Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçları açıklandı, ancak öğrencilerin heyecanı daha bitmedi. Öğrenciler aldıkları puanlar ile birlikte üniversite ve bölüm tercihi yapacaklar.

Tercih, ÖSS kadar seçim yapmanın zorluğu açısından ikinci bir sınav haline dönüştü.Tercihler öğrencinin mutlu bir hayat sürmesi içinde önemli. Çünkü öğrenciler yanlış tercih sonucu bir bölüm seçmesi durumunda ömür boyu yanlış bir mesleğe yapmak zorunda olabilir. Öğrenciler bu yüzden tercih yaparken çok dikkatli olmalı.

Tercih yaparken dikkat edilecek 10 altın kural

1) 2006-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu inceleyin. Kılavuzda, tercih edeceğiniz bölüm ve üniversiteyle ilgili özel koşulları mutlaka okuyun.

2) Seçtiğiniz üniversitenin vakıf üniversitesi mi ya da Devlet üniversitesi mi olduğuna dikkat edin.

3)Eğer meslek lisesinin ilgili bölümünden mezun değilseniz, önlisans (2 yıllık) bölümleri Tercih ederken girmek istediğiniz 2 yıllık bölümün puan türündeki 0,3 AOBP'li yerleştirme puanınızı kullanmalısınız.

4) Okumayı düşünmediğiniz bölümleri (önlisans ya da lisans) tercihlerinize yazmayın. Çünkü bu bölüme (Açıköğretim fakültesinin kontenjansız bölümleri hariç) kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da bir sonraki sene AOBP'nizden gelecek puan yarı yarıya düşecektir.

5) Açıköğretimin kontenjansız bölümlerine girebilmek için herhangi bir puan türünden 160 puanı aşmak yeterli olmaktadır.

6) Tercih yaparken daha fazla istediğiniz bölümleri listenizde üst sıralara yazın. Eğer listede bir alttaki bölümü daha fazla istediğinizi düşünüyorsanız sıralamada yer değiştirin.

7) Ölü Tercihler yaparak listenizi işlevsiz bölümlerle doldurmayın. Örneğin birinci tercihiniz 340 SAY puanlı ise ve siz ikinci tercihinize 350 SAY puanlı bir bölüm koyduysanız, ikinci tercihiniz ölü tercih durumuna gelmiş olur. 1-2 puanlık farkları ölü tercih olarak düşünmeyin.

8) Ailenize ve çevrenize danışın, ancak son kararı siz verin.

9) Mutlaka bir uzmandan yardım alın; ancak bu yardımı alırken tercihlerinizi uzmanın yapmasını beklemeyin. Uzmanın yanına, ön hazırlığı yapıp, gerekli kontrolleri yaptırmak ve aklınıza takılan soruları sormak için gidin.

10) Tercih listenizi teslim etmeden önce fotokopisini alın.