Ortaöğretim Yerleştirme Puanı; 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıftan SBS puanı ve yılsonu başarı puanından elde edilen sınıf puanı (SP) esas alınarak hesaplanır.

Yılsonu başarı puanı; öğrencinin derslerden aldığı yılsonu puanları, o derslere ait haftalık ders saati ile çarpılarak ağırlıklı yılsonu puanları hesaplanır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yılsonu başarı puanı hesaplanır. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılır, okuldaki her bir sınıf için 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıflardaki en yüksek puan 500 tam puana dönüştürülür. Yılsonu başarı puanlarının 500 tam puana dönüştürülmesi işlemi, kaynaştırma yoluyla veya özel eğitim sınıf/okullarında eğitim gören öğrenciler için diğer öğrencilerden ayrı olarak ve kendi grupları içinde yapılır.
YBP = ( ybp_aday / ybp_okul ) x 500
YBP: Öğrencinin 500 tam puana dönüştürülmüş yılsonu başarı puanı.
ybp_aday: Öğrencinin 100 puan üzerinden hesaplanan yılsonu başarı puanı.
ybp_okul: Okuldaki 6 ncı, 7 nci ve 8 inci sınıflardaki en yüksek yılsonu başarı puanı._
Sınıf puanı; o yılın seviye belirleme sınavı puanının % 70’i ve yıl sonu başarı puanının %25’i esas alınarak elde edilen puandır.
Ortaöğretime yerleştirme puanı; 6’ncı sınıfın sınıf puanının (SP6) % 25’i, 7’nci sınıfın sınıf puanının (SP7) % 35’i ve 8’inci sınıfın sınıf puanının (SP8) % 40’ı toplanarak elde edilen puandır.
Herhangi bir sebeple seviye belirleme sınavına katılmayan öğrencinin seviye belirleme sınavı puanı, o yıla ait en düşük seviye belirleme sınavı puanıdır.
Yurt dışında öğrenimlerini sürdürdükleri için geçmiş yıllara ait SBS’ye katılamayan öğrenciler bu öğretim yılında isterlerse sınavlara katılabileceklerdir. Bu öğrencilerin sınav puanlarının hesaplanması katılmaları gereken yıldaki ortalamalar ve sapmalara göre hesaplanır.