Bu yıl tüm liseleri 4 yıla çıkaracak olan Milli Eğitim Bakanlığı, başarılı öğrencilere bir sürpriz yaparak 'bir yıl erken bitirme' şansı vermeyi planlıyor.

Ayrıca isteyen özel okullara 4 yıllık lisenin önüne hazırlık sınıfı koyma imkanı getiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, liselerin 4 yıla çıkarılması ve ortaöğretimin yeniden yapılandırılması projesinde son aşamaya geldi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de 'uygun bulduğu' eylem planına göre liseler 4 yıl olduktan sonra başarılı öğrencilere bir yıl kaybetmemeleri için erken bitirme şansı verilmesi öngörülüyor. Lisenin ilk üç yılında 'başarı durumu belirli bir seviyenin üstünde olan öğrencilere son sınıf programlarından sınava girerek okulu erken bitirmelerine fırsat ve imkan verilmesi' için gerekli mevzuat değişikliğinin 1 ay içinde çıkarılması hedefleniyor. Başarı seviyesinin 5 üzerinden 4 olabileceği konuşulurken, bu notun kaç olacağına Talim ve Terbiye Kurulu daha sonra karar verecek. Erken bitirme uygulamasının gerçekleşmesi halinde öğrenciler lise 3. sınıfı bitirdikten sonra 4. sınıf derslerinden sınava girecek, başarılı olanlar bir yıl önce mezun olacak. İsteyen özel okullara 4 yıllık lise eğitiminin önüne bir yıllık hazırlık sınıfı koyma imkanı verilecek. Bu durumda özel okulların öğretim süresi 5 yıla çıkacak.

Liseye geçişte baraj sistemi

İlköğretimden liseye geçiş için yapılan Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) ilköğretim başarı notlarını da etki ettirmeyi düşünen bakanlık, bu konuda bir araştırma ve inceleme yapacak. Bu çalışmaların sonuçlarına göre öğrencilerin ilköğretim 4-8. sınıflarındaki not ortalamalarının belirli bir ölçüde (yüzde 25-30) sınava etki ettirilip ettirilmeyeceğine karar verilecek. Genel ve meslek liselerine de LGS'ye göre öğrenci alınması planlanırken, LGS puanlarına göre her lise türüne özel bir baraj konulması, bu barajı geçenlerin bu liseleri tercih edebilmesine imkan verilmesi düşünülüyor.