Taban puanlar nasıl oluşuyor? Bu sene taban puanlarda ne kadar değişiklik olabilir?

Taban puanlar, bölümlere en son sırada giren öğrencilerin puanlarına göre oluşmaktadır. Bilindiği üzere her bölümün kontenjanı vardır. ÖSYM, ilgili bölümü tercihlerine yazmış olan öğrenciler içerisinde bir sıralama yapar ve diyelim ki bölümün kontenjanı 100 ise bu bölüme sıralama sonucuna göre 100. sırada yerleştirilen öğrencinin puanını da taban puan olarak açıklar.

Yeni açılan bölümlerin taban puanları belli değil. Onları tercih ederken neyi kıstas alalım?

Yeni açılan bölümlerin puanlarını tahmin edebilmek için bölümün bulunduğu üniversitenin eşdeğeri niteliğindeki üniversitelerde, aynı bölümün taban puanlarına bakarak tahmin yürütebilirsiniz. Örneğin Ege Üniversitesi'nde açılan bir bölüm için Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki eşdeğer bölümün puanına bakılabilir.

İkinci öğretimin ne gibi farkları var? İkinci öğretimden mezun olunduğunda iş bulma açısından bir sıkıntı yaşanır mı?

Bazı yükseköğretim kurumlarında normal-örgün, önlisans ve lisans programlarının bir kısmının eşdeğeri programlar açılmakta ve bu programlar örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda (akşam saatlerinde, hafta sonunda) yürütülmektedir. 'İkinci öğretim' adı verilen bu programları kazanan öğrenciler, normal öğretim öğrencilerinden daha yüksek öğrenim harcı ödüyor. Örneğin 2004-2005 öğretim yılında mühendislik fakültesi normal öğretim 282 milyon TL iken ikinci öğretim ücreti 1 milyar 120 milyon TL idi. İktisadi ve idari bilimler fakültesi normal öğretim katkı payı 230 milyon iken ikinci öğretim ücreti 845 milyon TL olarak belirlenmişti. Bu rakamlar senelik ödenecek ücreti gösteriyor. İkinci öğretimin iş bulma ya da diploma açısından normal öğretimden bir farkı yoktur.

Ek yerleştirme nedir? Hangi adaylar ek yerleştirme hakkından yararlanabilir?

Yükseköğretim programlarının 2004-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dahil) genel yerleştirme sonunda boş kalan, kaydolmama nedeniyle boşalan veya 2005-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu basıldıktan sonra açılan programların kontenjanlarına ÖSYM tarafından ek bir yerleştirme yapılmaktadır. Ek yerleştirme kılavuzu ekim ayının ilk haftası çıkarılır ve öğrenciler 8 tercih yaparak formlarını teslim ederler. Yapılan değerlendirme sonucu genelde kasım ayının ilk haftası açıklanır. Sınavsız geçiş de dahil merkezi yerleştirme sonunda açıköğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramazlar. Y-ÖSS puanlarına göre öğrenci alan programların ek kontenjanlarına, ilk yerleştirme sonunda her yükseköğretim programı için oluşan en küçük puanların altında aday yerleştirilmez.

Tercih sırası, bölümlere yerleştirmede etkili midir?

Merkezi yerleştirme işleminde bir programa kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde tercihi hangi sırada olursa olsun bu programa tercihleri arasında yer vermiş olan adaylardan, yerleştirmede kullanılan Y-ÖSS puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olana öncelik tanınmaktadır.

Adaylar, tercih belgelerinin ÖSYM'ye gönderilip gönderilmediğini nasıl kontrol edileceklerdir?

Tercih formunu teslim ettikleri yerlerden ağustos ayının ikinci haftası içinde asılacak olan 2005-ÖSYS tercih formları kayıt formundan kontrol edeceklerdir.

Tercihlerini internet yolu ile gönderecekler en son ne zamana kadar tercih yapabilirler?

Bu adayların kılavuz, tercih formu ve yerleştirme ücretini en geç 3 Ağustos 2005 tarihine kadar bankaya yatırmaları zorunludur. Bu ücreti yatıran adayların, tercihlerini internetle en geç 4 Ağustos 2005 Perşembe günü saat 17.30'a kadar ÖSYM'ye göndermeleri gerekir.

Özel yetenek sınavı ile yerleşen bir aday, tablo 4'teki eşdeğer bir bölüme geçiş yapabilir mi?

Eşdeğer olmak koşuluyla yapabilirler. Bu adayların 185.000 veya daha fazla ilgili ÖSS puanı almaları zorunludur. Ancak, yurtdışı ve KKTC'deki üniversitelerin özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci kabul edilen programlarda öğrenime başlayan öğrencilerin ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş yapmaları mümkün değildir.