Tercihte ilk sıraya 'ideal' okulları son sıralara garanti olanları yazın

Bir insanın mesleki kariyeri daha ilköğretim çağlarında şekilleniyor. Bu yüzden eğitimcilerin tekerleme gibi söyledikleri bir söz var: İyi bir ilköğretim okulu iyi bir liseyi iyi bir lise de iyi bir üniversiteyi kazandırıyor.

Bunun bilincinde olan 1 milyona yakın ailede bugünlerde çocuklarının kaderini etkileyecek lise tercihleri ile ilgili telaş yaşanıyor. Her anne baba ve öğrenci 'iyi bir lise' için Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda (OKS) alınan puanı dikkate alarak en iyi tercihi belirlemek istiyor. OKS'de tercihler bir kez yapıldığı ve düzeltme imkanı olmadığı için öğrencilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Adaylar 18 yaşından küçük olduğu için tercihlerde bütün sorumluluk ise ailelere düşüyor.

Çok sayıda öğrencinin 'ölü tercih' diye nitelendirilen tercihler yaparak hata ettiği, bazılarının ise kendi karakterine uygun tercih yapmadığı için öğrenim gördüğü lisede zorlandığına dikkat çeken uzmanlar ailelere ve öğrencilere dikkatli olma çağrısında bulunuyor. Peki, 'doğru tercih' için ne yapmak gerekiyor?

OKS sonuçları dün açıklandı. Tercihlerle ilgili bilgiler ve okulların kontenjanları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunda yer aldı. Öncelikle aile ve öğrencilerin bu kılavuzu dikkatli şekilde incelemesi gerekiyor. Adaylardan, hatalı tercih yapmamaları doğrultusunda istenen temel kuralların başında ilk sıralara öğrencinin idealindeki okulları, orta sıralara aldığı puana yakın ve kazanma ihtimali olan okulları ve son sıralara ise garanti kazanılabilecek okulları yazmaları isteniyor.

Başarı sırası, yüzdelik dilim ve ilk yerleştirme puanına dikkat

Anafen Dershanesi Rehberlik Uzmanı Recep Uysal tercihlerde kodlamalardan başlayarak tercih listesine kadar adayların dikkat etmesi gereken pek çok ayrıntı bulunduğuna dikkat çekerek aile ve adaylara şu uyarılarda bulunuyor:

Okul kodları mutlaka e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu incelenerek yazılmalı. Özellikle isimleri benzer olan okulların karışmamasına özen gösterilmeli.

OKS bir sıralama sınavı olduğundan öncelikle tercih edilen okulun bir önceki yıl kazanan son adayın genel başarı sırası ve yüzdelik dilimi, ardından birinci yerleştirme taban puanları dikkate alınmalı.

Tercihler okula son yerleşen öğrencinin genel başarı sırası, yüzdelik dilimi ve taban puanına göre, öğrencinin istekleri de göz önüne alınarak yüksekten düşüğe doğru yapılmalı. Daha yüksek puanlı bir okulu alt tercihlere yazmak ölü tercih olacağından mantıklı bir seçim değildir.

Tercih listesi hazırlanırken, ilk sıralara idealinizdeki, en çok gitmek istediğiniz, genel başarı sıranızın ve puanınızın biraz üzerindeki okulları, orta sıralara sizin sıranıza en yakın, kazanmanız ihtimalinin en yüksek olduğu okulları, son sıralara ise başarı sıraları ve taban puanları daha düşük, garanti okulları yazın. Yapacağınız tüm okul tercihleri sizin girebileceğinizden daha yüksek olursa açıkta kalmanız ihtimali artacaktır.

Tercih listesi hazırlanırken genel başarı sırası ve taban puanının birbirine çok yakın olmamasına özen gösterilmeli. Aralığı geniş tutmak kazanma şansını artıracaktır.

Tercih edilecek okulun hangi puan türüne göre (MF veya TM) öğrenci aldığı bilinmeli, öğrencinin bu puan türüne göre başarı sırası, yüzdelik dilimi ve puanı değerlendirilmeli.

Tercih etmeyi düşündüğünüz okullarla ilgili fiziki şartlar, ulaşım, öğrenci sayısı, bulunduğu semt, ÖSS başarısı, hazırlık sınıfı olup olmadığı, pansiyon durumu, öğrenciye sunduğu imkânlar vb. öğrenilmeli. Bilgi sahibi olmak daha bilinçli tercih yapmayı sağlar. Özellikle şehir dışından okul tercih edilecekse bu okullarla ilgili mutlaka bilgi alınmalı.

Kazansanız bile gitme ihtimalinizin çok düşük olduğu, istemediğiniz okulları tercih etmeyin.

Tercih edilecek okullara karar verildikten sonra hazırlanacak liste önce örnek boş bir tercih formuna yapılmalıdır. Yapılacak değerlendirmeler bu form üzerinde yapılmalı. Emin olunduktan ve son karar verildikten sonra "asıl tercih formu" doldurularak tercihler yapılmalı.

913 bin öğrenciden 251 bini yerleşecek

Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liseleri, Polis Koleji ve özel okullara yerleştirme OKS sonuçlarına göre yapılıyor. Bu yıl sınava 913 bin öğrenci girdi. Bunlardan ancak 250 bini yerleştirilebilecek. 913 bin öğrencinin girmek için yarıştığı okulların kontenjanları şöyle:

Resmi Fen Liseleri: 6 bin 144

Özel Fen Liseleri: 10 bin 603

Anadolu Liseleri: 100 bin 510

Anadolu Öğretmen Lis.: 16 bin 050

Sosyal Bilimler Liseleri: 792

Anadolu Teknik Lis.: 30 bin 419

Anad. Meslek ve An. Kız Meslek Lis.: 22 bin 112

And. Ticaret ve Turizm Mes Lis.: 30 bin 660

Anadolu İHL : 19 bin 620

Anadolu Sağlık Meslek Lis.: 14 bin 160

Toplam Kontenjanlar: 251 bin 070

OKS taban puanları yükseldi, genel başarı sırasını dikkate alın

Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) sonuçlarının açıklanmasından sonra tercih işlemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta taban puana veya yüzdelik dilime göre hareket edip etmemek. Uzmanlar bu yıl OKS'nin çok kolay olmasından dolayı taban puanların ve yüzdelik dilimlerin önemli olmadığına vurgu yapıyor.

Zirve Dergileri OKS Rehberlik Uzmanı İsmail Baran taban puana göre tercih listesi oluşturulmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu yıl taban puanlar 8-10 puan yükseldi. Bu yüzden okullar geçen yıldan daha yüksek netlerle öğrenci alacak. Bu durumda Türkiye geneli sıralama önem kazanıyor. Öğrenciler okul tercihinde seçtiği okula geçen yıl giren en son öğrencinin Türkiye geneli sıralamasını dikkate alarak tercih yapsın" dedi. İsmail Baran şöyle konuştu: "Puanların yükselip alçalması arz-talep dengesine bağlı. Çok talep olan bazı okulların puanlarının diğerlerine göre yükseldiği her yıl görülen bir durum. Genel bir puan yükselmesinden de bahsedebiliriz. Tahmini olarak bu yıl okul puanlarının ortalama 8-10 puan artacağını düşünerek adayların tercihlerine yön vermesi gerekiyor."

OKS Rehberlik Uzmanı İsmail Baran tercihlerin danışman öğretmen gözetiminde yapılması gerektiğini ifade ederek adayların puanları yetse bile tercih edilen okulun şartlarını taşıyıp taşımadıklarına bakmaları gerektiğini belirtti. Baran, tercih yapacak adaylara şu uyarılarda bulunuyor:

İsteğe göre karma olarak da tercihler yapılabilir; Fen lisesi, Anadolu lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu öğretmen lisesi veya diğer okulları karma olarak sıralayabilirsiniz.

Puanları birbirine yakın okullardan sadece birini seçmeye özen gösterin. Tercih edilecek okulların aralarında biraz puan farkı bulunması kazanma şansınızı yükseltebilir.

Özellikle büyük şehirler için ulaşım sorununu göz önünde bulundurun. Mesela puanı eşit olan okullardan birini seçecekseniz evinize yakın olan okullara öncelik verebilirsiniz.

Eş değerdeki okullardan kontenjanı yüksek olanlar tercih edilirse daha iyi olur.

Tercih edilecek okulun; yeri, eğitim biçimi, mezuniyetten sonra kazandıracakları, hazırlık süresi, yabancı dili ve pansiyon durumunu göz önünde bulundurun.

OKS tercih aşamasında merak edilen sorular ve cevapları

Tercih ve Yerleştirme ücreti nedir?

I. ve II. yerleştirme ile tercihinde yükselme işlemine talepte bulunacak aday her talep dönemi için okul aile birliğine makbuz karşılığında 5 (beş) YTL yatırılacak.

Tercihler nerede yapılacak?

Aday, tercihlerini mezun olduğu ya da sınav başvurusunu yaptığı ilköğretim okulu müdürlüğünde yaptıracak.

Tercih başvurusu ne zaman ve nasıl yapılacak?

Tercihler cumartesi ve pazar günleri dahil olmak üzere 11-18 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Tercihler okullarda internet ortamında gerçekleştirilecek. Temmuzun sonunda birinci yerleştirme sonuçları açıklanacak.

OKS'de tercih yapabilmek için hangi puanı geçmiş olmak gerekiyor?

Sınavda OKS-TM, OKS-MF puan türlerinin herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar o puan türüyle öğrenci alan okullardan tercih yapabileceklerr. 160 ham puan barajının altında kalan adaylar tercihte bulunamayacak.

Kaç tercih yapma hakkı var?

Adaylar, bir defa olmak üzere 20 tercihte bulunacaktır. İkinci kez tercih yapılmayacak olup, II. yerleştirme ve tercihinde yükselme işlemlerinde aynı tercihler geçerli olacaktır.

Tercih işleminde öğrenci tek başına tercih yapabilecek mi?

Sınav sonuçlarına göre tercihte bulunacak aday velisi 11-18 Temmuz 2008 tarihleri arasında (http://www.meb.gov.tr) veya (http:// oges.meb.gov.tr) adreslerinden bireysel olarak tercih yapacak. Okuldan yapılan tercih işlemlerinde ise, elektronik ortamda onaylanan tercihlerin sistem çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalanacak. Aslı okulda saklanarak bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.

II. Yerleştirmeye başvuru nasıl olacak?

II. Yerleştirmeye başvuran adaylar, I. yerleştirme sonucuna göre herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşmiş ve kayıt yaptırmış olsa bile bu okullardan kayıtları otomatik olarak silinecek. Aday I. yerleştirme işleminden doğan tüm haklarını kaybetmiş olacak.

Tercihinde yükselme işlemi nedir?

Tercihinde yükselme işlemi, kontenjan boşluklarını doldurmak için sadece adayın tercihinde yükselme veya yerinde kalmaya yönelik bir uygulamadır. Tercihinde yükselme sonrası aynı okula yerleşme hakkı kazanan adayın kesin kayıt işlemlerini yeniden yaptırması gerekmektedir.

Yükselme işlemine tüm okullar dahil midir?

Özel fen liseleri, özel meslek liseleri, Anadolu lisesi programı uygulayan ve sınavla öğrenci alan özel öğretim kurumları, özel Anadolu meslek liseleri II. yerleştirmeye ve tercihinde yükselmeye dahil olmayacak.

OKS tercihlerinde adayların gözde okullarından biri de Anadolu öğretmen liseleri. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, 'Bakanlığın yıldızı' olarak değerlendiriyor bu okulları.

2003 yılında 103 olan öğretmen lisesi sayısı 193'e çıktı. Bakanlık bu sayıyı 200'de dondurmak istiyor. Öğretmen liselerinin diğer liselere göre çok sayıda avantajı bulunuyor. Okul, üniversiteye girişte eğitim fakültelerini tercih etmeleri durumunda ek puan verilmesi, sınıf mevcutlarının standart 30 kişi olması, yatılı imkanlarının olması, zorunlu ikinci yabancı dilin öğretildiği tek lise, resim ve müziğin zorunlu olduğu tek okul olması gibi avantajları ile öne çıkıyor.

Öğretmen liseleri üniversiteye giriş sınavındaki başarılarıyla da dikkat çekiyor. Türkiye'nin en kaliteli üniversitelerindeki yabancı dil bölümlerinin tamamına öğretmen lisesi mezunları yerleşiyor. Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, okulların ÖSS başarısını şöyle açıklıyor: "İlk mezunlarını 1992-1993 öğretim yılında veren Anadolu öğretmen liselerinin ÖSS'de başarı oranı 1993 yılında yüzde 46 iken, 2007 yılında yüzde 67'lere yükselmiştir. Bir yüksek öğretim kurumuna yerleştirilen Anadolu öğretmen lisesi mezunu adaylardan yüzde 69'u, öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına yerleştirilmektedir. 2007 ÖSS'de mezunlarının yüzde 54,43'ü lisans düzeyinde bir yüksek öğretim kurumuna yerleşmek suretiyle fen liselerinden sonra ikinci sıraya yükselme başarısını göstermiştir. Yine 2007 ÖSS yerleşme sonuçlarına göre; Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin 62 kontenjanlı İngilizce Öğretmenliği programının tamamına, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin 103 kontenjanlı İngilizce Öğretmenliği programının tamamına, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin 82 kontenjanlı İngilizce Öğretmenliği programının tamamına Anadolu öğretmen lisesi öğrencileri yerleşmiştir."

Dar gelirli ailelerin zeki çocukları gidiyor

Öğretmen liselerinin en önemli avantajlarından birinin 'pansiyonlu eğitim vermesi' olduğunu ifade eden Ömer Balıbey, "Şu an okullarımızın yüzde 70'inde yatılı imkanı var. Bu sebeple Anadolu'nun her köşesinden özellikle dar gelirli ailelerin zeki çocukları öğretmen liselerini tercih ediyor." diyor. Öğretmen liselerinde eğitim bilimlerine giriş, öğretim ilke ve yöntemleri, eğitim psikolojisi, araştırma teknikleri gibi 11 ayrı meslek dersi verilmesine rağmen bir Anadolu lisesindeki bütün imkanların ayrıca var olduğuna dikkat çeken Balıbey, okulların bu yönüyle de avantajlı olduğunu vurguluyor. Öğretmenleri mülakatla ve sınavla başarılı öğretmenler arasından seçilen öğretmen liselerinde daha lise çağında öğrenciler geçen yıl uygulamaya konulan staj dersleriyle öğretmenliğe alışıyor. Balıbey, öğretmen liselerinde okuyan öğrencilerin eğitim fakültelerine gitmeleri durumunda aylık 160 YTL burs kazandığını da vurgulayarak "Bu yüzden mezunlarımızın yüzde 75'i eğitim fakültelerine gidiyor" şeklinde konuştu.

Tercih aşamasında anne babalara düşen görevler

Tercihler öğrencilerin geleceklerini büyük ölçüde belirleyecek. Böylesine önemli bir dönemde ailelere çok önemli görevler düşüyor. Çünkü yapılan tercihlerde öğrencinin velisi birinci derede sorumlu. Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) uzmanları, tercih döneminde ailelerin neler yapması gerektiğine yönelik bazı noktalara dikkat çekti. TÖDER rehberlik uzmanlarının velilere tavsiyeleri şöyle:

Bu dönemde pek çok belirsizlik yaşayan gençlerin kendileri adına karar veren kişiler yerine onlara destek olacak kişilere ihtiyaçları vardır. Bu dönemde çocuğunuzun karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmede yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun kendine özgü, farklı ve yetişkin bir birey olduğunu hatırlamalı ve kendi hayatının sorumluluğunu sahiplenmesi için önünü açabilirsiniz.

Öncelikle çocuğunuzu dinlemeyi ve ona hissettiklerinizi anlatmayı öğrenin. Genellikle aileler hissettiklerini davranışlarıyla anlatma yolunu tercih ederler. Ancak davranışlar her zaman doğru etki yapmaz. Çocuğunuzun bir birey olduğunu kabul edin ve onunla duygularınızı paylaşın. Onun neler hissettiğini öğrenmeye çalışın. Öncelikle onun tercihlerinin ne olduğunu öğrenin. İlk olarak siz hangi okulları ya da bölümleri tercih etmelerini belirtirseniz çocuğunuzun kendi isteklerini açık bir şekilde ifade etmesini engellemiş olursunuz.

Bu dönemde gençler ergenlik döneminin de etkisiyle kendilerini belirsizlik içinde hissederler. Bu süreçte meslek seçimi yapacak gençler kadar aileler de kaygı yaşıyorlar, çocuklarının gelecekleri ile ilgili endişe duyuyorlar. Bu kaygı; çevredeki insanların neler düşüneceği, ekonomik olanakların sınırlı olması, gerek dünyadaki gerekse kişilerde olan değişimlerden doğan belirsizlikler, popüler kültüre uyum sağlama isteğinden kaynaklanabilmektedir. Gençlerin çoğu kez lise, meslek ve üniversite tercihlerini ailelerine bıraktıkları ve sorumluluğu kendi üstlerine almadıkları görülüyor. Aileler meslek seçimi ve tercihler döneminde çocuklarının yanında olarak onları olumlu yönlendirmeli.

Çocuklarınızla yaşayabileceğiniz çatışmaları önlemek için bu dönemde onlarla etkin iletişim kurmak, karşılıklı olarak kaygıları paylaşmak; sizin ve çocuğunuzun birbirini zi daha iyi anlamanzı sağlayabilir.

Çocuğunuzu, yalnızca kendi isteğiniz veya çevrenin etkisiyle yönlendirmemek oldukça önemlidir. Pek çok aile, çocuklarına para ve prestij getirecek ya da onlardan kendi aile işlerini devam ettirecek meslekler seçmelerini ya da kendi istedikleri liselere yönlendirmek istemektedir. Ancak insanların ve çevrenin sürekli bir değişim içinde olduğu unutulmamalıdır. Çevrenin ve kişilerin talepleri doğrultusunda para ve prestij kavramları değişebilir ve farklı mesleklere kayabilir. Aile işlerini kapsayan meslekler ise ailenin genç bireyin özellikleriyle örtüşmeyebilir ve onların gelecek taleplerini karşılamayabilir.

İlk adım kendini tanımadır. Aileler çocuklarını en yakından tanıyan kimseler olarak, onların kendi ilgi ve yeteneklerini belirlemelerine bu anlamda geribildirimler vererek yardımcı olabilirler. Meslek ya da lise türü seçiminde çocuğun okullar kişilik özelliklerine uygun olmalı. Mesela, hukuk okumak isteyen bir öğrencinin fen lisesi tercihi yapması öğrencinin daha sonra hukuk bölümünü kazanmasını neredeyse imkânsız hale getirmektedir.

Aileler lise türlerini, meslekleri ve üniversiteleri tanımalı. Ancak çoçuğa hazır bilgi vermek yerine onun bunları kendi başına araştırmasını sağlayacak yöntemleri göstermeli. Bu araştırmalar; lise, meslek ve üniversiteleri tanıtıcı kitaplardan, ilgili internet sayfalarından ve çevredeki meslek sahipleriyle yapılabilecek görüşmeler vb. içerir. Ayrıca onunla birlikte tercih etmeyi düşündüğü liseleri gezebilirsiniz.

Anne babalar tercihler sırasında lazım olacak temel teknik bilgileri öğrenmeli. Bu bilgiler baraj puanları, en fazla kaç tercih yapılabilir ve temel tercih sıralaması nasıl yapılabilir gibi. Bu bilgiler çocuğunuzun hatalı tercihler yapmasını önlemenize ve bu dönemde onun size daha fazla güvenmesini sağlayacaktır.

Tercihler döneminde çocuğunuza yapacağınız en uygun davranış, onun yanında olduğunuzu ve kararlarını desteklediğinizi belirtmek ve en önemlisi ona hissettirebilmektir.

Tercih listesi nasıl oluşturulmalıdır?

Yerleştirmede öncelik tercih sırasına göre belirlenir. En yüksek puan alandan başlayarak yerleştirme yapıldığı için, tercih yaparken başka adayların değil, öğrencinin kendi listesinin tutarlılığına bakması gerekir. Okulların puanları büyükten küçüğe doğru sıralanmalı, ayrıca okulun başvuru şartlarının uygunluğu da kılavuzdan kontrol edilmelidir. Tercihler asil liste başarı sıralamaları dikkate alınarak yapılmalıdır. Çünkü adayların sınavları kazanması yani bir okula yerleştirilmesi asil liste başarı sıralaması göz önünde bulundurularak gerçekleşmektedir. Bu nedenle asil liste, okula son giren öğrencinin başarı sıralamasını tercih yapan adayların tercihlerine ilk başta yerleşme olasılıkları daha yüksek oluyor.

Tercihlerde il ve ilçe sınırlaması var mı?

Tercihlerde il ve ilçe sınırlaması yok. Dolayısıyla öğrenci 20 tercihini Türkiye'nin istediği il ve ilçesindeki okullar için kullanabilecek.

2008 OKS ile önceki yıllardaki sınavları kıyasladığımızda nasıl bir sonuç çıkıyor?

Bu yıl OKS' de çıkan soruların öğrenciler tarafından kolay bulunması, üst sıralardaki yığılmayı artırmıştır. Bu durum Türkiye soru çözüm ortalamasını da artıracağından puanların getirdiği değerler azalacak. Yani geçen yıl 70 net yapan öğrencinin aldığı puanla, bu yıl giren ve 70 net yapan öğrencinin alacağı puan arasında farklar oluşacak. Bu nedenle tercih sıralamasında başarı sırası önemli bir rol oynayacak.

Listeyi yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

Öğrencinin sınav sonuç belgesini veya internetten çıkarılan sonuç çıktısını görmeden asla tercih yapılmamalıdır.

Öğrencinin, kendi ilgi, yetenek ve beklentileri doğrultusunda tercih yapıp yapmadığına dikkat edilmelidir.

Öğrencinin tercih listesinin istek sırasına göre olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Öğrenci bugünden gelecekle ilgili mesleğini belirleyecek bir tercih yapmalıdır. (Özellikle fen lisesi için bu durum çok önemlidir. Çünkü fen lisesinde sayısal alan dışında alan seçimi söz konusu değil.)

Öğrencinin tercih listesinde yer verdiği okulların yabancı dili bilgisinin öğrenci ve veliye verilmesi gerekmektedir.

Öğrencinin velisinin onayı olmadan tercih işleminin yapılmaması gerekmektedir.

OKS soruları kolay olunca taban puanlar da yükseldi

Bu yıl OKS'de soruların kolay olmasına bağlı olarak taban puanlar yükseldi. Mesela 2007 OKS sonuçlarına göre 474, 223 puan alan bir öğrencinin MF puan türüne göre genel başarı sırası 665 iken ve bu öğrenci İzmir Fen Lisesi'ni ya da İstanbul Atatürk Fen Lisesi'ni kazanabiliyordu. 2008 OKS sonuçlarına göre MF puanı 486,718 puan alan bir öğrencinin genel başarı sırası 2 bin 370. Bu öğrenci geçen yılla kıyaslanacak olursa puanı daha yüksek olmasına rağmen aynı okulları kazanması mümkün gözükmüyor. Veya 2007 OKS'de 452,664 puan alan bir öğrencinin genel başarı sırası 4 bin 42 iken 2008 OKS'de 457,696 puan alan bir öğrencinin puanı daha yüksek olmasına rağmen genel başarı sırasının 20 bin 361 olması puanların yükseldiğinin bir göstergesi olarak dikkat çekiyor. 2007 OKS'de genel başarı sırası 8 bin 851 olan bir öğrencinin puanı 435,725 iken 2008 OKS sonuçlarına göre genel başarı sırası 8 bin 761 olan bir öğrencinin puanı 474,611 oldu.

Seçtiğiniz okulun ÖSS başarısına dikkat edin

OKS tercihi yapacak adayların en çok dikkat ettiği konuların başında gitmek istediği okulun ÖSS başarısı geliyor. Liseler arasında ÖSS'de en başarılı okullar fen liseleri. 2007 ÖSS sonuçlarına göre üniversitelerin lisans programlarına yerleştirmelerde yüzde 66,8'lik başarı oranı ile özel fen liseleri ilk sırada gelirken yüzde 66'lık başarı oranıyla bu okulları Anadolu öğretmen ilseleri ve yüzde 60'lık oranla devlet fen liseleri takip ediyor. ÖSS'de Anadolu liselerinin başarısı yüzde 43,9 iken, Anadolu liselerini yüzde 23'lük rakamlarla yabancı dil ağırlıklı liseler ve özel liseler takip ediyor.

OKS sonrasında başarılı öğrencilerin çoğu devlet fen liselerine, puanı yetmezse Anadolu liselerine gitmeye çalışıyor. Ancak özel öğretim kurumları OKS'de başarılı öğrencilere sağladığı imkanlarla cazibe merkezi oluyor.

Eğitim-öğretim için gerekli her türlü fiziki imkanlara sahip olan özel kolejler, OKS'de başarılı gençlere 4 yıllık lise eğitimleri boyunca tam burs vaat ediyor. Ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarında gösterdiği başarılarla Türkiye'nin gururu olan özel okullar, OKS'de ilk 1.000 ve 2.000'lik dereceye giren öğrencilere tam burslu eğitim imkanı sunuyor. Türkiye'ye uluslararası bilim olimpiyatlarında 1993 yılında ilk altın madalyayı kazandıran İzmir Yamanlar Koleji, bu yıl fen lisesi için ilk 1.000, Anadolu lisesi için ise ilk 2.000'den 24 öğrenciyi burslu okutacak. Tam pansiyonlu yatılı imkanı da sunan okul, geleceğin bilim adamlarını yetiştirmeyi amaçlıyor. Yamanlar Koleji Genel Müdürü Sabahattin Kasap, Türkiye'nin uluslararası alanda aldığı 313 madalyadan 128'ini Yamanlar Koleji'nin aldığına dikkat çekerek, "Bu, kırılması çok zor bir rekor. Yetenekli öğrencilerin değerlendirilmesi adına arkadaşlarımız özel gayret gösteriyor." şeklinde konuştu.

Her yıl gerek proje ve bilim yarışmalarında en fazla derece alan okullar arasına giren Ankara Samanyolu Koleji, bu yıl fen lisesine 24, Anadolu lisesine 16 burslu öğrenci alıyor. Fen lisesine OKS'de ilk 500, Anadolu lisesine ise ilk 2.000'den öğrenci alacaklarını ifade eden Samanyolu Eğitim Kurumları Genel Müdürü Cemil Koca, başarılı öğrencilere her türlü imkanı sunacaklarını kaydetti. Geçen yıl TÜBİTAK'ın ulusal bilim olimpiyatına 49 öğrenci göndererek bir rekora imza atan Fatih Koleji de bu yıl ilk 1.000'den 48 öğrenciyi tam burslu okutacak. Kolej Anadolu lisesine de 10 öğrenciyi burslu alacak. Bilim olimpiyatları için özel öğrenci hazırladıklarını anlatan Fatih Eğitim Kurumları Genel Müdürü İshak Şahin şöyle konuşuyor: "Bizim sloganımız ve idealimiz 25 yıldır belli. Biz 'Türkiye için dünya ile yarışıyor' sloganını kullanıyoruz. Okulumuz bu idealde çok sayıda bilimsel başarıya imza attı." dedi. Fatih Koleji'nin 25 yıllık tarihinde kırılması güç bir rekor daha bulunuyor. İshak Şahin, "Bugüne kadar 5 kez ÖSS şampiyonu çıkaran tek okuluz." diyor.

Bilim milli takımları özel okullardan oluşuyor

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından uluslararası bilim olimpiyatlarında ülkemizi temsil edecek Türkiye Bilim Milli Takımı kadrolarına giren öğrencilerin çoğu özel okul öğrencilerinden oluşuyor. Bu yıl fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar ve Matematik branşlarındaki 23 kişilik bilim milli takım kadrosunun 19'u özel okullardan çıktı. Temmuz ve ağustos aylarında yapılacak uluslararası yarışmalara İstanbul Fatih Koleji 6, Ankara Samanyolu Koleji 5, İzmir Yamanlar Koleji 4, İzmir Fen Lisesi 3, Ankara Fen Lisesi 1, İstanbul Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi 1, Malatya Rahime Batu Koleji 1, Ankara Pınar Koleji 1 ve Bursa Anadolu Lisesi 1 öğrenci gönderiyor.

40'ıncı Uluslararası Kimya Olimpiyatları 12-21 Temmuz 2008 tarihlerinde Macaristan'da, 39'uncu Uluslararası Fizik Olimpiyatları 20-29 Temmuz 2008 tarihlerinde Vietnam'da, 20'nci Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatları 16-23 Ağustos 2008 tarihlerinde Mısır'da, 19'uncu Uluslararası Biyoloji Olimpiyatları 13-20 Temmuz 2008 tarihlerinde Hindistan'da ve 49'uncu Uluslararası Matematik Olimpiyatları 14-22 Temmuz 2008 tarihlerinde İspanya'da gerçekleştirilecek.

55 madalyanın 49'unu özel okullar aldı

TÜBİTAK tarafından geçen yıl düzenlenen 15. Ulusal Bilim Olimpiyatları'nın en başarılı okulu Ankara Samanyolu Koleji oldu. Samanyolu Koleji'ni İstanbul Fatih Koleji ve İzmir Yamanlar Koleji takip etti. Çeşitli dallarda verilen 55 madalyanın 49'unu özel okullar aldı. İşte 2007 TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları'nda en başarılı okullar:

Samanyolu Koleji: 1 altın, 8 gümüş, 11 bronz

Fatih Koleji: 3 altın, 3 gümüş, 6 bronz

Yamanlar Koleji: 3 altın, 2 gümüş, 4 bronz

İzmir Fen Lisesi: 1 altın, 3 bronz

Robert Koleji: 1 gümüş, 1 bronz

Ankara Fen Lisesi: 1 bronz

Manisa Şehzade Mehmet Lisesi: 2 bronz

Ankara Özel Çağlayan Fen Lisesi: 1 gümüş

Özel Bahçeşehir Fen Lisesi: 1 bronz

Özel Kasımoğlu Coşkun Koleji: 1 bronz

Malatya Rahime Batu Koleji: 1 bronz

Galatasaray Lisesi: 1 bronz

2007 OKS'de en başarılı ilk 5 özel fen lisesi

Sıra Okul Taban puan Başarı sırası

1- Özel Samanyolu Fen Lisesi 473,604 .697

2- Özel Fatih Fen Lisesi 469,998 .996

3- Özel Samanyolu C.Şaşmaz F.L. 464,448 1566

4- Özel Yamanlar Fen Lisesi 458,722 2280

5- Kasımoğlu Coşkun F.L. 455,707 2752

Anafen rehberlik uzmanından adaylar için örnek tercihler

Öğrenciler, "Puanım şu, başarı sıram bu. Hangi okulları tercih edebilirim?" sorusuna cevap arıyor. Anafen Dershaneleri Rehberlik Zümre Başkanı Recep Uysal örnek tercih formları hazırladı.


Örnek 1

TM puan: 427.744 Genel başarı sırası: 49.304

Yüzdelik dilim: 5,637

İstanbul için

1. Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi

2. Nişantaşı Anadolu Lisesi

3. Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi

4. Dede Korkut Anadolu Lisesi

5. Adile Mermerci Anadolu Lisesi

6. Yüksel-İlhan Alanyalı Anadolu Öğretmen Lisesi

7. Şişli Anadolu Lisesi

8. Vali Muammer Güler Anadolu Öğretmen Lisesi

9. Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi

10. Kâğıthane Anadolu Lisesi

11. Hüseyin Yıldız Anadolu Lisesi

12. Üsküdar Lisesi

13. Mustafa Kemal Anadolu Öğretmen Lisesi

14. Pendik Fatih Anadolu Lisesi

15. Prof. Dr. Faik Somer Anadolu Lisesi

16. Fatin Rüştü Zorlu Anadolu Lisesi

17. Cengizhan Anadolu Lisesi

18. Kırımlı Fazilet Olcay Anadolu Lisesi

19. Beykoz Anadolu Lisesi

20. Türk Telekom Anadolu Lisesi


Örnek 2

TM puan: 427.744 Genel başarı sırası 49.304

Yüzdelik dilim: 5,637

Ankara için

1. Hasan Ali Yücel Anadolu Öğretmen Lisesi

2. Ankara Atatürk Lisesi

3. Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi

4. Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi

5. Prof. Dr. Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi

6. Kalaba Anadolu Lisesi

7. Süleyman Demirel Anadolu Lisesi

8. Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi

9. Ümitköy Anadolu Lisesi

10. Hasanoğlan Atatürk Anadolu Öğretmen Lisesi

11. Toplu Konut İdaresi Anadolu Lisesi

12. Çağrıbey Anadolu Lisesi

13. Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi

14. Dikmen Anadolu Lisesi

15. Ankara Lisesi

16. Cumhuriyet Anadolu Lisesi

17. Pursaklar Ayyıldız Anadolu Lisesi

18. Polatlı Anadolu Öğretmen Lisesi

19. Esenevler Anadolu Lisesi

20. Ayaş Anadolu Lisesi


Örnek 3

MF puan: 473.875 Genel başarı sırası: 7.205

Yüzdelik dilim: 0,824

1. Özel Yamanlar Fen Lisesi

2. Konya Meram Fen Lisesi

3. Özel Kasımoğlu Coşkun Fen Lisesi

4. Kayseri Fen Lisesi

5. Eskişehir Fatih Fen Lisesi

6. Çanakkale Fen Lisesi

7. Vehbi Dinçerler Fen Lisesi

8. Samsun Fen Lisesi

9. Tekirdağ Fen Lisesi

10. Trabzon Yomra Fen Lisesi

11. Malatya Fen Lisesi

12. Uşak Fen Lisesi

13. TOBB Osmaniye Fen Lisesi

14. Kırıkkale Fen Lisesi

15. Bolu Fen Lisesi

16. Niğde Fen Lisesi

17. Diyarbakır Rekabet Kurumu Cumhuriyet F.L.

18. Düzce Fen Lisesi

19. Sivas Fen Lisesi

20. Kilis Mehmet Zelzele Fen Lisesi


Örnek 4

MF puan: 486.718 Genel başarı sırası: 2.370

Yüzdelik dilim: 0,271

1. Ankara Fen Lisesi

2. İzmir Fen Lisesi

3. İstanbul Atatürk Fen Lisesi

4. Özel Fatih Fen Lisesi

5. Aydın Fen Lisesi

6. Adana Fen Lisesi

7. Bursa Ali Osman Sönmez Fen Lisesi

8. Denizli Erbakır Fen Lisesi

9. Kayseri Fen Lisesi

10. Mersin Fen Lisesi

11. Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi

12. Kocaeli Körfez Fen Lisesi

13. Yalova Fen Lisesi


Örnek 5

TM puan: 446.448 MF Puan: 440.702

Gen. başarı sırası: 30.088 Gen. başarı sırası: 28.152

Yüzdelik dilim: 3,44 Yüzdelik dilim: 3,219

1. Bahçelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi

2. Beyoğlu Anadolu Lisesi

3. Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi

4. Fatih Semiha Ayverdi Anadolu Lisesi

5. Prof. Dr. Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi

6. Rize Fen Lisesi

7. Maltepe Kadir Has Anadolu Lisesi

8. Beşiktaş Anadolu Lisesi

9. Muğla Anadolu Öğretmen Lisesi

10. Bayrampaşa Anadolu Lisesi

11. Dede Korkut Anadolu Lisesi

12. Kocaeli Muammer Dereli And. Öğr. Lis.

13. Adile Mermerci Anadolu Lisesi

14. Bartın Fen Lisesi

15. Şişli Anadolu Lisesi

16. Çemberlitaş Anadolu Lisesi

17. Ahmet Keleşoğlu Anadolu Lisesi

18. Akhisar Anadolu Öğretmen Lisesi

19. Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi

20. Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi


Örnek 6

TM Puan: 344.640

Genel başarı sırası: 181.828

Yüzdelik dilim: 20,782

1. Şişli Ana.Tek.Lis.,Ana.Mes.Lis.,

Tek.Lis., End.Mes.L - Bilişim Tekn. Alanı

2. Maçka A.Tuncel A.T.L., Ana.Mes.L.,

Tek.Lis. ve E.M.L - Bilişim Tekn. Alanı

3. Ümraniye Ana.Mes.L.,

Tek.Lis. ve E.M.L.-Bilişim Tekn. Alanı

4. Eminönü Matbaa Ana.Mes.L.,

Tek.Lis. ve Mes.Lis. - Bilişim Tekn. Alanı

5. Avcılar A.T.L., Ana.Mes.L.,

Tek.Lis. ve E.M.L. - Bilişim Tekn. Alanı

6. Ziya Kalkavan A.T.L.

Anadolu Denizcilik Mes.Lis - Denizcilik Alanı

7. İstanbul Ticaret Odası A.T.L.

Ana.Mes.L.-Radyo Televizyon Alanı

8. Borusan Asım Kocabıyık A.T.L.,

Ana.Mes.L.- Elektrik- Elektronik. Tek. Alanı

9. Küçükköy Ana.Mes.L.,

Tek.Lis. ve E.M.L.-Bilişim. Tek. Alanı

10. Sultanahmet A.T.L., Ana.Mes.L.,

Tek.Lis. Ve E.M.L.-Elektrik-Elektronik. Tek. Alanı

11. Mehmet Rıfat Evyap A.T.L.,

Ana.Mes.L. ve E.M.L. - Kimya Tekn. Alanı

12. Nahit Menteşe Ana.Mes.L.

E.M.L. - Bilişim. Tek. Alanı

13. Handan Hayrettin Yelkikanat A.T.L.

Ana. Mes. L.-Elektrik-Elektronik. Tek. Alanı

14. Küçükköy Ana.Mes.L., Tek.Lis.

E.M.L. -Elektrik- Elektronik. Tek. Alanı

15. Gürpınar İMKB A.T.L.,

Tek.Lis. ve E.M.L. - Bilişim Teknolojileri Alanı

16. Maçka A.Tuncel A.T.L.,Ana.Mes.L.,

Tek.Lis. ve E.M.L - Sanat Ve Tasarım Alanı

17. Zeytinburnu A.T.L., Ana.Mes.L., Tek.Lis.

ve E.M.L- Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı

18. Tuzla A.T.L., Ana.Mes.L., Tek.Lis.

ve E.M.L. - Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı

19. Haydar Akın A.T.L. ve Ana.Mes.L.

Giyim Üretim Teknolojisi Alanı

20. Alibeyköy A.T.L., Ana.Mes.L., Tek.Lis.

ve E.M.L. - Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı