OKS (LGS) sınavının sorularını T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Sınav Hizmetleri birimi tarafından hazırlanmaktadır. Soruların bir yıl MEB, bir yıl TUBİTAK tarafından hazırlar şeklindeki görüşler dedikodudan ibarettir.

Sınav hizmetlerini, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığınca (Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Merkezi) yürütülmektedir. Sınav Hizmetleri Birimi aşağıdaki bölümlerden oluşur:

Test Geliştirme: Sorular, yapılacak sınavın niteliği, kapsamı ve hedef kitle dikkate alınarak, uzman öğretmenler tarafından hazırlanır. Bazı durumlarda üniversitelerden de soru temin edilmektedir.  Aynı branştan oluşan komisyonlar tarafından tek tek redaksiyondan geçirilir. Üniversitelerden gelen akademisyenlerce bilimsel ve test tekniği açısından incelenerek son şekli verilir. Sorular seviye, konu alt konu, zorluk derecesi gibi birçok özellikler dikkate alınarak soru bankasına aktarılır. Sınavın özelliğine göre sorular, hazırlanan özellikler tablosu doğrultusunda soru bankası programı yardımıyla seçilerek soru kitapçığı oluşturulur. Test Geliştirme Birimine girişler kontrollü olup, kapı girişinde bu birimde çalışan personelin parmak izi ile girebilecekleri elektronik sistem bulunmaktadır.

Sınav Organizasyonu: Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavları ile ilgili yıllık sınav uygulama plânı, sınav kılavuzları; ilgili öğretim daireleri temsilcilerinden oluşan Sınav Organizasyon Kurulu'nun belirlediği esaslar çerçevesinde hazırlanır. Diğer sınavlar, ilgili daire ve kurumun temsilcileri ile birlikte plânlanır ve uygulanır. Sınavlar; sınav kılavuzları, sınavla ilgili mevzuat ve kurumlarla yapılan protokoller çerçevesinde gerçekleştirilir.

Sınav merkezlerinde sınav yapılacak binaların seçimi, ulaşım kolaylığı ve sınava uygunluk dikkate alınarak yapılır. Adaylar bina ve salonlara, bilgisayar programı yardımıyla rast gele yöntemle yerleştirilir. İhtiyaç duyulması halinde, sınav merkezlerinde Bakanlık Temsilcisi görevlendirilir. Sınav evrakının illere dağıtılıp toplanmasında, her güzergâh için 2 kişilik kurye görevlendirir.

Baskı ve Sevk: Soru kitapçıkları basımı esnasında matbaanın dış çevresi kamera kontrol sistemi ile kontrol edilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Ayrıca, matbaanın içerisinden dışarıyla olan haberleşmeyi önleyici mikro dalga engelleyici sistem devreye girmektedir.

Sınav yapılacak salonlara göre test kitapçıkları özel güvenlik poşetlerine, her binaya ait poşetler de, özel taşıma kutularına konulmaktadır. Kutular, kırılarak açılabilen seri numaralı kilitlerle kapatılır. Sınav kutularının sınav merkezlerine dağıtımı kapalı kasa kargo araçları ile yapılmakta ve araçların kapıları yine özel seri numaralı kilitlerle kapatılmaktadır. Sınav evrakının teslim alınmasında ve verilmesinde bu kilit ve poşet numaraları tutanaklara geçmektedir.

Sınav evrakının sınav merkezlerine dağıtım ve toplanmasında emniyet ve jandarma görevlileri ile işbirliği yapılmakta, sınav evrakını taşıyan araçlar, eskort eşliğinde sınav merkezlerine ulaşmakta ve sınav merkezlerinden merkezimize geri dönmektedir. Soru kitapçıklarının basımı ve sınav evrakının sevke hazırlanmasında görevli personel, sınav bitinceye kadar içeride tutulur.

Değerlendirme: Sınav merkezlerinden dönen sınav evrakı kutuları komisyonlarca açılmakta, tasnif ve kontrolleri yapıldıktan sonra cevap kâğıtları iki farklı ayardaki (koyu-açık) optik okuyucuda okutularak hata oranı sıfıra indirilmektedir.

Optik okuyucuda okutulan cevaplar üzerinde bilgi işlem yöntemiyle inceleme yapılmakta, ayrıca istatistikî yöntemler kullanılarak adayların ikili veya toplu kopyaya karışıp karışmadıkları tespit edilmektedir Sınavın değerlendirilmesi aşamasında test puanları ve madde puanları üzerinde güvenirlik, geçerlik, madde güçlüğü ve madde ayırıcılığı gibi analizler yapılarak testin tutarlılığı, amacı, bilenle bilmeyeni ayırt edip etmediği ve soruların hedeflenen güçlükte olup olmadığı gibi hususlar belirlenir.

İstenilen asgari özellikte olmayan sorular iptal edilir. Değerlendirme işlemi, kılavuzlarda veya sınavla ilgili mevzuatta belirtilen hükümler doğrultusunda gerçekleştirilir. Analiz sonuçları ilgililere verilerek sonraki aşamalarda daha kaliteli soru üretimine katkı sağlanır.