu için yazılan bir bölümdür.

Ø        C bölümü D ve E bölümlerine göre daha az istenen bir bölüm olduğu görülmektedir.

Ø        E bölümü D bölümüne göre puanı yüksektir. Aday B, C ve D bölümlerine yerleşemediği zaman büyük ihtimalle E Bölümüne de yerleşemeyecektir.

·          Y-ÖSS (yerleştirme puanı) puanlarınızı ve yüzdelik dilimlerinizi, tercih etmeyi düşündüğünüz yükseköğretim programlarının taban puanları ve yüzdelik dilimleriyle karşılaştırın. Ancak bu karşılaştırma sizlere bir yorumlama verisi sunmaktadır. Yükseköğretim programlarının taban puanları yıldan yıla değişiklikler gösterebilir. (Katsayılardaki değişiklikler, tercihlerdeki eğilimler vb. etkilerle)

·          Tercih edeceğiniz yükseköğretim programlarının adaylarda aradığı özel koşullar ve açıklamaları dikkatlice inceleyin.  Bu koşullar kılavuzda, Tablo 3A, 3B ve Tablo 4"te yer alan yükseköğretim programlarının koşul ve açıklamaları bölümünde yer almaktadır. (barınma, sağlık, erkek-kız olma durumu, maddi imkanlar vb.)

·          Tercih listesindeki bölümlerin size uygun olup olmadığını kontrol edin. Her aday kendi yapısına uygun bölümleri tercih etmelidir. Arkadaşlarınızın yaptığı tercih sıralaması sizin için geçerli olmayabilir.

·          Tercihlerinizi yaparken hem istek sırasına hem de başarı sırasına uygun olmasına dikkat ediniz. Örneğin; 5. tercihinizi kazandığınızda; "keşke 6. ya da 7. tercihimi kazansaydım" demeyecek şekilde tercih yapmalısınız.

Her tercihinizi tek tek bir alttaki tercihinizle karşılaştırınız. Üstteki tercihlerinize göre altta yazdığınız tercihinizi çok istiyor musunuz? Kontrol ettikten sonra şunu diyebilmelisiniz: "Ben en çok 1. tercihimi kazanmak istiyorum. Onu kazanamazsam 2. tercihimi kazanmak istiyorum. Onu da kazanamazsam 3., 4., 5.... 24. tercihimi kazanmak istiyorum. Kazandığımda orada okumak istiyorum."

·          Tutarsız tercihlerden sakının. Yani aynı puan türünden alt sıralara yazdığınız bir Yükseköğretim programının yüzdelik dilimi, üst sıralara yazdığınız yükseköğretim programının yüzdelik diliminden yüksek olması durumunda, bu bölümü tercih listenizden çıkarınız.

Örnek:

Tercih Sırası

Yüksek Öğretim Programı

Puan Türü

Puanı

%

1

Matematik

Say

375.423

0,1

2

Matematik

Say

365.367

0,3

3

Matematik

Say

370.889

0,2

4

Matematik

Say

362.231

0,4

2. veya 3. sırada yer alan yükseköğretim programı ya tercih listesinden çıkartılmalı ya da 3. sıradaki tercih 2. sıradakiyle yer değiştirmelidir.

·          Farklı puan türlerinden tercih yapacaksanız, bu puan türlerinin de kendi içinde tutarlı sıralanmış olmasına dikkat edin.

·          İlk birkaç tercihinizde "idealist" davranın. "Puanım yeterli olmayabilir" düşüncesine kapılmayın.

·          İdeallerinize yer verdikten sonra, "realist" davranın. Yüzdelik dilimlerinizi ve puanınızı bölümlerin yüzdelik dilimleri ve taban puanlarıyla karşılaştırarak yerleşme olasılığınızın daha yüksek olduğu gerçekçi tercihlere yer verin.

·          Son birkaç tercihinizde ise "mütevazı" davranın. Kazandığınızda pişman olmayacağınız kendi puanınızdan daha düşük puanla öğrenci alan bölümlere yer verebilirsiniz.

·          Yeni açılan veya alanı, puan türü değişen bölümlerin, taban puanı ve yüzdelik dilimlerinin karşısında puanları belli olmadığından bu bölümleri istek sıranıza uygun yerlere yazın.

·          Vakıf Üniversitelerinin burslu ya da burssuz programlarının özel koşullarını göz önünde bulundurun.

·          Kazansanız bile kaydolmayı düşünmediğiniz bölümleri tercih listenizde yer vermeyiniz. En son tercihiniz bile kazandığınızda severek okuyabileceğiniz bir bölüm olmalıdır.

·          "Çünkü bu bölüme yerleştiğiniz taktirde kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da bir sonraki yıl AOBP"nizin düşük katsayı ile çarpılacağını unutmayın."

·          Bütün bunların yanında yazdığınız bir yükseköğretim programının tercih listesindeki sıra numarası önemli değildir. Üsttekilerin puanı tutmazsa o bölümü 24. tercihiniz bile olsa siz yerleştirilirsiniz. Bir başkası l. tercihine yazmış olsa, puanı sizden düşük olduğunda o aday yerleştirilmeyecektir.

Örnek:

Tercih Sırası

Aday

Yüksek Öğretim Programı

Puanı

1

A

Makine Mühendisliği

355.800

2

B

Makine Mühendisliği

355.801

3

C

Makine Mühendisliği

355.802

ÖSYM"nin yerleştirme sistemine göre bu bölüme yerleşme önceliği C, B, A adayları şeklinde olacaktır.

·          Yapabileceğiniz tercih sayısı 24"tür. Ancak tercih hakkınızın  tamamını kullanmak zorunda değilsiniz.  

·          Tercihlerinizi yaparken çevrenizdeki uzman olmayan kişilerin etkisinde kalmayın. Tercih konusunda uzman kişilere, rehber öğretmenlere başvurun.

·          Tercihlerinizde yer vermediğiniz bir yükseköğretim programına puanınız tutmuş olsa bile yerleştirilemeyeceğinizi unutmayın.