1)      Öğretmen sınıfa gitmeden önce yapacağı etkinlik üzerinde çalışmalı, sınıfa hazırlıklı gitmelidir. Bir yazılı materyale bakarak talimatlar veren öğretmen görüntüsü istenen etkiyi sağlamayacaktır.

2)      Etkinlik için öğrencilerin önceden hazırlık yapması gereken durumlarda etkinlikler konusunda öğrenciler bilgilendirilmeli ve hazırlanmaları için gereken süre verilmelidir.

3)      Sınıf mevcudunun çok yüksek olduğu durumlarda sınıf ikiye bölünmeli ya da iç ve dış gruplar oluşturulmalıdır.

4)      Gruplara ayrılarak işlenecek olan etkinliklerde grupların her seferinde aynı olmamasına ve farklı kişilerden oluşmasına dikkat edilmelidir.

5)      Etkinliklerin uygulanması sırasında empati, saygı, koşulsuz kabul ve saydamlık gibi hümanistik öğretmenin benimsemesi gereken tutumları sergileyerek öğrencilerin kendilerini güvende hissedecekleri, tehdit hissetmedikleri sınıf ortamı yaratılmalıdır.

6)      Sınıftaki tüm öğrenciler etkinliğe katılım için teşvik edilmeli, ancak rehberliğin gönüllülük ilkesi unutulmayarak öğrenciler zorlanmamalıdır.

7)      Özellikle küçük yaştaki öğrencilerin ailelerinin ya da arkadaşlarının özel hayatlarına ilişkin sınıf ortamında konuşulması uygun olmayan bilgileri açıklamalarını önlemek amacıyla ?annem, babam, Ahmet, Ayşe v.b.? ifadeler yerine ?tanıdığım birisi? biçiminde ifadeler kullanmaları sağlanmalıdır.

8)      Öğrencilerin etkileşim süreçlerinde birbirlerinin paylaşımlarına ilişkin yorumlarının yapıcı olmasına dikkat edilmeli, aşağılayıcı, küçük düşürücü, yargılayıcı ifadelerin kullanılmasından kaçınılmalıdır. Paylaşımların ?fikir tartışmalarına? dönüşmemesine dikkat edilmelidir.

9)      Etkinlikleri uygularken rehberliğin tüm ilkeleri göz önünde bulundurulmalıdır.