Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği yenilendi. İlköğretim okullarının 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında haftalık ders saati 3'ten az olan derslerde bir yarıyılda en az 2, haftalık ders saati 3'ten fazla olan derslerde en az 3 kez sınav yapılacak. Eski düzenlemede tüm dersler için bir yarıyılda en az 2 sınav yapılması öngörülmüştü. Yönetmelik hükümleri, 2006-2007 eğitim-öğretim yılından itibaren geçerli olacak.

Yeni düzenlemede, kopya çeken öğrencilere "sıfır" verilmesi uygulaması da kaldırıldı. Ancak kopya çeken öğrencilerin sınavları geçersiz sayılacak ve yarıyıl notunun hesaplanmasında aritmetik ortalama alınırken sınav sayısına dahil edilecek. Ayrıca bu durum, ders öğretmeni tarafından okul yönetimine bildirilecek.

Yönetmeliğe göre sınavların süresi eskiden olduğu gibi bir ders saatini aşamayacak. Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi, Teknoloji ve Tasarım derslerinde öğrencilerin başarıları, öğretim programlarında yer alan ölçme ve değerlendirme etkinliklerine dayalı olarak belirlenecek. Seçmeli dersler ile rehberlik ve sosyal etkinlikler notla değerlendirilmeyecek ancak karnede ve diğer belgelerde gösterilecek.

Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan veya proje ve performans ödevini teslim etmeyen öğrencilere de eskisi gibi "sıfır" verilmeyecek. Ancak aritmetik ortalama alınırken sayıya dahil edilecek.

Öğrencinin başarısının ölçülmesine ilişkin esaslar da yeniden belirlendi. Öğrencilerin başarıları sınavlar, projeler, performans ödevleri, derse katılım ve ders içi performanslarından alınan puanlara göre tespit edilecek. Sözlü yapılmayacak. Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde "ders, uygulama ve değerlendirme etkinliklerine katılmaları" da esas alınacak. Eski düzenlemede, "Öğrencilerin ders, ödev, işlik, uygulama, laboratuvar çalışmalarına ve sınavlara katılmaları zorunludur" hükmü bulunuyordu.

Yarıyıl notları belirlemede, ilköğretimin ilk 3 sınıfı ile diğer sınıfları birbirinden ayrıldı.

1, 2 ve 3. sınıflar için bir dersin yarıyıl notu, öğrencilerin proje, performans ödevi ve ders içi performanslarını temel alan öğretmen gözlemlerine dayalı olarak belirlenen puanların aritmetik ortalamasının nota çevrilmesiyle oluşturulacak.

4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise yarıyıl notu da, öğrencilerin proje çalışmalarından, performans ödevlerinden ve ders içi performanslarından aldıkları puanlardan ayrı ayrı alınacak ortalamalar ile sınav puanlarının toplamının aritmetik ortalamasının nota çevrilmesiyle belirlenecek.

Bilimsel, sanatsal, sosyal, kültürel, sportif ve benzeri etkinliklerde başarılı çalışmalar yapan öğrencilere yarıyıl notunun bir not fazlası, bu etkinliklerle ilişkili olan ders öğretmeni tarafından takdir edilebilecek.

Yeni düzenlemeye göre, özel sağlık kuruluşlarından alınan raporlar da geçerli sayılacak.

Yeni yönetmelikte ilköğretim okullarına kayıtlarla ilgili yeni düzenleme yapıldı. Buna göre kayıtlar sırasında ikamet belgesi yerine velilerin beyanı esas alınacak. Ancak gerektiğinde nüfus cüzdanı ve ikamet belgesi istenebilecek. Kayıtlar elektronik ortamda da yapılabilecek. Okul nakillerinde de velinin beyanı esas olacak ve nakiller elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek.

Yeni düzenlemede, öğrencinin velisi olabilecek kişilere yaş sınırı getirildi. Buna göre, okulun bulunduğu yerde oturan, öğrencinin eğitim-öğretim durumu ile yakından ilgilenebilecek anne, baba veya yasal sorumluluğunu üstlenen kişi tarafından yazılı olarak bildirilen ve 18 yaşından büyük olan bir kişi de veli olabilecek.