Cihat Şener, istenmeyen okulları elemenin en iyi tercih yolu olduğunu söylüyor

Sınav ve tercih stresinin hakim olduğu şu günlerde öğrencilere yol göstermeyi ilke edinen eğitim uzmanı matematikçi Cihat Şener, ÖSS tercih listesi hazırlama telaşı içinde olan gençlere önerilerde bulundu. Tercih yapmanın sınava girmek kadar zor olduğuna dikkat çeken Şener şunları söyledi: “ÖSS'ye giren gençlerin tamamına yakını tercih listesi hazırlama uğraşı içinde. Bu, sınava girmek kadar zor.

YAŞAMIN DÖNÜM NOKTASI

Çünkü yaşamımızın en önemli köşelerinden birindeyiz ve yapacağımız liste yaşamımızın kalanının nasıl geçeceğine dair bir planlama listesi. Ben de bu listenin oluşturulmasına katkı sunmak için birkaç pratik yol önermek istiyorum. Yapılması gereken en önemli şey gidilebilecek ve okunabilecek okulları seçmektir.

ÖNCE AYIKLAMA YAPIN

Daha önceden verdiğiniz meslek kararına uygun olarak, kılavuzda bulunan okulları önce puanına ve başarı sıranıza bakmadan seçiniz. Bu sadece bir ayıklamadır ve henüz liste değildir. Bunda zorlanıyorsanız gitmeyeceğiniz ve okumayacağınız okulları eleyerek de bu listeye ulaşabilirsiniz. Bu seçimde sayı önemli değildir. 40 tane bile seçebiliriniz. Sonrasında bu liseyi sıralayınız.

DÜŞÜK ALTTA OLSUN

Artık kılavuzu kenara bırakabilirsiniz. Sıralarken yine puan ve başarı sırasına bakmayınız. Gitmeyi en çok istediğiniz okul (puanı ne olursa olsun) en üstte olmalıdır. Örneğin 7'nci sıradaki okul, 8'inci sıradakinden daha çok istediğiniz okul olmalıdır. Bu yaptığımız işe sıralamak diyoruz. Önce seçmiştik. Bu ise isteğimize göre sıralamak. Şimdi ise bunu bir 'tercih listesi' haline getirmek gerekiyor. Bunu yapabilmek için de puanınızı ve başarı sıranızı öncelikle dikkate almamız gerekiyor.

PUANINIZDAN UZAKLAŞMAYIN

En üste yazdığınız bölüm

sizin puanınızdan çok uzakta ise onu siliniz. En alttaki birinci sıraya yükselsin. Örneğin sizin puanınız 288 iken geçen yıl 347 puanla öğrenci almış bir okulu ilk sıraya yazmak aslında biraz hayalcilik olur diyebiliriz. Ama sizin puanınızdan 15-20 puan yüksek bir okulu ilk sıraya yerleştirebilirsiniz. En alttaki sıraya ise sizin puanınızdan olabildiğince düşük bir puanı olan okul koyarsanız kazanma olasılığınızı artırmış olursunuz.

Gerilimden uzak durun

Gitmeyeceğiniz, okumayacağınız bir okulu puanı ne olursa olsun yazmayınız. Eğer o düşük puanlı tercihinize yerleştirilirseniz ve gitmezseniz seneye ÖSS 'ye tekrar girmeniz durumunda puanınız düşürülecektir. Ayrıca orayı isteyen ve puanı sizden daha düşük bir kardeşinizin oraya gitmesine de engel olmuş olursunuz. Bu listelemede sizin puanınızdan 30 puan kadar aşağıda bir okul yazmanız bana göre yeterli olacaktır. Yaptığınız bu listeyi duvarınıza asın ve birkaç gün düşünün. Tamamsa sizin 'tercih listeniz' hazır demektir. Çevrenizdekilerin ve özellikle ailenizin görüşlerini mutlaka alın. Sorumlulukları üstlenin. Eğer ailenizle bir anlaşmazlık oluşuyorsa ikna etmeye çalışın. Yine de olmuyorsa gereksiz üzüntülerden ve gerilimlerden kaçının. Başarılar dilerim.