Matematik Soruları

Matematik ? 1 Testi'ndeki sorular geçen yıla göre daha kolay geldi. Yine de ortalamanın 12 neti geçmeyeceği söylenebilir. Matematik ? 1 Testi, meslek liselilerin de çözeceği düşünülerek bilgiden uzak, yoruma ve işlem becerisine dayalı sorulardan oluşturulmuş.

Matematik ? 2 Testi yeni müfredat göz önüne alınarak düzenlenmiş. Zaten bu konular bilgi yoğunluğu gerektiren konulardı. Dolayısıyla soruların da bilgi olmadan çözülmesi çok zordu. Diğer bir ifadeyle çalışanın ve bilenin yapabileceği sorular soruldu bu bölümde. Sıra dışı ya da sürpriz diyebileceğimiz bir durum yoktu. Ancak 15. soruda A'dan A'ya denilmesi bütün seçenekleri cevap durumuna getirmektedir. Bu sorunun iptal edilmesi gerekir.

Geometri Soruları

Geometri soruları yeni sistem açıklamalarına uyar niteliktedir. Sınava hazırlanan öğrencilerimiz açısından sürpriz sayılabilecek bir soru yoktu.

Matematik ? 1 Testi'ndeki 10 geometri sorusunda kolay sorular ağırlıktaydı. Matematik ? 2 Testi'ndeki 9 geometri sorusu Matematik ? 1 Testi'ndeki sorulara göre daha zor sorulardı.

Matematik ? 2 Testi'nde Analitik Geometri sorusu çıkmayacağını daha önce söylemişlerdi, fakat Doğrunun Analitik İncelemesi kısmından soru sorulma ihtimali vardı. Matematik ? 2 Testi'nde hiçbir şekilde Analitik Geometri sorusu ile karşılaşmadık.

Matematik ? 1 Testi'ndeki sorular, lise 1'de geometri olmadığı için ilköğretim müfredatı göz önüne alınarak hazırlanmış gibi.

Türkçe ve Edebiyat Soruları

2006 ÖSS'de adaylara, Türkçe ve Edebiyat derslerinden birinci bölümde Türkçe Testi adı altında 30, ikinci bölümdeki Edebiyat- Sosyal Bilimler Testi'nde de 17 soru yöneltildi. Birinci Bölüm'deki Türkçe soruları geçen yıllarda ÖSS'lerde çıkan sorulara paralel sorulardı. İkinci Bölüm'deki edebiyat soruları da eski yıllardaki ÖYS'de çıkan edebiyat sorularının benzerleriydi. Bu bölümdeki sorularda Türk ve dünya edebiyatı, ana hatlarıyla taranmış. Yalnız bu bölümde, soru tipi olarak boşluk tamamlama sorularına ağırlık verilmiş. Genel olarak bakıldığında, gerek Türkçe gerekse Edebiyat - Sosyal Bilimler Testi'ndeki sorular beklentileri karşılar niteliktedir. Her iki testte de yanlış veya tartışmalı soru bulunmamaktadır.

Fizik Soruları

Fizik adına Fen Bilimleri ? 1 Testi'ndeki sorular, bilinen soru tiplerinden oluşmaktaydı. Eskiden 19 sorudan 3 tanesi optikten gelmekteydi. Yeni sistemde beklentimiz 13 soruda 2 tane optik sorusunun sorulmasıydı; ancak yine 3 tane optik sorusu sordular. 1 soru da Fen Bilimleri ? 2 Testi'nde olmak üzere toplam 4 tane optik sorusu geldi. Bu kadar soru optik konusu için fazla diyebiliriz. Bunun yanı sıra vektör, kuvvet, basit makine konularından soru gelmedi. Eşit kollu terazi sorusuna aynı zamanda moment denge sorusu nazarıyla da bakılabilir.

Ayrıca kütle merkezi sorusu Fen Bilimleri ? 2 Testi'nde geldi. Bazı konular her iki testin de kapsamı içindedir. Dolayısıyla fizik konularını Fen Bilimleri ? 1'e ait veya Fen Bilimleri ? 2'ye ait diye ayırmak çok zordur. Mıknatıs sorusu Fen Bilimleri ? 1'de geldi; Fen Bilimleri ? 2'de de gelebilirdi.

Fen Bilimleri ? 2 Testi'nin soruları biraz daha seçici sorulardı. Özellikle 2-3 tane soru zordu. Bunlardan bir tanesi üreteçli devre sorusudur. Bunun cevabı Yalnız II olarak verildi. Halbuki doğrusu I ve II olacaktı. Fen Bilimleri ? 2'nin soru dağılımı beklenen türden, soru tipleri ise eski ÖYS soru tiplerinin tamamen benzeridir.

Konu başlıkları toplam soru sayısından fazla olduğu için bazı konulardan soru gelmedi. Bu ilerideki sınavlarda da gelmeyecek anlamı taşımıyor.

Konuları iyi bilmeyen öğrencilerin Fen Bilimleri ? 2 Testi'ndeki fizik sorularını çözmeleri oldukça zordu. Yani yalnız yorum yaparak soruları çözmek mümkün değildir.

Kimya Soruları

I. bölüm soruları genelde kolay olmakla birlikte özellikle 2 soru (atom ve çözünürlük) seçici sorulardı.

II. bölümdeki hatalı entalpi sorusu dışında diğer sorular, konuları genel hatlarıyla tarayan nitelikte sorulardı.

Kimyasal hesaplamalar, gazlar ve radyoaktifite konularından soru sorulmaması dikkat çekiciydi.

Her iki bölüm için de Kimyayı iyi çalışmamış olan bir öğrencinin başarılı olamayacağını söyleyebiliriz.

Tarih Soruları

Sosyal Bilimler ? 1 bölümünde tarihten gelen sorular önceki yıllarda çıkan ÖSS soruları gibiydi. Ancak bu bölümde İnkılap Tarihi'nden önceki yıllardan oran bakımından daha fazla soru geldi.

Öncüllü sorular %35, klasik sorular % 65 oranında geldi. Bu durum öğrencilerin çözmekte zorlandığı soru sayısını azalttı. Ayrıca, değildir, ulaşılmaz, savunulamaz gibi olumsuzluğu tespit etmeye yönelik sorular geçen yıllara oranla azaltılmıştır.

Daha önceki yıllarda sorulan sorulara benzer sorular vardı (Arap milliyetçiliği, Osmanlıların Avrupa'ya elçi göndermesi, Anadolu'da ilk kurulan beyliklerin özellikleri gibi).

Kavram bilgisi, soruların anlaşılması ve çözülmesindeki önemini korudu.

İnkılaplar ve XIX. yüzyılla ilgili sorular ağırlıklıydı. Avrupa Tarihi, Osmanlı Kuruluş ve Yükselme Dönemleri, XVII. Yüzyılda Osmanlı Devleti konularından soru sorulmadı. Sosyal II bölümünde sorular, Türk İslam tarihi üzerinde yoğunlaşmıştır.

Sosyal Bilimler ? 2 bölümünden ÖSYM'nin açıklamaları doğrultusunda yalnız alan derslerinden sorular geldi. ÖSYM bu konuda tutarlı bir tavır ortaya koydu.

Sosyal Bilimler ? 2 Testi'nde bilgi soruları ile bilgiyi kullanmaya yönelik sorular geldi. Sosyal Bilimler ? 2 bölümünde bilgi soruları sorulmuş olmasına rağmen, doğrudan kronoloji sorulmamıştır.

Sosyal Bilimler ? 2 soruları, MEB müfredatına paralel, Lise 2 ve Lise 3 Sözel bölümlerin¬de okutulan alan kitaplarından yararlanılarak sorulmuş, ancak bazı sorularda daha özenli seçim yapılabilirdi.

Coğrafya Soruları

2006 ÖSS'de Coğrafya dersine ait toplam soru sayısı 25'tir. Bu soruların 10 tanesi Sosyal Bilimler ? 1 Testi'nde, 8 tanesi Edebiyat ? Sosyal Bilimler Testi'nde, 7 tanesi de Sosyal Bilimler ? 2 Testi'nde sorulmuştur.

Sosyal Bilimler ? 1 Testi'nde gelen Coğrafya soruları beklenildiği gibi Genel Coğrafya ve Türkiye Coğrafyası alanlarından gelmiştir. Bu sorular genelde 1999-2005 yıllarında uygulanan ÖSS'lerdeki Coğrafya soruları tipindedir. Yani bilgi sorularının yanı sıra grafik yorumu isteyen sorular şeklindedir.

Edebiyat ? Sosyal Bilimler Testi'nde ise Ülkeler Coğrafyası alanından sorular gelmiştir. Bu sorular bilgi isteyen nitelikte sorulardır. Soruların cevaplanabilmesi için Türkiye ile ilgili bütün özelliklerin bilinmesi gerekmektedir.

Sosyal Bilimler ? 2 Testi'nde ise Ülkeler Coğrafyası alanından sorular sorulmuştur. Bu sorular da bilgi gerektiren sorulardır. Soruların cevaplanabilmesi için Dünya'nın belli başlı ülkelerinin genel özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Toplam 7 adet olan Ülkeler Coğrafyası sorularının 5 tanesinin Avrupa ülkeleriyle ilgili olması dikkat çekicidir.

Felsefe Grubu Soruları

Felsefe grubu için sınav öncesinde belirsiz bir durum yoktu. Soruların dağılımında, açıklananın ve beklenenin dışına çıkılmadı.

Sosyal Bilimler ? 1 Testi'ndeki felsefe sorularında bir soru (felsefi akım sorusu) bilgi sorusu, diğerleri önceki senelerde olduğu gibi yorum ağırlıklıdır.

Edebiyat ? Sosyal Bilimler Testi'ndeki psikoloji sorularının çözümü için kavram bilgisine sahip olunması gerekmektedir. ?Tutum?, ?özdeşim kurma?, ?bellek,? ?çağrışım?, ?ilgi?, ?uyma? kavramlarının anlamlarının bilinmesi gereklidir.

Sosyal Bilimler ? 2 Testi'nde, sosyoloji klasiğinin dışına çıkan soru yok. Önceki yılların paraleli sorular geldi. Mantık için durum biraz farklı. Çözümleyici çizelge 1977'den beri ilk defa soruldu. Tanım sorusunda ve bileşik önerme sorusunda da ayrıntıya inildi.

2006 ÖSS gösterdi ki yeni sınav sisteminde, felsefe grubu sorularını çözebilmek için konuları bilmek gerekiyor.