Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2005 yılı başında başlatılan Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunlarının İzlenmesi Projesi gerekli yazılım ve donanım sağlanmadığı için hayata geçirilemiyor.

 

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının internet üzerinden online olarak istihdamını izlemek ve mesleki ve teknik eğitiminin hedefine ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek amacıyla geliştirilen proje, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor.

 

Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP) kapsamında belirlenen 24 ildeki 63 mesleki ve teknik ortaöğretim kurumundan başlanarak bir pilot uygulama yapılması kararlaştırılan projenin ileriki yıllarda yurt geneline yaygınlaştırılması planlanıyor. Ancak, proje için ihtiyaç duyulan yazılım ve donanım satın alım ihalesinin yapılamaması nedeniyle projeye işlerlik kazandırılamadı.

 

Erzurum Milletvekili ve Meclis Eğitim Komisyonu üyesi Doç. Dr. Ömer Özyılmaz projenin mesleki ve teknik eğitimin geleceği açısından çok önemli olduğunu vurguluyor.

 

MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı meslekî ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının, güncel bilişim teknolojilerini kullanarak web tabanlı olarak izlenmesini esas alan proje, bu kurumlarda verilen eğitimin hedeflere ulaşma düzeyinin belirlenmesi ve eğitim programlarının güncelliğinin değerlendirilmesi amacını taşıyor.

 

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Mezunlarının İzlenmesi Projesi, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülüyor.

 

Bu proje ile; Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarının 2001-2002 öğretim yılından günümüze mezunlarının istihdam edilme durumları belirlenecek. Mezunların sistematik olarak izlenmesi sağlanarak, sistem kurumsallaştırılacak, elde edilecek somut veriler analiz edilecek ve mesleki ve teknik ortaöğretim programları için önerilerde bulunulacak. Eğitim sisteminin güçlü ve zayıf yönleri ortaya çıkarılacak, mesleki ve teknik eğitimin iş hayatının taleplerine uygunluğu belirlenerek eğitim ile istihdam arasındaki ilişki kuvvetlendirilece. Mesleki ve teknik eğitim programları talepler doğrultusunda geliştirilecek, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında performansa dayalı değerlendirme yapılabilecek, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP) ile entegrasyon sağlanacak.

 

Bu amaçları gerçekleştirmek için Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP) kapsamında belirlenen 24 İldeki 63 mesleki ve teknik ortaöğretim kurumundan başlanarak bir pilot uygulama yapılması ve ileriki yıllarda sistemin yurt geneline yaygınlaştırması planlanıyor. Mezun öğrenci merkezli olan proje Türkiye'de yeni uygulanacak bir model olma özelliğini taşıyor. Geniş kapsamlı olarak başlatılan proje gelecekte, mesleki ve teknik orta öğretim mezunları, eğitim programları ve mezunların iş piyasasının talepleri doğrultusunda yetiştirilebilmesi için planlamalar yapılabilmesi yönüyle büyük önem taşıyor.

 

Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından bu güne kadar, projenin önerisi, metni ve içeriği hazırlandı. Projenin uygulama aşamalarından olan, proje hakkında tanıtım, hizmetiçi eğitim ve bilgilendirme, mezun öğrencilere ait bilgilere ulaşılıp güncellenmesi, mezun ve işverenlere yönelik anketlerin geliştirilmesi, projenin okullarda uygulanmasının sağlanması için okullarla ortak çalışmalara başlanması gibi iş ve işlemler tamamlandı.

 

Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı yetkilileri projenin işlerlik kazanabilmesi için gerekli yazılım ve donanımın biran önce yapılması gerektiğini söyledi. Yazılım ve donanım satım alım ihalesinin yapılamadığı belirten yetkililer ihalenin Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağını aktardı.

 

Ak Parti Erzurum Milletvekili ve Meclis Eğitim Komisyonu üyesi Doç. Dr. Ömer Özyılmaz projenin çok önemli olduğunu söyledi.

 

Mesleki ve teknik eğitim konusunda sadece bu projenin yeterli olmayacağının altını çizen Özyılmaz, mesleki ve teknik eğitimle ilgili yapılması gereken çok şey olduğunu vurguladı. Konu hakkında bir rapor hazırladığını aktaran Özyılmaz, Meclis'e sunduğu 14 maddelik birde kanun teklifi olduğunu belirtti.

 

Mesleki ve teknik eğitimde Türkiye'nin çağın çok gerisinde olduğunu ifade eden Özyılmaz, "Bu konuda yapılması gereken çok şey var. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde mesleki ve teknik eğitime çok büyük önem veriliyor. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunlarının İzlenmesi Projesi gelecek adına çok önemli bir proje. Fakat bu projelerinin önünün arkasının sağının solunun doldurulması gerekiyor. Bu konuyu akip etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.