Diplomanın sağlıklı bir kariyer için yeterli olmadığının bilincinde olan üniversiteliler, farklı yollara başvurarak yabancı dil öğreniyor.

Yanında kaldıkları ailelerin çocuklarıyla ilgilenen dadılar, onların derslerine yardımcı oluyor, yemek yediriyor, kitap okuyor, okula götürüp getiriyor. Boş zamanlarında da çocukları gezdiriyor. 

Gençler, yurtdışı dil eğitiminin pahalı olmasının da etkisiyle hem çalışıp hem de dil öğrenebilecekleri alternatifleri tercih ediyor. Dil eğitiminde ilk akla gelen 'work and travel' (çalış ve gez) sisteminin yanı sıra gençlerin en çok rağbet ettiği program ise 'dadılık' olarak bildiğimiz au-pairlik. Bu program gençlerin yurtdışında cep harçlığı kazanarak dil öğrenmelerini hedefleyen resmî bir sistem olarak tanımlanıyor. Programın en önemli özelliklerinden biri de genelde bayan öğrencilerin başvurması ve kabul edilmesi. Yurtdışı dil eğitimi için au-pairlik sistemini tercih eden gençler, gittikleri ülkede bir ailenin yanına yerleşerek evin gündelik işlerine yardımcı oluyor. Aynı zamanda dil okuluna da devam eden öğrenci hem günlük masraflarını karşılıyor hem de aileden aldığı harçlıkla diğer ihtiyaçlarını giderebiliyor. Gençlerin haftalık olarak aldığı harçlıklar ise 50 ila 60 sterlin arasında değişiyor. Kaldığı evde kendine ait odası olan genç dadılar, ailenin çocuklarına haftada maksimum 25 saat bakıcılık yapıyor. Dadıların temel sorumlulukları arasında ise şunlar yer alıyor: Çocukların bakımı, ev ödevlerinin yanında yemek ve alışverişlerde aile bireylerine yardım. Haftada en az 3 saat kursa devam etme, aile bireylerine karşı kibar ve saygılı davranma.

Bir sağlık kuruluşunda kurumsal yönetici olarak çalışan Kadriye Karakaş, 2003 yılında au-pair programı ile iki yıllığına İngiltere'ye gidenlerden. Maddi yönden diğer alternatiflere göre daha avantajlı olması nedeniyle au-pair'lik sistemini tercih ettiğini ifade eden Karakaş, "Masraflarımı karşılayarak dilimi geliştirme fırsatı buldum. En büyük avantajı da aile yanında kaldığım için sürekli İngilizce konuşmak zorunda kalmam oldu." diye konuşuyor. Karakaş, İngiliz bir ailenin yanında kalmanın kültürel yönden bir zenginlik olduğunu söylüyor. Karakaş, İngiliz aile yanında yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor: "Yanında kaldığım aile dört kişiydi ve 8 ve 10 yaşlarında iki kız çocuğu vardı: Emily ve Olivia. Onlarla günde beş saat vakit geçiriyordum. Kaldığım zaman içerisinde hafta içi dil kursuna giderek hem İngilizcemi geliştirdim hem de farklı ülkelerden gelen insanlarla tanışma fırsatı buldum. Kazandığım parayı eğitimime harcadım. Ayrıca İngiltere'nin çeşitli bölgelerine ve Avrupa'da birkaç ülkeye yaptığım kısa seyahatlerle de vaktimi değerlendirmiş oldum."

Geçtiğimiz yıl İngiltere'ye au-pair olarak giden ve halen burada bulunan 24 yaşındaki Funda Terzi de dört kişilik bir ailenin yanında kalıyor. Yedi ve dört yaşında iki çocuğa dadılık yapan Terzi, ilk günlerde zorlandığını belirtiyor. Terzi, yeni bir kültüre alışmanın kolay olmadığını ifade ederek, "... Yanında kaldığım ailenin sıcak yapısı sayesinde bu farklılıkları kolaylıkla aştım." şeklinde konuşuyor. Dadılık yaptığı aileyle yaşadığı ilginç bir olayı ise şöyle anlatıyor: "Yanında kaldığım aile tatil için Fransa'ya gidecekti. Benim evde yalnız kalmamı istemedikleri için benim de Fransa'ya gelmemi istediler. Onlarla birlikte tatil yapmak benim için çok anlamlıydı."

Dokuz yıldır yurtdışına öğrenci gönderen A&F Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı'ndan Esra Akpınar, şirketlerinin sadece İngiltere'ye au-pair gönderdiklerini belirtiyor. Fakat Amerika, Fransa ve Almanya'ya da dadı olarak gidilebiliyor. "Bu program diğer dil kurslarından farklı." diyen Akpınar, sözlerine şöyle devam ediyor: "Au-pair ekonomik ve eğitim tarzı olarak oldukça cazip bir sistem. Gençlerin son yıllarda en çok rağbet ettiği programların başında geliyor."

 

'Au-Pair'lik için başvuru şartları şöyle:

18-26 yaş arasında olmak.

Geçerli oto ehliyetine sahip olmak.

Orta seviyede İngilizce konuşabilmek.

Çocuk bakımında tecrübeli olmak.

En az lise mezunu olmak.

Kronik bir rahatsızlığı bulunmamak.

Programa 12 ay boyunca katılabilmek.

Programın tüm kurallarını kabul etmek.

Au-pair programına katılmamış olmak.

Herhangi bir suçtan sabıkalı olmamak.

'Au-Pair'e sağlanan imkanlardan bazıları;

Ülkeye gidiş-dönüş bileti

?ahsına ait oda

Kurs ücreti için senede 500 USD

Senede 2 hafta ücretli izin

Genel sağlık ve kaza sigortası

Kursa devam edebilmek için yeterli boş zaman

Program bitiminde turistik amaçlı 1 ay daha kalabilme şansı

Araba kullanma imkanı