Her yıl yaklaşık bir buçuk milyon öğrenci, mühendislik, öğretmenlik, eczacılık gibi alanlarda üniversite eğitimi almak amacıyla yoğun bir temponun ardından Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) ter döküyor.

Öğrencilerin bir kısmı ise yüksek puan almalarına rağmen ÖSS'yi yetenekleri doğrultusunda almak istedikleri meslekî eğitim için basamak olarak kullanıyor. Hayallerindeki mesleği yapmak isteyen gençler, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara yerleşebilmek için ÖSS'nin ardından bir de yeteneklerini yarıştırıyor. Gençlerin son yıllarda rağbet ettiği özel yetenek bölümlerinin başında ise spor akademileri geliyor. Kamu kurumlarının yanı sıra özel sektörde rahatlıkla iş bulunabilmesi öğrencilerin spor akademilerini daha çok tercih etmesinde etkili oluyor. Beden eğitimi öğretmeni, antrenör, spor yöneticisi olmak isteyen veya kendilerine spor salonu açarak hayata atılmak isteyen öğrenciler, yıl boyunca ÖSS'nin yanı sıra yoğun antrenman programıyla yetenek sınavına hazırlanıyor. ÖSS'den 185 ve üzeri puan alma başarısı gösteren öğrenciler, temmuz ve eylül ayları arasında her üniversitenin farklı tarihlerde ve tarzlarda uyguladığı sınavlarda başarı kovalıyor.

Sprint Spor Akademilerine Hazırlık Kursu sahibi ve Boğaziçi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Mustafa Erol, 14 yıldır spor akademilerine öğrenci hazırladığını belirterek son yıllarda spor akademilerine artan talebe bağlı olarak sınavların zorluk derecesinin de arttığını söylüyor. Erol, artan talepte meslek lisesi öğrencilerinin ÖSS puanlarının kırılmamasının etkisine dikkat çekiyor. Spor bölümü için öğrenci alan her üniversitenin sınav şeklini kendi iradesiyle belirlediğini ifade eden Erol, ?Bazı üniversiteler futbol, basketbol gibi branşlara göre sınav yapıyor. Bazıları koordinasyon testine göre. Örneğin İstanbul ve Abant İzzet Baysal üniversitelerinin yazılı sınav ve mülakat var.? diyor. ÖSS'de iyi puan almanın veya herhangi bir spor dalında profesyonel olmanın spor akademilerine girmek için yeterli olmadığını söyleyen Erol, ?Halil Mutlu iki sene önce Gazi Üniversitesi'nin sınavına girdi. Ama kazanamadı. Çünkü ÖSS puanı iyi değildi. Gazi, ondan iyi sporcu mu bulacak? Ama üniversiteler her yönüyle başarılı öğrenci istiyor. Dolayısıyla öğrenci hem okul derslerine hem ÖSS'ye hem de antrenmanlarına gereken önemi vermeli.? diye konuşuyor. Erol, spor akademisine hazırlanan bir öğrencinin yaşamının her alanında disiplinli davranması gerektiğini söyleyerek ?Başarıyı hedefleyen kişi beslenmesinden uyumasına, ders çalışmasından tatil yapmasına her alanda planlı programlı davranmalı. Çünkü son yıllarda öğrencilerin ÖSS puan seviyesi ve spor başarısı gitgide yükseliyor.?şeklinde konuşuyor. Yıl boyunca hem ÖSS'ye hem de spor akademisine hazırlanan Alper Kıvanç, ilköğretim yıllarından beri sporla iç içe olduğunu dile getiriyor. Kıvanç, İstanbul veya Marmara üniversitelerinde okumak istediğini belirterek ?Hem sporu hem de öğretmenliği çok seviyorum. Her ikisini de yapabileceğim bir bölümde okumak istiyorum. Yıl boyunca kravat takmak yerine eşofmanlarımla öğrencilere faydalı olmak istiyorum.? diyor. Meslek lisesi mezunu olduğunu aktaran Sema Öztürk, spor akademisine hazırlanmayı tercih etmesinde ÖSS puanının kırılmamasının etkisine değiniyor. Bilgisayar bölümü mezunu olduğunu söyleyen Öztürk, ?Liseyi bitirdim; ama okuduğum bölümü meslek olarak hiç düşünmedim. ÖSS'den de iyi puan bekliyorum. İyi bir çalışmayla kazanacağıma inanıyorum.? ifadelerini kullanıyor.

Başvuru koşulları

Akademilere başvuru için ÖSS'den 185 ve üzeri puan alınması gerekiyor.

Liselerin spor bölümü mezunlarının 160 ve üzeri puan alması yeterli.

Öğrenci seçimi yapılırken ÖSS puanının yüzde 47'si, AOBP puanının yüzde 16'sı dikkate alınıyor.

Yüzde 37'lik spor bölümü ise üniversitelerin sınav tarzına göre değişiyor. (yazılı sınav, mülakat...)

Mezunlarının istihdam alanları

Öğretmenlik

Akademisyenlik

Spor yöneticiliği

Antrenörlük

Menajerlik

Masörlük

Spor analizcisi

Spor akademileri olan bazı okullar

Dokuz Eylül Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi

Marmara Üniversitesi

Uludağ Üniversitesi

Gazi Üniversitesi

Dumlupınar Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi