Tercih Formu, gerek 2009-ÖSS'ye giren gerekse sadece sınavsız geçiş için başvuran adayların doldurmaları gereken bir formdur. Adaylar sınava girip girmediklerini ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak Çizim 2'yi inceleyecekler ve hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını Tercih Formunun ilgili alanlarına tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.
2009-ÖSYS'ye başvurmuş meslek lisesi mezunları, 2009-ÖSS'ye girseler de girmeseler de, kendi alanlarında olmak koşuluyla Tablo 3A'da yer alan programları tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
 
Tablo 3A'daki programlara yerleştirme yapılırken önce kendi alanlarında sınavsız geçiş hakkına sahip olan meslek lisesi mezunu adaylar yerleştirileceklerdir. Bu programların kontenjanları sınavsız geçiş ile dolmadığı durumlarda, ilgili puan türünde en az 145 ÖSS puanı alan genel lise ve alanları dışında tercih yapan meslek lisesi mezunları yerleştirme işlemine alınacaktır. Bu nedenle sözü edilen adaylar Tablo 3A'daki programları tercihleri arasında gösterebilirler. Tablo 3A'daki En Küçük Puan ve Yerleştirme Öncelikleri sütunları incelenerek, 2008-ÖSYS'de hangi programların sınavsız geçişle dolduğu, hangi programların sınavsız geçişle dolmayıp ilgili ÖSS puanıyla yerleştirme ile dolduğu, hangi programların ise her ikisi ile de dolmadığı görülebilir. Önlisans programlarına, sınav sonuçlarına göre yapılacak yerleştirmelerde kullanılacak puan türleri de Tablo 3A'da gösterilmiştir. Tablo 3B'deki rogramlar hem genel lise hem de meslek lisesi mezunlarından 2009-ÖSS'de ilgili puan türünde 145 ve daha fazla ÖSS puanı almış adaylar tarafından tercih edilebilecektir.
2009-ÖSS'de ilgili puan türünde 165 ve daha fazla puan alan tüm adaylar Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Bu tablodaki açıköğretim programları (Ingilizce Öğretmenliği programı hariç) en az 145 puan alınması koşuluyla tercih edilebilecektir.
Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo 3A, Tablo 3B veya Tablo 4'ten bularak tercih sırasına koyması ve Tercih Formuna yazması gerekir. Tercih Formu doldurulurken girmek istenilen yükseköğretim programları tercih sırasına konmalı ve her satıra bir programın kodu ve adı ile bağlı olduğu üniversite ve fakülte/yüksekokul adı yazılmalıdır. Yapacağınız tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacaktır. Tercihlerinizi, 1 numaralı tercih alanından başlayarak yazınız.
Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazmakla yetinebilir. Bu durumda adayın, girmek istediği bu dört programı (1.) sıra numaralı yerden başlayarak tercih sırasına göre yazması gerekir.
Tablo 3B ve Tablo 4'ün (12) numaralı sütununda yükseköğretim programlarının 2008 yılındaki en küçük puanları; (9), (10) ve (11) numaralı sütunlarda ise en küçük puana karşı gelen sırasıyla 0,3 AOBP'li, 0,8 AOBP'li ve ek puanlı başarı sıraları yer almaktadır. 2009-ÖSS Sonuç Belgesinde her adayın hesaplanan Y-ÖSS puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.
Tercihler yapılırken bu kılavuzdaki yükseköğretim programlarına ait başarı sıralarının adayın 2009-ÖSS Sonuç Belgesindeki Y-ÖSS puanlarına ait başarı sıraları ile karşılaştırılması yol gösterici olabilecektir. Ancak, yükseköğretim programlarında gerçekleşen puan türü değişiklikleri, kontenjanın azalması veya artması, programa kabul koşullarında meydana gelebilecek değişiklikler, ek puan alabilecek öğrenci sayısı değişimleri, alanda veya yakın alanlarda yeni açılan programlar ve öğrenim ücretlerinde meydana gelen değişiklikler gibi birçok etkenin bu yıl oluşacak başarı sıralamalarını değiştirebileceği göz önünde tutulmalıdır.
Tercih yapılırken en küçük puanlar yerine başarı sıralarının karşılaştırılmasının daha iyi olduğu söylenebilir.
Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz (Bakınız Çizim 2). Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız Merkezimizce kontrol edilmeyecektir. Ancak, Merkezi Yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır.
Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarını isteğinize göre sıralayabilmeniz için Merkezi Yerleştirme sisteminin nasıl işlediğini bilmenizde yarar vardır. Merkezi Yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayarla yapılacaktır. Sistemin esasları şu şekilde özetlenebilir:
a) Her yükseköğretim programına, Kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir.
Y-ÖSS puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili Y-ÖSS puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir. Sınavsız geçiş ile yapılacak yerleştirme işlemlerinin esasları "SINAVSIZ GEÇİŞLE İLGİLİ
TERCİHLERİNİZİ YAPARKEN GÖZ ÖNÜNDE TUTACAĞINIZ YERLEŞTİRME ESASLARI " başlığı altındadır.
b) Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
c) Merkezi yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.
d) Bir adayın kayıt hakkı kazandığı programın bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna gönderilecek listede, kayıt hakkı kazanan bütün adayların açık kimlikleri, fotoğrafları, puanları, yerleştiği programın alanında olup olmadığı ve ek puandan yararlanıp yararlanmadığı bilgileri yer alacaktır.
e) Y-ÖSS puanlarınıza göre tercihlerinizi yaparken göz önünde tutmanız gereken en önemli nokta, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanınızın kendi alanınıza uygun bir programı tercih ettiğinizde 0,8, kendi alanınız dışındaki bir programı tercih ettiğinizde 0,3 katsayısı ile çarpılacağıdır. Bir diğer önemli nokta da kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazmanız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralamanızdır. Tercihlerinizi, Tablo 3A (önceliğin sınavsız geçiş hakkı olanlardaolduğunu unutmadan), Tablo 3B ve Tablo 4'te verilen yükseköğretim programlarının başarı sıralarınagöre sıralamanız şart değildir. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Ancak ne olursa olsun bir yükseköğretim programına kaydolmak istiyorsanız, sonlardaki birkaç tercih sıranıza girebileceğinizi tahmin ettiğiniz programları yazabilirsiniz.
Merkezi yerleştirme sistemine ilişkin olarak buraya kadar yapılan açıklamalardan sonra, Tercih Formuna yazdığınız bilgileri son olarak şu açılardan bir kez daha kontrol ediniz.
Listenizdeki programların bu kılavuzda "bakınız" olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz?
Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?
Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım." demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu doğru mu?
Bütün bu kontrollerden sonra Tercih Formundan faydalanarak Başvuru Merkezi veya internet üzerinden tercih bildirim işleminizi gerçekleştiriniz. Tercih bildirim işlemi gerçekleştirildikten sonra tercihlerinizde vetercihlerinizin sıralamasında herhangi bir değişiklik yapılmasının kesinlikle mümkün olmayacağınıunutmayınız.