"Yabancı bir ülkede üniversite eğitimi almak çok da önemli değil, farklı kültürleri tanımak daha çok ilgimi çekiyor." diyor Meksika'dan öğrenci değişimi programıyla Almanya'ya gelen Migel. Bir eğitim dönemini Köln Üniversitesi'nde geçirecek olan ekonomi öğrencisi, Erasmus programı ile yurtdışı rüyasını gerçekleştirebilen binlerce öğrenciden biri.

Bir yandan yabancı bir ülkede üniversite eğitimi almak diğer yandan farklı kültürleri tanımak isteyen öğrenciler, Erasmus programıyla yurtdışına çıkıyor.

Hemen her üniversite öğrencisinin aklının bir köşesinde 'yurtdışı planları' vardır şüphesiz. İş piyasasında artan rekabet ve küreselleşmedeki hızlı seyir, üniversite mezunu olmayı yeterli bir nitelik olmaktan çıkarmış durumda. İş ilanlarında yer alan 'aranan özellikler' bölümüne her geçen gün yeni maddeler ekleniyor. Bu da mezun olur olmaz iş hayatına atılmak isteyen gençleri oldukça zorluyor. Yabancı dil, firmaların şart koştuğu özellikler arasında ilk sıralarda gelirken açıkça belirtilmese de 'yurtdışı deneyimi' de önemli bir tercih sebebi. İşte tam bu noktada öğrencilerin imdadına AB'nin finansörlüğünü üstlendiği uluslararası öğrenci değişimi programı Erasmus yetişiyor. Üniversite öğrencilerine 2. sınıftan itibaren bir yarıyılı AB ülkelerindeki belli üniversitelerde okuma imkanı sunan program, kültür alışverişine de imkan sağlıyor. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenci değişimine imkan veren program, öğrenciye gidilen ülkeye göre değişen miktarlarda maddi yardımda da bulunuyor. Konaklama ve şehir içi ulaşım masraflarını karşılayacak şekilde ayarlanan miktar, aylık 200-500 Euro arasında değişiyor.

Kabul edilme kriterlerinin başında ise yabancı dil bilgisi geliyor. İngilizce, Fransızca ve Almanca'nın resmi dil olmadığı ülkelere gidecek öğrencilerden ise İngilizce bilgisi isteniyor.

Erasmus'un en büyük handikabı ise Türkiye'de fazla bilinmemesi. Okulların yoğun talebi önlemek adına çok fazla reklamını yapmaktan kaçındığı program, genelde öğrenciler arasındaki bilgi alışverişi sonucunda öğreniliyor. Aslında okulların bölüm ve fakültelerine bağlı Socrates Koordinatörlüğü bulunuyor. Katılmak isteyen öğrenciler buralardan yurtdışında gitmeyi istedikleri partner eğitim kurumları hakkında bilgi edinebiliyor. Başvuran öğrenciden çok yüksek not ortalaması istenmemekle birlikte daha önce aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması bekleniyor. Erasmus ile yurtdışına giden öğrenciler eğitim öncesinde 3 haftadan 8 haftaya kadar değişen dönemlerde düzenlenen yabancı dil kurslarına katılabiliyor. Biz de Köln Üniversitesi'ndeki yabancı dil sınıflarından birindeyiz. Erasmus ile Almanya'ya gelen her bir öğrenci ayrı bir milleti ve kültürü temsil ediyor. Japonya, Meksika, Türkiye, Rusya, Arjantin, Danimarka, İtalya, Çin gibi ülkelerden gelen öğrencilerin oluşturduğu sınıf, 23 Nisan Ulusal Çocuk ve Gençlik Bayramı'nın gençlere uyarlanmış hali gibi. Ortak amaçları dersler başlamadan Almanca bilgilerini geliştirmek.

Haftanın 5 günü bu amaç etrafında toplanan öğrenciler ister istemez sıra arkadaşının kültürünü ve dinini de merak etmeye başlıyor. İkinci haftanın sonunda Meksikalı Migel, Türk arkadaşı ?eyma'ya 'Kültürünüzü çok merak ediyorum, bir gün oturup konuşalım' diyor. Diğer Türk arkadaşı Damla'dan İbrahim Tatlıses'in CD'lerini istiyor. Tanışma toplantısında yemek yemediğini fark ettiği arkadaşlarından 'orucu' öğreniyor.

?eyma, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümü son sınıf öğrencisi. Son eğitim yılının bir dönemini Köln Üniversitesi'nde geçirecek. Yeni kültürler tanımak çok hoşuna gidiyor. Türkiye'ye duyulan ilgi de kendisini oldukça şaşırtmış. Yabancı öğrenciler ?eyma ve diğer Türk arkadaşlarından dinledikleri Türkiye'yi bir an önce ziyaret etmek istiyor. ?eyma da Avrupa'daki rahat ulaşım imkanlarından faydalanarak görebildiği kadar fazla kent görmeyi amaçlıyor. Burada program süresince sık sık çevre şehirlere yönelik geziler yapıldığını belirtmek gerekiyor. Sınıfta ?eyma'dan başka 3 Türk öğrenci daha var. İçlerinden biri de doktora tezini yazmak üzere gelen Özge. Hukuk fakültesinde yüksek lisansını tamamlayan Özge, Almanya'ya eşi Serkan ve henüz bir yaşını doldurmamış çocuğu Arda ile birlikte gelmiş. Eşi de kendisi gibi doktora tezini yazmak üzere bir yıl boyunca Köln'de misafir olacak.

Japonya'dan gelen Masako felsefe grubu öğretmenliği okuyor. Daha önce Almanya'da kalan bir arkadaşı Köln'e gidince mutlaka döner yemesini tavsiye etmiş. Geldiğinin ilk haftasında döneri tadan Masako Türk usulü fast-food'u oldukça beğenmiş. İtalyan Sebastiano, tarih öğrencisi. Buraya gelmedeki temel amacı farklı ülkeleri görmek. Okuduğu bölüm gereği tarihi olayları farklı ülkelerin bakış açısıyla görmek de kendisine oldukça cazip geliyor. Farklı kültürleri temsil eden öğrencilerin birleştiği ortak nokta, program süresince hayata dair öğreneceklerinin ders kitaplarından öğreneceklerinden çok daha fazla olacağı gerçeği.

Erasmus nedir?

Erasmus, AB üyesi ya da üyelik sürecindeki ülkelerdeki üniversite gençlerine başka bir Avrupa ülkesinde 1 yıl eğitim şansı tanıyan öğrenci değişim programıdır. Öğrenci değişimine 2. sınıftan itibaren imkan tanıyan program öğrencinin bir eğitim yılını başka bir ülkede geçirmesini sağlıyor. Öğrenciden gidilecek ülkenin diline yeterli derecede hakim olması bekleniyor. Program dahilinde öğrenciye aylık 200-500 Euro arasında cep harçlığı ve 500 Euro'luk gidiş-dönüş parası veriliyor.