İkili eğitim yapılan ilköğretim okullarındaki 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri öğlenci, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri ise sabahçı olacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ziyaret ettiği illerde yöneticilerden, minik öğrencilerin sabahın erken saatlerinde yataklarından kaldırılarak okula getirilmesinin önlenmesini istedi.

8. sınıf öğrencileri ile 1. sınıf öğrencilerinin aynı mekanı paylaşmalarının da doğru olmadığını anlatan Çelik, büyük sınıflardaki çocukların küçük sınıflardakileri ezmesinin önüne geçilmesi talimatı verdi. Bu konuda velilerden ve öğrencilerden çok sayıda şikayet geldiğini anlatan Çelik, '8 yıllık ilköğretim uygulamasında bir sorun yok. Sadece küçük çocukların ezilmemesi ve dövülmemesi için minikleri öğlenci yapın diyoruz. Tabii bu yıl geçti, önümüzdeki öğretim yılından iti- baren bu uygulanabilir.' dedi.

Bazı illerdeki okullarda bu uygulamanın yapıldığını, bazılarında ise yapılmasını istediklerini kaydeden Çelik, çocukların zihinsel, sosyal ve bedensel gelişim özelliklerini dikkate almak durumunda olduklarını söyledi.

Halen 35 bin ilköğretim okulunda 10 milyon 500 bin öğrenci okuyor. ?ehirlerde bulunan 6 bin ilköğretim okulundaki 2,6 milyon öğrenci normal öğretim yaparken, 4 bin 300 okuldaki 4,9 milyon öğrenci ikili (sabahçı-öğlenci) eğitim alıyor. Köylerde bulunan 21 bin 500 ilköğretim okulundaki 2 milyon öğrenci normal, 3 bin 700 okuldaki 760 bin öğrenci ise ikili öğretim yapıyor. İkili öğretim yapan okullarda genellikle dersler sabah 07.30 veya 08.00'de başlıyor, akşam ise 18.00-18.30 civarında bitiyor.

Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın teşhisinin doğru; ancak eksik olduğunu söyledi. 6 yaşındaki bir çocukla 15 yaşındaki bir gencin aynı tuvaleti kullanmasının doğuracağı sıkıntıyı bakanlığın görmüş olmasından memnun olduklarını dile getiren Gündoğdu, 'İkili eğitim yapılan okullarda çocukları sabahçı-öğlenci diye ayırarak bunu çözebilirsiniz, ama tekli eğitim yapılan okullardaki çocuklar ne olacak? Ayrıca bakanlığın hedefinde bütün okulların tekli eğitim yapması var, böyle olunca birinci sınıfla 8. sınıf öğrencileri bütün gün aynı tuvaleti, aynı lavaboyu, aynı koridoru, merdiveni ve aynı bahçeyi kullanacak. Büyük çocuklar merdivenden bir koşuyor, küçükler yerlere seriliyor.' dedi. Gündoğdu, çözüm olarak bir 'yönlendirme şûrası' düzenlenmesini önerirken, bilimsel olarak meseleye yaklaşılıp yönlendirmenin kaçıncı sınıfta olacağının belirlenmesini istedi.

Diğer taraftan özellikle köy ilköğretim okullarında birleştirilmiş sınıflarda (bir derslikte birden fazla sınıf) eğitim sürüyor. Buna göre 2004-2005 öğretim yılında 238 bin öğrenci iki sınıfı bir arada, 178 bin öğrenci üç sınıfı bir arada, 18 bin öğrenci 4 sınıfı bir arada, 153 bin öğrenci ise 5 sınıfı bir arada okuyor. 29 bin okuldaki 700 bin öğrenci ise 6 bin 300 okula taşınarak eğitimini sürdürüyor.

Veliler: Küçük ve büyük öğrencilerin ayrılması doğru

Ankara'daki Mimar Sinan İlköğretim Okulu ikinci sınıf öğrencisi Selvi Müleyke ?en'in velisi Ali ?en, kızının geçen sene sabahçı olduğu için uykudan zorla uyandırdıklarını ve çocuğun sürekli hastalandığını söyledi. Bu yıl öğlenci olan kızının hastalığının geçtiğini anlatan ?en, 'Bugünlerde de çocuk bir gün kulağım, bir gün karnım ağrıyor diye geliyor. Neden ağrıyor diye sorduğumda ise (abi çarptı) diyor. Çocuğu okula gönderirken, acaba bugün neresi ağrıyacak diye bakıyorum, buna bir çözüm bulunması gerekir.' diye konuştu.