Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) yaklaşık 25 bin okul müdürünün yeri değişiyor. Müdür atamalarında ilk önce adayların isteğine bağlı olarak Anadolu, fen, sosyal bilimler ve spor liseleri ile yatılı ilköğretim bölge okulları dikkate alınacak.

31 Mayıs'a kadar il milli eğitim müdürlüklerinden gerekli bilgileri isteyen bakanlık, 20 Haziran'a kadar bu okullarda değişiklik yapacak. Bakanlık isteğe bağlı müdür atamalarından sonra görevlerinde 5 yılını dolduran müdürlerin yer değişikliğine başlayacak. Bu aşamadan sonra ise 30 Haziran'da yapılacak müdürlük sınavını kazanan adayların boş kalan kadrolara atamaları gerçekleşecek.

3 aşamada yapılacak müdür atamalarındaki puan sistemi, okul yöneticileri ve eğitim sendikalarının tepkisine neden oldu. Yeni puan sisteminin adaletsizliğe yol açacağı vurgulanıyor. Bakanlığın ilan ettiği ölçülere göre okul müdürlüğünde geçen her yıl için adaylara 4 puan veriliyor; ancak takdir alan bir müdüre 2, aylıkla ödüllendirilen müdüre 3 puan veriliyor. Adayın yüksek lisans yapması 2 puanla değerlendirilirken son 5 yıl içinde sicil notu 90'ın üzerinde olanlara 10 puan veriliyor. Okul yöneticileri bu durumu şöyle eleştiriyor: ?Bu ölçülere göre genç, başarılı, yenilik getirmesi beklenen kişilerin müdür olması çok zor. Görevinde hiçbir iş yapmadan 20 yıl kalan müdürler var. Hiçbir yeniliğe imza atmayan bu kişilere toplamda 80 puan veriliyor. Genç ve başarılı bir kişinin bu müdüre yetişebilmesi için 40 kez takdir alması gerekiyor. Teşekkür belgesi de dikkate alınmıyor.? Okul yöneticiliği için öğretmenlikte geçen sürenin puanlamaya katılmasının da genç müdürlerin önünü keseceğine dikkat çekiliyor. Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 5 yıllık müdürlerin rotasyona tabi tutulması fikrini ilk önce kendilerinin ortaya attığını belirterek, ?Ama böyle bir puanlama sistemi öngörmemiştik. Mevcut haliyle genç insanların müdürlük yapma şansı çok zor. Bu kriterler en kısa sürede gözden geçirilmeli.? dedi. MEB Personel Genel Müdürü Remzi Kaya ise yönetici atama ve yer değiştirmedeki kriterlerin, sendikaların bakanlığı mahkemeye vermesinden sonra Danıştay'ın isteği üzerine hazırlandığını ifade ederek, atamaların haziran ayı içinde yapılacağını kaydetti.