Bacon “Bilgi güçtür.” der. Bu gücü ele geçirmek isteyen insanın öncelikle bilgiyi öğrenmesi sonra ise gerektiğinde hatırlaması gerekir. Öğrenme ve bilgi sahibi olma her insan için ne kadar normal ise öğrenilenlerin çarçabuk unutulması da o kadar normaldir. İnsan zihni sınırsız bir bilgi deposudur. Ancak öğrenilenleri bu derin okyanustan bulup çıkarmak çoğu zaman bir hayli güçtür. Öğrenilenlerin zihinde tamamen yok olması mümkün değildir. Psikologların ifadesiyle mutlak unutma yoktur. Diğer bir ifadeyle unutma yoktur, hatırlayamama vardır.

Öğrenilen bilgilerin zihinde canlı tutulması için yer yer hatırlama egzersizleri yapmak gerekir. Çünkü öğrendiklerimizin; % 45’ini ilk 20 dakikada, % 55’inin ilk 1 saatte, % 65’ini ilk 9 saatte, % 80’ini ilk 24 saatte unuturuz. Dolayısıyla daha önceden çok iyi bildiğiniz birçok konuyu eğer kullanmazsanız veya bilinçaltından bilinç yüzeyine çıkarmazsanız sınav sırasında da hatırlayamazsınız. Bu da sizin sınavlarda bildiğiniz konularla ilgili birçok soruyu çözememeniz anlamına gelmektedir.

Bu durum her öğrenci için can sıkıcı ve moral bozucudur. Çünkü sınavlarda başarılı olmak her öğrencinin doğal hedefidir. Hiçbir öğrenci sınavda bu durumu yaşamak istemez. Aslında bu sorunu oluşturanda öğrencinin kendisidir. Tabi ki her öğrenci de çözümün kendisinde olduğunu bilmelidir. Bu sorunu çözmenin en etkili yolu elbette tekrar etmektir. Tekrar da ancak okul derslerinin olmadığı sömestri tatilinde rahatlıkla yapılabilir.

Yarıyıl tatilini iyi değerlendiren öğrenci, birinci dönem konularını tekrar etmiş olacağından ikinci döneme herkesten daha iyi başlayacaktır. Geçmiş konuları tekrar ederek hatırlayacağı için unutmayı en aza indirecektir. Eski bilgileri hatırladığı için yeni bilgilerin öğrenilmesine sağlam bir zemin hazırlayacaktır. En azından birinci döneme ait eksiklerini kapatarak rakiplerinin bir hayli önüne geçecektir.