25 Nisan 1915 sabahı yapılan çıkartmada, düşmanın en önemli hedeflerinden birisi Alçıtepe'yi ele geçirmekti. Çünkü bölgenin en yüksek tepelerinden biride burasıydı. 28 Nisan günü, düşman askerleri yoğun bir top ateşi sonrasında Alçıtepe yakınlarındaki Kitre Deresi'ne doğru taarruza geçerler. Birinci Kirte Savaşları işte bu saldırı sonrasında başlar. Kirte Deresi boyunca yapılan kanlı savaşlarda tam 3000 evladımızı kaybederiz. Ama askerlerimiz düşmana da istediğini elde etme fırsatı vermez. Alçıtepe elimizdedir.

6 Mayıs tarihinde düşman 28 Nisan'da elde edemediği tepeyi almak için yeniden saldırıya geçer. Bu kez aralarında takviye kuvvetlerde vardır. Anzak bölgesinden getirilen 2. Anzak Tugayı ile Hint Tugayı da düşman kuvvetlerin arasındadır. Kuvvetlerimiz düşmanı püskürtürler. Ama düşman yılmaz. 7-8 Mayıs günleri yeniden saldırırlar ve bu saldırılar sonrasında çarpışmalar çok şiddetli geçer. Mehmetçik âdeta etten bir duvar örer. Mermisi bitmiştir, eline ne geçerse bu savunmada kullanmaya çalışır. Bu kanlı çatışmalarda 5000 şehit veririz.                                    

4 Haziran da son bir saldırıya daha geçerler. Fakat bu kez baskın şeklinde yaparlar saldırılarını. Başlangıçta saldırıları başarılı gibi olur. 350 m kadar içerilere sokulurlar. Ama hedeflerine varmalarına daha 2 km vardır. Mehmetçik amansız bir savunma ile düşmanın daha fazla ilerlemesine engel olur. Daha fakla ilerleyemeyeceğini anlayan düşman bir süre sonra bozgun vererek gerilemek zorunda kalır. 6000 şehit vermişizdir ama Alçıtepe hâlâ elimizdedir.

Kitre Savaşları'ında düşmanında kayıpları bir hayli fazladır. Buraya gelirken Arıburnu-Kirte arasında göreceğiniz sağlı sollu yabancı mezarlıkları onların kayıplarının birer göstergesidir. (Skew Bridge, Redoubt, Twelve Tree Copse)

General Hamilton, anılarında bu savaşlara şöyle değinir:

"Alçıtepe bölgesine yayılmış Türk kuvvetleri ile amansız savaşlar devam etti. Son derece kanlı süngü taarruzları ile 300-350 m kadar daha ilerdendi. 400 Türk askeri tutukladı. Bu başarıyı sağlamak için en iyi yetişmiş birliklerin yarısını bedel olarak ödemiştik. Birliklerimizin kayıpları, ucuz bir zaferinkine kıyasla üç misline yükselmişti. 4 Haziran çarpışmalarında madalyonun öteki yüzündeki gerçek bu idi."

Son Ok Anıtı işte sizlere bahsettiğimiz Kitre Savaşlarının sonuncusu olan 3.Kirte Savaşında kaybettiğimiz 6000 askerimiz için dikilmiştir. Muharebeler sonrası başarılı olamayacağını anlayan ve çekilmeye başlayan düşmana son kurşunun atıldığı yer burası olduğu içinde anıta bu ad verilmiştir.

Anıta girmek için Alçıtepe Köyünden sargı yeri'ne doğru ilerleyiniz. Yolun sol tarafında köy mezarlığı ile karşılaşacaksınız. Mezarlığın içinde Son Ok Anıtı sizi karşılayacaktır. Bu anıt 1948 yılında 7. Tümen Komutanlığınca yaptırılmıştır.