Yarıyıl tatilleri, gerek Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) gerekse Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) hazırlık sürecinde olan öğrenciler için bulunmaz bir fırsat olmaktadır. İlk dönem itibarıyla anlaşılmayan konular, tekrar edilmesi gereken dersler, çözüm bekleyen sorular, bitirilmesi gereken hazırlık dergileri mutlaka vardır. Yapılacak stratejik çalışmalarla bir taraftan eksiklikler tamamlanacak, dersler tekrar edilecek diğer taraftan da ikinci döneme daha zinde bir biçimde girilecektir. Tatil sürecinde öncelikle yapılması gereken, iyi bir zaman planlamasıyla dinlenme ile ders çalışma arasındaki dengenin kurulmasıdır.

YGS'nin normalinden iki hafta öne alınması, bazı programların erken bitirilmesini gerekli kılmıştır. Bunun için de YGS ve LYS konularının zamanında bitirilmesi için ek zamana ihtiyaç olacaktır. Tatil sürecinin iyi bir şekilde değerlendirilmesiyle ek zaman kazanılmış olacak, ayrıca unutulmaya başlanmış konular tekrar hatırlanacaktır.

Öğrenmek nasıl insani bir eylem ise unutma da insani bir eylemdir. Burada önemli olanın, kişiye gerekli olan bilgilerin hafızada tutulmasıdır. Unutmanın çaresi ise yapılan anlamlı tekrar çalışmalarıdır. Tekrarlar, öğrenilenlerin kalıcılığını sağlamada, anlaşılmayan bilginin öğrenilmesinde ve yanlışları düzeltmede önemli bir tekniktir. Tekrarlar ile bilgiler yeniden kullanılacak hâle gelir. Tekrar yeniden öğrenme değil, öğrenilenlerin hatırlanmasıdır. Yapılan aralıklı tekrarlar bilginin uzun süre hafızada kalmasını sağlar. Yapılan araştırmalar ilk tekrarların daha sonra yapılan tekrarlara göre daha etkili olduğunu göstermiştir. 40 dakikalık bir ders süresinden sonra 10 dakikalık bir tekrar çalışması yapılması en uygun olanıdır. Sözel derslerde anlamlı tekrarlar okuma ve önemli yerleri not tutma şeklinde; sayısal derslerde ise problemlerin sonucuna ulaşıncaya değin çalışma şeklinde olmalıdır.

Çalışmak kadar dinlenmek de gerekir. Fakat dinlenme demek hiçbir şey yapmadan durmak değildir. Yapılacak farklı alanlarda etkinlikler insanı hem bedenen hem de ruhen dinlendirebilir. Örneğin, sayısal alandan hazırlanan bir öğrencinin, sözel alandan sorular çözmesi veya sözel alandan hazırlanan bir öğrencinin bir farklı bir alanda soru çözmesi onun dinlenmesi için yeterli olabilir. Ayrıca bu zaman sürecinde, arkadaşlarla sohbet edilebilir, dostlar gezilebilir ve akrabalar ziyaret edilebilir. *FEM Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı

Çalışma stratejileri...

Öncelikle plan yapılmalı. Zamanı daha verimli olarak değerlendirmek için mutlaka program yapılmalıdır. Program içinde, çalışılacak günler, bitirilecek kaynaklar, tekrar edilecek konular mutlaka belirlenmelidir.

Plan esnek olmalıdır. Çalışma alışkanlığı olmayan öğrencilerin planlama sürecinde uygulanabilir plan yapmaları en uygun olanıdır. Planlama yaparken işin uzmanından veya danışman öğretmenden yardım istenebilir.

Her dersin konusu iyi öğrenmelidir. Hangi konudan test çözülecekse o konuyla ilgili bilgi boyutu önce öğretmenin derste anlattığı notlardan, sonra dergilerden iyi öğrenilmelidir. Alınacak küçük notlar, çıkarılacak özet bilgiler dersin kavranılmasını sağlar.

Soruları çözerken, başka işlerle uğraşılmamalıdır. Özellikle düşünmeyi gerektiren soruların çözümünde zihni dağıtan müzik dinleme, televizyon izleme veya internete girme gibi etkinliklerden uzak kalmak gerekir.

Sorular konu konu çözülmelidir. Çalışılan konular birbirlerini gerektirdiğinden, belli bir sıra içinde çözümü öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Çalışılan konuyu tam anlamıyla öğrendikten sonra, eğer kaynakta o konuyla ilgili çözümlü örnekler varsa o örnekleri incelemeli, daha sonra da test çözümüne geçilmelidir. Çözülmeyen soruların çözümüne mutlaka ulaşılmalıdır.

Kaynak seçimine özen gösterilmelidir. Tekrar yaparken sınavlarda çıkabilecek düzeydeki soruların bulunduğu kaynaklardan test çözmek en faydalısı ve kârlısıdır. Diğer türlü zaman kaybı olabilir.

Tekrarlar yapılırken test stratejilerine uyun. Soru çözerken sorularda verilen bilgilerin kullanılması, sorulardaki verilere dikkat edilmesi, parantez içi bilgilere, altı çizili kısımlara, olumsuz ifadelere ve kısaltmalara dikkat edilmesi bu stratejilerdendir.

Alan testlerindeki sorulara dikkat edilmelidir. Özellikle sözel soruların çözümünde bütün seçenekler mutlaka okunmalıdır. Çünkü Türkçe gibi derslerde bazen doğru cevap değil de en doğru cevap istenir.

Kodlama stratejisi geliştirilmelidir. Her soru için soru kitapçığından cevap kâğıdına, cevap kâğıdından soru kitapçığına gidip gelmek hem ciddi bir zaman kaybı hem de dikkat yoğunlaşmasını kesen bir engeldir.  

Yapılacak en uygun olanı kodlamanın grup halinde yapılmasıdır. Kodlama süreleri, zihninizi dinlendirmek için kullanılabilir.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: FARUK ARDIÇ
Kaynak: Zaman