Tercihlerde çok sayıda öğrenci hata kurbanı oluyor. Öğrencilerin hata yapmaması için bunları bilmesi gerekir. ?imdi bunları hatırlatalım:

Farklı puan türünden ve ortaöğretimdeki alanıyla uyuşmayan bölümler seçmek.

Tercih listesini doldurmak için istek dışı yükseköğretim programları yazmak.

Bölümlerin yüzdelik dilimlerini, başarı sırasını ve puanını göz önüne almayarak ölü tercih yapmak.

Bölümlerin özel şartlarına dikkat etmeden tercih yapmak.

Kodlama hatası yapmak.

Meslekleri ve üniversitelerin bulunduğu şehirleri tanımadan tercih yapmak.

Üniversite ve bölüm sınırlaması yaparak kazanma şansını azaltmak.

Vakıf üniversitelerinin burslu ya da burssuz programlarının özel koşullarını göz önünde bulundurmadan tercih yapmak.

Okul türü, alan/kol/bölüm, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşulları tam olarak karşılamadığınız programları tercih etmek.

Önce 'Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzunu' dikkatlice okuyun.

Tercih formuna yazılan programın kodu, yazıldığı halde kodlanmamışsa tercih yapılmamış sayılır.

Program kodu yanlış yazılır ve kodlanırsa doldurulan kodun ifade ettiği kod başka bir yükseköğretim programına ait ise o program tercih edilmiş sayılır. Bu kod hiçbir programa ait değilse ilgili tercih iptal edilir. Yapacağınız kodlama yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacaktır.

Tercihlerinizi 1 numaralı tercih alanından başlayarak yazmayı ve kodlamayı unutmayınız.

Tercih hakkınızın tamamını kullanmanız zorunlu değildir. Örneğin: Bir aday tercih formunda yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak niyetinde değilse, sadece bu dört programın kodlarını yazıp kodlamakla yetinebilir. Ancak tercih sayısının fazla olması kazanma şansınızı artıracaktır.

Tercih sayısı 24 olmayan adayın, girmek istediği yükseköğretim programlarını kendi istek sırasına göre tercih formunun (1.) sıra numaralı yerden başlayarak yazması ve kodlaması gerekir.

Sadece özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına (Tablo-5) kaydolmak isteyen adaylar, tercih formunu doldurarak okul müdürlüklerine veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerine teslim etmeyecekler veya ÖSYM'ye göndermeyeceklerdir.

Tercih formunu teslim ettikten sonra değişiklik yapmanız mümkün değildir.

ÖSYM'ye ulaşan tercih formunun iptali mümkün değildir.

Adayların ÖSYM'ye ulaşan formun aslını görme istekleri karşılanmaz.

Tercihlerle ilgili soru ve cevaplar

Kılavuzdaki 2004 puanlarının yerine Tablo 4'te bazı işaretler var. Bunların anlamları nedir?

---- = Yeni açılan bölüm

___ = Kontenjanı dolmayan bölüm

*** = Puan türü değişen bölüm

Tercih formu hangi tarihler arasında teslim edilecektir? Ve ücreti ne kadardır?

25 Temmuz-3 Ağustos / 20 YTL.

Sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar ÖSS puanları içinde tercih yaparken tercihlerini nasıl sıralayacaklar?

Tercihlerini sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde tutmadan istedikleri sırada yapabileceklerdir.

Tablo 3A'daki önlisans bölümlere yerleştirmeler nasıl yapılacaktır?

Sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirilmeleri yapıldıktan sonra boş kalan kontenjanlara lise mezunu adaylar ile kendi alanları dışındaki programları tercih etmiş olan meslek lisesi mezunu adayların yerleştirmeleri yapılacak, bu yerleştirmelerde adayların Y-ÖSS puanı göz önüne alınacaktır.

2004-ÖSS sonucuna göre kontenjansız açıköğretim programları hariç bir yükseköğretim programına, ek yerleştirme dahil veya önkayıt veya özel yetenek sınavıyla kayıt hakkı kazanmış adaylar, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olanların 2005-ÖSS'ye girdikleri takdirde AOBP'nleri nasıl gelir?

Bu adayların kendi alanlarında tercih yaparken AOBP'leri 0,4 ile, alanı dışındaki bir programa yerleşirken 0,15 ile, kendi alanında ek puanlı bir programa yerleşirken ayrıca 0,12 ile, kontenjanlı açıköğretime yerleşirken aynı katsayılar ile çarpılır.

2004-ÖSS'ye girmiş ve bir bölüme yerleşmiş adaylardan 2003-2004 öğretim yılında liseden mezun olamadıkları için üniversiteye kayıt yaptıramamış olanlar ne durumdalar ve neler yapmaları gerekir?

Bu adaylar hiç üniversiteye girmemiş, ilk defa sınava giriyormuş gibi işlem görürler. Ancak, durumlarını resmi bir belge ile ÖSYM'ye bildireceklerdir.

Tablo 4'teki 0,3 yüzdelik dilimlerde bulunan rakamlar neyi ifade ediyor? 2005 ÖSYS kontenjanlar kılavuzundaki yüzdelik dilimleri nasıl değerlendirmek gerekir?

Yüzdelik dilimlerin ve en küçük puanların kesin ölçüler olarak alınmaması gerekir. Adaylar tercihlerini yaparken, bölümlerin yüzdeliklerinde ve en küçük puanlarında oluşacak düşme veya yükselmeyi dikkate alarak kendi yüzdelik dilimlerinin ve puanlarının üstünde ve altında olan programları da tercihleri arasında gösterebilecekleri hususunu göz önünde tutmalıdır.

Mesleki ve teknik lisede okuyanlar açıköğretim programlarına nasıl yerleştirilirler?

Bu liselerde okumakta olan adaylar veya bu liselerden mezun olanlar istedikleri takdirde açıköğretiminin kendi alanlarındaki kontenjan sınırı bulunmayan önlisans programlarına hiçbir öncelik göz önünde tutulmadan sınavsız yerleşebileceklerdir.

Tercih formları ÖSYM'ye nasıl teslim edilecektir?

Tercih formu ile bankadan aldıkları dekontu 3 Ağustos'a kadar lise ve dengi okul müdürlüklerine veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerine tercih formu alındı belgesi karşılığında teslim edeceklerdir. Adaylar bu belgeyi saklayacaklardır.

Kaynak: Zaman
Yazar: Adem Durmuş / FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı