Milli Eğitim Bakanlığı köy okulları başta olmak üzere bütün okullara, 'öğrencilerin tuvaletteki lavabo çeşmelerinden su içmelerinin önlenmesi ve okullarda uygun görülen yerlere çeşme yaptırılması' talimatı verdi.

Bunları yaptıramayan okullar ise ev veya sanayi tipi arıtma tesisleri ile içme suyu temin ederek öğrencilere sunacak.

Yapılan sağlık taramalarında okullarda temizliğe yeterince özen gösterilmediği, özellikle tuvaletlerden öğrencilerin mikrop kaptıklarının tespit edilmesi üzerine bakanlık illeri uyardı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bir genelge yayınlayarak öğrencilerin sağlığının korunması için okullarda temizliğe daha fazla önem verilmesini istedi. Genelgede, 'Okullarda öğrencilerin sağlığının korunması, geliştirilmesi ve eğitimde hedeflenen kaliteye erişilebilmesi; okul binalarının fizikî yapılarından ve çevreden kaynaklanan olumsuz sağlık şartlarının iyileştirilmesine ve koruyucu tedbirlerin alınmasına bağlıdır.' denildi.

Genelgeye göre, köy okulları başta olmak üzere bütün okullarda tuvaletlerin özellikle ıslak alanları düzenli bir şekilde sürekli olarak temiz tutulacak, tuvaletler öğrencilerin rahat kullanabilecekleri bir şekle getirilecek. Öğrencilerin tuvaletteki lavabo çeşmelerinden su içmeleri önlenecek. Tuvaletlerin temiz kullanılması ve temizlik alışkanlığının geliştirilmesi konularında eğitim verilecek. Su depoları da periyodik olarak temizlenecek ve klorlanacak.

Sınıf, atölye, spor salonu ve okulun bahçesi sürekli temiz ve düzenli tutulacak, bahçe temizliğine önem verilecek. Ders araç ve gereçleri ile bilgisayar ve makinelerin öğretmenlerin nezaretinde öğrenciler tarafından bir sonraki kullanım için temizliği ve bakımı yapılacak. Bu işlerin yapılabilmesi için özel idare gelirlerinin yanında, okul aile birlikleri, köy tüzel kişilikleri, belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, sivil toplum kuruluşlarının desteği ile her türlü mahalli imkan değerlendirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye genelinde 19 bin okulda, 2 milyonu aşkın çocuğu muayene ederek sağlık taraması yapmış, bu taramada yaklaşık 2 bin 600 okulda tuvalet, 574'ünde ise su olmadığı ortaya çıkmıştı. Bir buçuk milyon öğrencinin yaklaşık yarısının hiç dişini fırçalamadığı tespit edilirken, 3 bin 444 tüberküloz, 5 bin 397 kalp hastası çocuk tespit edilmişti.