Özürlülerin azmi, sağlıklı insanlara yaşama sevinci aşılıyor; 'Bu kadarını sağlıklı insanlar bile yapamıyor' dedirtiyor. Bu başarı öyküsünün kahramanlarından biri de İzmir'de yaşayan İlknur Peder (28). Doğuştan özürlü İlknur Peder'in, dirsekten iki kolu yok.

Sağ bacağı ise protez. İlknur bu özürlerine rağmen hiç okula gitmeden 18 yaşından itibaren evde ders çalışarak önce ilköğretimi, ardından da liseyi bitirmiş. Aynı zamanda hafızlık eğitimini de tamamlayan İlknur, ardından üniversiteyi kazanarak psikoloji alanındaki eğitimini tamamlamış. ?imdi hem özel bir şirkette çalışıyor, hem de maddi imkânı olmayan bayanlara danışmanlık hizmeti veriyor.

Babası İlknur'u yaşı geldiğinde ilkokula göndermek istedi. Ancak, okul müdürleri hayata tutunmak isteyen küçük kızı özrünü gerekçe göstererek okula almadı. Müdürler, '18 yaşına gelince ilkokulu dışarıdan versin, daha iyi olur.' tavsiyesinde bulundu. Bu duruma çok üzülen baba bu yüzden bazen gizli gizli ağladı. Ama okul müdürlerinin önerisine de uydu. Peder çifti, kızlarına 6 yaşında okuma-yazmayı öğretti. 18 yaşına kadar doğru düzgün dışarıya dahi çıkmayan İlknur Peder, bu süre içerisinde bol bol kitap okudu, Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek hafız oldu. Özel resim hocasından aldığı derslerle resim yapmasını öğrendi. 13 yaşında ayak parmaklarıyla yaptığı resimlerini bir galeride sergiledi.

18 yaşından sonra ilkokula başlayan İlknur, iyi bir dereceyle diplomasını aldı. Ardından ortaokul derslerini de kolaylıkla verdi. Eğitimini tamamladığı bu yıllarda sürekli 'Allah'ım beni mahcup etme' diye dua etti. Ortaokulu bitirince eğitimine devam ederek açık liseye yazıldı. Lise eğitimini bitirmek üzereyken üniversite aşkı başladı. Bu kararını açıklayınca ailesi önce tereddüt etti. Ancak daha sonra dershaneye gönderdi. Çevresindeki bazı kişiler, özellikle dershanedeki rehber öğretmeniyle abla kadar yakın hissettiği bir bayan kendisine destek verdi. 1998 yılında dershanedeki öğrenciler arasında iyi bir derece yaparak Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünü kazandı. Üniversite yıllarında hocaları kendisine her konuda yardımcı oldu. Ancak işini kendisi yapmak istediği için sınavlara ayrı bir odada girerek ayak parmağıyla soruları cevapladı.

Üniversiteyi de iyi bir ortalamayla bitiren Peder, şimdi özel bir kurumda danışman olarak çalışıyor. Ayrıca Karşıyaka Belediyesi'nde maddî imkânı iyi olmayan bayanlara danışmanlık yapıyor. Depresyon, özgüven ve özsaygı konularında çeşitli derneklerde seminerler veren 28 yaşındaki Peder, evde ihtiyaçlarının büyük bir kısmını da kendisi karşılıyor.

Babası esnaf, annesi ev hanımı olan İlknur Peder, 18 yaşına kadar utangaç olduğunu, eve gelen misafirlerin yanına dahi çıkmaya çekindiğini söylüyor. Çocukluk döneminde, akşama kadar balkondan yolda oynayan arkadaşlarını izleyerek kendini oyun oynayanların içinde hayal ettiğini anlatan Peder, üniversitede başka bölüm yerine psikolojiyi seçmesini ise 'Kendimi daha iyi anlamak için bu bölümü seçtim.' diye açıklıyor.

Hocası, güzelliklerini görmesi için ayna hediye etti

Üniversitede dersine hiç girmeyen bir hoca İlknur Peder'e 'Ben seni okula başladığından beri izliyorum. Engelli olmana karşın yeni doğmuş gibisin ve Rönesans dönemindeki tablolarda resmedilen kadınlar gibi metafizik boyut görüyorum sende. Senin eben kim?' diye sorar. Yine aynı hoca kendisine, başkalarının İlknur Peder'de gördüğü güzellikleri kendisinin de görmesi için bir ayna hediye eder. Hediye karşısında şaşıran Peder, daha önce sürekli 'Allah'ım bende senin güzelliklerini göster' diye ettiği dualarının kabul olduğunu gördüğünü söyledi.