Özel Fatih Eğitim Kurumları'nın bu sene 4.'sünü düzenlediği Sosyal Bilimler Olimpiyatı'nda, 'Biz de özürlü olabiliriz' konulu çalışma, proje dalında birinciliği elde etti.

Özel Hafsa Sultan İlköğretim Okulu öğrencileri ödülünü Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak'ın elinden aldı. Buluşu ile olimpiyat birincisi olan 5. sınıf öğrencileri Akif Aksu ve Alaattin Kaya'nın projeleri, özellikle işitme engellilerin hayatını kolaylaştıran bir sistem. İşitme engelliler kapının çaldığını, zil yerine çevreye koku yayan sistemle öğrenecek. Yine işitme engelli anneler için bebeği ağladığında yastığın altına konulan bir aletin titreşimiyle uyanmasını sağlayan düzenek de bulunuyor. Fiziksel engelliler için de özel bir tekerlekli sandalye tasarlamış öğrenciler. Bu sandalye ihtiyaca göre yükselip alçalarak insanların asansörü rahatlıkla çalıştırmalarını sağlıyor. Yarışmada takdim dalında ise birinciliği Özel Işık Akkaş İlköğretim Okulu öğrencisi Pürnur Sızlağ kazandı. İstatistik dalında Özel Özyurt İlköğretim Okulu öğrencisi Nida Gürbüz, 'Sokak çocuklarının problemlerine duyarlılık' başlıklı eseriyle birinci oldu. Sahne oyunlarında Antalya Özel Toros İlköğretim Okulu talebeleri 'Nemrut Efsanesi' oyunuyla, forum dalında yine aynı okuldan Kürşat Sert, sokak çocukları konusundaki çalışmasıyla altın madalya kazandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç da takdim dalında model insan ödülüne layık görüldü. Sosyal Model Projesi dalında Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, forum kategorisinde de CNN Türk İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Taha Akyol, model insan ödülü aldı. Sahne oyunlarında ise model sanatçı ödülü tiyatrocu Kenan Işık'a verildi. Olimpiyatta birinci olan öğrenciler 10 cumhuriyet altını ile ödüllendirildi.

Kaya Ramada Otel'de yapılan ödül töreninin açılışında konuşan Fatih Eğitim Kurumları Genel Müdürü Talip Büyük, Sosyal Bilimler Olimpiyatı'nın Türkiye'de ilk ve tek olduğunu söyledi. Büyük, öğrencilerin projeler için 6 ay boyunca anne, baba ve öğretmenlerinin destekleriyle hazırlandıklarını kaydetti. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürü Cemal Taşar da 21. yüzyılda okulların sadece bilgi tüketen değil, aynı zamanda bu bilgiyi paylaşan bir yaklaşıma kavuşmalarını istediklerini belirtti. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Fatih Eğitim Kurumları'nın, ismini aldıkları Fatih Sultan Mehmet gibi hedeflerini büyük tutup ülkesini çağlar ötesine taşıdığını söyledi. Törenin yabancı konuklarından Pakistan Milli Eğitim Bakanı Mian Imran Masood da Fatih Eğitim Kurumları'nın bu organizasyonuyla iftihar ettiğini söyledi. Masood, olimpiyata katılan öğrenci ve öğretmenleri tebrik ederek, iki ülke arasındaki dostluğun gelişmesi açısından önemli olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından ödüller sahiplerine verildi. Törene, Pakistan Milli Eğitim Bakanı Mian Imran Masood, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Cemal Taşar, İstanbul Vali Yardımcısı Ali Sözen, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Milli Saraylar Daire Başkanı Dr. Cemal Öztaş, CNN Türk Televizyonu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Taha Akyol, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Danışmanı Erman Tuncer, sanatçı Kenan Işık ve çok sayıda davetli katıldı. Olimpiyatta Türkiye'nin 50 ili, 78 ilçesi, 184 okulundan toplam bin 364 öğrenci, 423 projeyle yarıştı.