Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, puanı 160'ı aşarak, tercih yapma hakkını kazanan bir milyonu aşkın öğrenci için izlemeleri gereken yolları anlattı. Tercih yapacak adaylara "önce gönlünüzdekileri listeleyin" diyen Yarımağan, başarı sırasının yüzde 20, hatta yüzde 30 üzerinde geçen yıl öğrenci almış üniversitelerin programlarını da yazmalarını önerdi. Prof. Dr. Yarımağan, bu yıl mezun olup puanı ile gerçekten istediği yere giremeyeceğini anlayan adaylara ise istatistiklere göre mezuniyetlerinin ardından ikinci kez girenlerin daha başarılı olduğunu hatırlatarak, puanlarını yükseltmek için ikinci kez deneyebileceklerini söyledi. Yarımağan, "Ancak hiç istemedikleri bir programa kayıt olup seneye tekrar girmeyi isteyenler, ortaöğretim başarı puanının yüzde 50 düşeceğini unutmasınlar. Üçüncü kez sınava girenlere önerim bir yere yerleşmeye baksınlar. Çünkü ikinci girişten sonra başarı düşüyor" diye konuştu.

KATSAYIYI DİKKATE ALIN

Tercih yapmaya hazırlanan her adayın yeteneğini ve gerçekten ne istediğini bildiğini söyleyen Yarımağan, katsayı ve ek puanları mutlaka dikkate almaları gerektiğinin altını çizdi. "Herkesin bir kulvarı var" diyen Yarımağan, katsayı ile ilgili şu uyarılarda bulundu: "Ortaöğretim başarı puanının 0.8 katsayı ile 0.3 katsayı ile çarpılacağını unutmayın. Ek puandan yararlanabilen adaylar ek puandan girebileceği yerleri tercih etsinler. Mesela öğretmen liseliler öğretmen okullarını tercih ettiklerinde orada 0.8 katsayıya ek olarak 0.24 ek katsayıdan yararlanıyorlar. Yüksekokullara bağlı mesleki, teknik ve öğretmenlik programlarını tercih eden mezunlar da ek puandan yararlanıyor. Meslek liseliler sınavsız girebildikleri programlara yer verecekler. Ek puan öğretmen liseliler ve meslek liselilerin bir kısmı için var. Liseliler için tek seçenek mezun oldukları alandan tercih yaptıklarında 0.8 katsayıdan yararlanmak. Hangi programlar olduğuna baksınlar."

GÖNLÜNÜZDEKİ LİSTE

Adayların gönlünde yatan" ve çok okumayı istediği 10 veya 15 programı sıralamasını isteyen Yarımağan, sonra izlenmesi gereken yolu şu sözlerle anlattı: "Bu tercihlerinizi istek sırasına göre yerleştiriniz. İşletmeyi hukuktan daha çok istiyorsanız onu öne yazın. Hukukun puanı daha yüksek diye ilk tercih olan işletmenin önüne geçirmeyin. Sonra bu listenizi alın ve geçen seneki kılavuzdaki başarı sıralarına bakın. Eğer yazdıklarınızın hepsinin başarı sırası kendi başarı sıranızdan yüksekse sadece bir yere girmeyi garanti edemezsiniz. 10-15 tanesini gönlünüze göre yazdıktan sonra altına 10-14 tane de daha az istediğiniz ama kazandığında gidip okuyacağınız, içinize sinecek, başarı sıralamasında daha aşağılarda olan birkaç programı ekleyin."

Yarımağan'dan örnek bir liste

Yarımağan, Türkçe Matematik alanından mezun EA-2 başarı sırası 15 bin olan adaylar için ise şöyle bir tercih listesi yaptı: Önce başarı sırasına bakmadan, gönlünüzdekileri yazın. ?u üniversitenin hukuku, şunun işletmesi, bir diğerinin uluslararası ilişkileri diye isteklerinize göre sıraladınız. Sonra kılavuzdan başarı sıralarını karşısına yazın. Birinci yazdığınız başarı sırası 6.500, ikincisi 8.700 olsun. Yazdıklarının hepsinin başarı sırası örneğin 12 binin daha altında ise şöyle düşünün: "Yazdıklarımın hepsi benim başarı sıramdan daha yüksek. Bunlara girme şansım sıfır değil ama düşük. O zaman ben bunları kazanamazsam, daha başka nerelerde okumayı isterim? Öyle programlar bulayım ki geçen seneki başarı sırası 13 bin, 14 bin, 15 bin, 16 bin hatta 20 bine kadar olan çıkabileyim, yerleşmeyi garanti edeyim".

Yarımağan, adaylara başarı sıralarının yüzde 20 hatta yüzde 30'unun üzerine çıkarak, tercih yapmalarını önerdi. Yarımağan, "Mesela başarı sırası 20 bin olan bir kişi, 25 bin, hatta 30 bine kadar yazarsa durumunu kolaylaştırır" dedi. 3 Ağustos'ta tercihlerin son bulacağını hatırlatan Yarımağan, en geç 20 Ağustos'ta sonuçların açıklanacağını ardından da, ek yerleştirme tarihlerini ilan edeceklerini söyledi. Yarımağan, ikinci ek yerleştirmenin bu sene kesinlikle olmayacağının altını çizdi.