Teknoloji Fakülteleri ve Durum Değerlendirmesi
Merhaba sevgili öğrenciler. Teknoloji Fakültelerine girişte Danıştay’a yapılan itirazın sonucunda YÖK şöyle bir açıklama yapmıştı.
“Teknoloji Fakülteleri bünyesinde yer alan Mühendislik Programlarına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrenci ve mezunlarının YGS-1 puanı ile öğrenci kabul edilmesine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Bu nedenle, 2011-ÖSYS’de Teknoloji Fakültelerine sadece Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS ) puanı ile öğrenci kabul edilebilecektir. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu öğrenci ve mezunları da Teknoloji Fakültelerine LYS puanı ile kabul edileceğinden, bu durumdaki adayların Lisansa Yerleştirme Sınavına (LYS) başvuru yapması gerektiğinin adaylara duyurulması uygun görülmüştür.”
Bu açıklamadan bazı öğrenciler ve eğitimciler “ MTOK kalktı!” diye bir sonuç çıkarmışlar . Olumsuza şartlanmış ve alışkın olan meslek liseli öğrenciler de hiç sorgulamadan , araştırmadan kabullenmiş ve bu söylemi çevrelerine yaymaya başlamışlar.Ancak durum hiç de öyle değil. Şahsi kanaatim odur ki, oluşan yeni durum teknoloji fakültelerine ,hatta alan dışı bölümlere girecek meslek liseli öğrenciler için avantaj olacak. Nasıl mı?
Meslek Liseliler Teknoloji Fakültelerinin kendi alanlarıyla ilgili bölümlerine YGS ile değil ,LYS sonucu elde edilen puanların mühendislikler için olan MF-4 puan türü ile yerleşecekler. İlk etapta olumsuz gibi görünse de kararın sadece puan türü ile ilgili bir karar olduğu anlaşılıyor. Teknoloji Fakültelerinin MTOK kısımlarına sadece meslek liselilerin başvurması konusunda bir değişiklik yok. Dolayısıyla MTOK'lara sadece Meslek Liseliler başvurabildiği için aynı önceki gibi ,Teknoloji fakülteleri için tek rakipleri de yine , meslek lisesinin aynı bölüm mezunlarıdır. LYS puan barajı geçildiğinde , puanın değil kendi aralarındaki sıralamanın önemi olacak.Hasıl-ı kelam olumsuz manada değişen bir şey yok!...
Teknoloji fakültesi mezunu mühendisle , Mühendislik fakültesi mezunu mühendis arasında tek fark , bir yıl matematik-fen derslerinin görüldüğü hazırlık sınıfının olmasıdır. Sadece YGS ile gelen öğrenci bu sınıfta çok zorlanacak ve belki de geçemeyecekti.Ayrıca psikolojik olarak da diğer mühendisler gibi MF ile değil YGS ile geldiği için kendinde eksiklik hissedenler, haksız söylemlerle karşılaşanlar olacaktı. Yeni durumda MF ile girerek kendine özgüveni artacak ve sonraki yıllara da daha iştiyaklı devam edecektir.
Diğer bir avantajı da YGS puanı düşük olanlara oldu. Eğer öğrencinin YGS1 puanı düşük geldiyse ümitsizce beklerken kendine bir anda yeni bir şans doğdu. Özellikle bu durumda olan öğrencilere şunu hatırlatmak isterim. LYS nin %60 lık YGS nin % 40 lık önemi var.
Bir diğer avantajı da YGS de yüksek puan alıp Teknoloji fakültesini kazandığını sanan , LYS ye çalışmayanlara oldu. Bu öğrenciler şimdi LYS ye girerek sadece MTOK olan bölümleri değil başka bölümleri de kazanabildiğini görecek . Hiç LYS denemesine girmediği halde “LYS zordur, ben yapamam.”düşüncesinden dolayı LYS ye girmeyecek olan öğrenci, şimdi girmek zorunda olduğu için belki de hep istediği bir başka bölümü kazanacak.
Danıştay kararı sadece Teknoloji Fakülteleri için verilmiş bir karardır. Meslek Liselilerin tercih edebildikleri Sanat ve Tasarım Fakülteleri ile Turizm Fakülteleri için bir değişiklik belirtilmemiştir. Dolayısıyla bu fakülteler için hem meslek liselilerin gidebilme avantajı hem de puan türü konusunda şu an için bir sıkıntı görünmemektedir.Ancak her an BEKLENEN bir değişiklik olabilir!..
Güzel görün ,güzel düşünün ,güzel yaşayın…
Yazar: Metin KOÇDEMİR
Kaynak: