Tablo 3A, Sınavsız Geçiş ile ilgili yükseköğretim programlarını göstermektedir. Bu tablo Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgelerine (METEB) göre hazırlanmıştır. METEB başlığı altında bölge kapsamına giren yükseköğretim programları, bağlı oldukları üniversitelere ve meslek yüksekokullarına göre gruplanmıştır. KKTC, Vakıf Üniversiteleri ve Vakıf Meslek Yüksekokulu önlisans programlarına ilişkin bilgiler Tablo 3A'nın son sayfalarındadır.
Bu tablodaki bilgiler 7 sütun halinde düzenlenmiştir. Bu tabloda, mesleki ve teknik eğitim bölgeleri (METEB) içinde alfabetik sırada olmak üzere her üniversitenin adından sonra bu üniversitede yerleştirme yapılacak yükseköğretim programlarının kodları (1) numaralı sütunda, adları (2) numaralı sütunda, programın puan türü (3) numaralı sütunda, kontenjanı (4) numaralı sütunda, programla ilgili özel koşul ve açıklama numaraları (5) numaralı sütunda yer almaktadır.
Bu koşulların neleri içerdiği, tablolardan sonra "Tablo 3A, Tablo 3B ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" başlığı altında numara sırasına göre verilmiştir. 2008-ÖSYS sonucundakontenjanı dolmuş bir programa son yerleştirilen aday sınavsız geçiş ile yerleştirildi ise mesleki ve teknik ortaöğretimbaşarı puanı (OBP), alan dışı ÖSS puanı ile yerleştirildi ise Y-ÖSS puanı (6) numaralı sütunda; yerleştirme öncelikleri ise(7) numaralı sütunda bulunmaktadır.
2008-ÖSS Ek Yerleştirme sırasında veya 2009 ÖSYS'de yeni açılan programlar için (6) En küçük puan ve (7) Yerleştirme Öncelikleri sütunlarında (- - - -) yer almaktadır. Kontenjanları 2008-ÖSYS Merkezi Yerleştirme ile dolmayan programlardaise (6) En küçük puan ve (7) Yerleştirme Öncelikleri sütunlarında hiçbir işaret ( ) bulunmamaktadır. 2009 ÖSYS'depuan türü değişen programların (7) Yerleştirme Öncelikleri sütunlarında (* * * *) işareti bulunmaktadır.Yerleştirme öncelikleri sütunundaki virgül ile ayrılan sayılar ve harfler ilgili programa son yerleştirilen adaya ait şubilgilerin karşılığıdır: Birinci sıradaki iki basamaklı sayı mezun olunan yılın son iki rakamını, ikinci sıradaki tek basamaklısayı mezun olunan okulun tür grubu kodunu, üçüncü sıradaki harf yerleştirmenin METEB içinden (I) veya dışından (D)yapılmış olduğunu, sondaki iki basamaklı sayı ise doğum yılının son iki basamağını göstermektedir. İkinci sıradaki okultürü grubunun kodları şu okullar için kullanılmıştır:
4. Anadolu teknik lisesi
3. Teknik lise veya anadolu meslek lisesi
2. Meslek lisesi
1. Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi
Meslek yüksekokulları programlarına yerleştirme yapılırken mezuniyet yılı, meslek liselerinin tür grubu, yerleştirmenin METEB içinden veya dışından yapılmış olması ve doğum yılı önemli rol oynamaktadır. Bir programın karşısındaki Yerleştirme Öncelikleri bu programa yerleştirilen son adayın sözü edilen öncelikler yönünden sahip olduğu özellikleri göstermektedir.
Tablo-3B ve Tablo-4'teki bilgiler ise 12 sütun halinde düzenlenmiştir. Ilk iki sütunda alfabetik sıra ile üniversitelerin adları verilmektedir. Her üniversitenin adından sonra bu üniversitede bulunan programların kodları (1), bu programların adları ise (2) numaralı sütunda verilmektedir. (3) numaralı sütunda programın öğretim süresi, (4) numaralı sütunda programa hangi puan türüne göre öğrenci alınacağı, (5) ve (6) numaralı sütunlarda ise sırasıyla, programa genel kontenjandan ve okul birincisi kontenjanından alınacak öğrenci sayıları verilmektedir. (7) numaralı sütun, belli koşulları sağladığı takdirde Milli Eğitim Bakanlığınca burslu statüde destek verilecek öğrenci sayısını göstermektedir. Her bir programla ilgili özel koşul ve açıklama numaraları (8) numaralı sütunda 1, 2, 3, ..... şeklinde belirtilmektedir. Bu koşulların neleri içerdiği, tablolardan sonra, "Tablo 3A, Tablo 3B ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" başlığı altında, numara sırasına göre verilmiştir.
Tablo 3B ve Tablo 4'ün (12) numaralı sütununda yükseköğretim programlarının 2008 yılındaki en küçük puanları; (9), (10) ve (11) numaralı sütunlarda ise en küçük puana karşı gelen sırasıyla 0,3 AOBP'li, 0,8 AOBP'li ve ek puanlı başarı sıraları yer almaktadır.
 
Bu kılavuzdaki Tablo-3B ve Tablo-4’ün En Küçük Puanlar ve Başarı Sıraları sütunlarında kullanılan kısaltmalar (semboller) aşağıda açıklanmıştır:
1. Bu tablolarda En Küçük Puan sütununda,
a) 2008-ÖSS Ek Yerleştirmede veya 2009-ÖSS’de yeni açılan yükseköğretim programlarında (- - - -);
b) 2009-ÖSYS'de puan türü değişen yükseköğretim programlarında (* * * *) işareti bulunmaktadır.
c) 2008-ÖSS'de kontenjanı merkezi yerleştirme ile dolmayan yükseköğretim programlarında ise En Küçük Puan sütununda hiçbir işaret bulunmaz.
2. Bu tablolarda Başarı Sıraları sütunlarında ise,
a) 2008-ÖSS Ek Yerleştirmede veya 2009-ÖSYS’de yeni açılan ya da 2009-ÖSYS'de puan türü değişen yükseköğretim programlarında,
i. 0,3 AOBP’li Başarı Sırasında (...);
ii. 0,8 AOBP’li veya Ek Puanlı Başarı Sıralarında ise,
. 0,8 AOBP veya Ek Puanın söz konusu olmadığı yükseköğretim programlarında (—);
. 0,8 AOBP veya Ek Puanın söz konusu olduğu yükseköğretim programlarında (...) işareti bulunmaktadır.
b) 2008-ÖSS'de kontenjanı merkezi yerleştirme ile dolmayan programlarda
i. 0,8 AOBP veya Ek Puanın söz konusu olmadığı yükseköğretim programlarında Başarı Sırasında (—) işareti bulunmaktadır.
ii. 0,3 ve 0,8 AOBP’li veya Ek Puanın söz konusu olduğu yükseköğretim programlarında ise Başarı Sırası sütunlarında hiçbir işaret bulunmaz.
c) 2008-ÖSS’de en küçük puanı olan, ancak 0,8 AOBP veya Ek Puanın söz konusu olmadığı yükseköğretim programlarında ilgili 0,8 AOBP’li veya Ek Puanlı Başarı Sıralarında (—) işareti bulunmaktadır.
d) Programın 2008 Y-ÖSS En Küçük Puanı 330'dan büyükse 0,3 AOBP sütununda; programın 2008 Y-ÖSS En Küçük Puanı 380'den büyükse 0,8 AOBP sütununda (***) işareti bulunmaktadır.
Bu tablolarda yer alan yükseköğretim programlarının başarı sıraları ile en küçük puanları ile ilgili açıklamalar için bakınız madde 2.1.