2006 OKS sonuçlarının açıklanmasından sonra, internetten sonuç bilgilerini alan öğrenciler, aldıkları puanları görünce büyük şok yaşadılar. Yaptıkları netin karşılığında sonuç belgesindeki puanlar çok düşük kalıyor. Oysa 2005 OKS'ye göre liselerin taban puanları bir hayli yüksek. Bu durumda hemen hemen bütün öğrenciler 'Acaba kazanamayacak mıyım?' endişesi taşımaya başladılar. Ne olmuştu? Puan hesaplama sistemi mi değişmişti? Peki tercihler neye göre  yapılacaktı? 2005 Puanlarının geçerliliği var mıydı?...

Bu gibi soruların cevaplarına geçmeden önce şunu belirtmeliyim: Her yılın sınav şartları farklıdır. 2005 OKS'ye göre oluşan puanlar, o yıla mahsustur. Oysa 2006 OKS'de test ortalamalarından standart sapmalara kadar bir çok şey değişmiştir. 2006 OKS verilerinin geçen yıldan farklı olması doğaldır. Bu, ilk kez görülen bir şey değil zaten. Dolayısıyla öğrencilerin geçen yılın puanlarına bakıp da endişeye düşmeleri yersizdir. Bu yıl puanlarda, düşme yönünde değişiklikler görülecektir. Yüksek puanı okullarda 5-10 puan kadar görülebilir fakat, genelde 30-40 puana varan düşmeler yaşanabilir.

Bu durumda öğrenciler tercihlerini neye göre yapacak? 2005 OKS Taban Puanına göre mi?

2005 OKS taban puanlarına göre yapılacak olan tercihler hatalı olur. Başta da söylediğim gibi bu yılın puanları farklı olacak ve 2006 puanları henüz oluşmadı. Bu yılın taban puanları birinci yerleştirmeden sonra ortaya çıkacak. Tercihler, puana göre değil, genel başarı sırasına göre yapılmalıdır. Öğrencilerin, okullarından alacakları OKS sonuç belgelerinde puanlarıyla birlikte genel başarı sıraları, il başarı sıraları gibi bilgiler bulunuyor. Öğrenci puanını bir kenara koyup, genel başarı sırasını göz önünde bulundurarak tercih listesini oluşturacak. Önemli olan Türkiye geneli sıralamasıdır. Okul puanlarının da şu anda tercihlerde bir önemi yoktur. Puan yerine, bir okula 2005 senesinde en son gelen öğrencinin sıralamasına bakmak gerekir. Geçen sene tercih edeceğiniz okullara giren en son öğrencinin sıralaması ile kendi Türkiye geneli sıranızı karşılaştırmalısınız. Okullara ait sıralama bilgileri OKS tercih ve e-yerleştirme kılavuzunda yer alıyor.

Taban Puan Değil, Türkiye Sıralaması Önemli

Örneğin; Ankara Fen Lisesi'nin 2005 taban puanı MF 484. Bu okula 2005 OKS'de en son giren öğrencinin genel başarı sıralaması 400.lük. Bu yıl 400. olan öğrencinin puanı 473 civarında olduğuna göre, Ankara Fen Lisesi'nin puanı 473 gibi olacak. Öyleyse, Öyleyse Ankara Fen Lisesi'nin taban puanında 10 puan kadar düşme görülebilir.

Başka bir örnek: Galatasaray Lisesi'nin 2005 taban puanı 482.601 idi. Geçen yıl 482 puan alan öğrencinin Türkiye geneli sıralaması 655'ti. Bu yıl ise Türkiye 655.ncisi 467 puan alıyor.

Diğer bir örnek: Ümraniye Anadolu Lisesi'nin 2005OKS'ye göre taban puanı 432'ydi. ve geçen sene Ümraniye Anadolu Lisesi'ne en son giren öğrencinin sıralaması 17384. Bu yıl 17384.nci öğrencinin puanı 407 civarında.

Başka bir örnek: ?ehremini Anadolu Lisesi! 2005 OKS taban puanı: 422.749 olmuş. Bu okula geçen yıl yerleştirilen en son öğrencini Türkiye sıralaması 23 459. Oysa bu yıl 23 000. olan öğrenci 395 puan almış.O zaman ?ehremini Lisesi'nin taban puanı da buna göre değişecektir.

Yani 25 puan gibi bir düşme var. Okulların taban puanı da ona göre düşül olacaktır. Yüksek puanlı okullarda 10-15 puan düşebilir. Fakat Düşük puanlı okullarda 30-40 puana varan bir düşme yaşanabilir.

2006 OKS Taban Puanları Ne Zaman Açıklanacak?

Puanlar, tercihlere göre belirleniyor. Yani burada bir arz-talep dengesi söz konusudur. Bu yılın tercihleri bittiğinde yeni puanlar karşımızda olacak. Birinci tercih işlemleri 21 Temmuz'da bitiyor. Birinci yerleştirme sonuçları ise 28 Temmuz'da belli olacak. Bu yılın taban puanlarını o zaman görmüş olacağız.

Birinci Yerleştirmede Kayıt Yaptıranlar İkinci Tercihlere de Başvurulabilir mi?

İkinci tercihlere kimler başvurabiliyor ona bakalım; Birinci yerleştirmede herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler ikinci yerleştirmede şanslarını deneyebiliyor. Bununla birlikte, birinci tercihlerde bir okula yerleştirildiği halde ikinci yerleştirmeye de başvurmak isteyenler olabilir. Bu hak var. Fakat bu öğrencilerin hiçbir okulda kayıtlı olmaması gerekiyor. Kayıt yaptırmışsa da kaydını sildirmesi gerekiyor. İkinci tercihlerde bu öğrenciler kayıt yaptırmadığı veya kaydını sildirdiği okulu da tercih edebiliyorlar. İkinci tercihlerde 8 okul tercih edilebilecek.

İkinci Tercihlerden sonra Kayıtlar Devam Eder mi?

29 Temmuz-4 Ağustos tarihleri arasında birinci kesin kayıt dönemi gerçekleşecek. 6 Ağustos'tan itibaren okulların boş kontenjanları ilan edilecek. 7 -13 Ağustos tarihleri arasında ikinci tercihler alınacak. Asıl önemli nokta ise şu: İkinci tercihlerden sonra kesinlikle bir yerleştirme daha yapılmayacak