Halen görev yapan öğretmenlerden, tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanlar, alanlarına bakılmaksızın Uzman Öğretmenlik Sınavı'ndan muaf sayılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, bugün bazı gazetelerde ''İlahiyat Fakültesi mezunu öğretmenlerin Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı'ndan (KBYS) muafiyeti'' ile ilgili yer alan haberler konusunda yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Milli Eğitim Temel Kanunu'nda, ''Alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlamış öğretmenlerden uzman öğretmenlik, doktora öğrenimini tamamlamış öğretmenlerdense başöğretmenlik için sınav şartı aranmaz'' denildiğine işaret edildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Bu hükümden de anlaşılacağı gibi, halen Bakanlık kadrosunda görev yapan öğretmenlerimizden hangi alanda (branşta) olursa olsunlar, alanlarında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanlar 27 Kasım 2005 tarihinde ÖSYM tarafından yapılacak olan 'Uzman Öğretmenlik Sınavı'ndan muaf sayılacaklardır.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın Bakanlığımıza hitaben yazdığı 28.5.2005 tarih ve 12559 sayılı yazısında, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Atatürk Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi'ne 1982 yılından önce kayıt yaptıran ve 5 yıllık yükseköğrenim görenlerin, gördükleri bu öğrenimin yüksek lisans öğrenimine eşdeğer sayıldığı belirtilmiştir.''

Açıklamada, bunun ''tezli yüksek lisans'' kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda tereddüde düşüldüğü için, konunun tekrar YÖK Başkanlığı'na sorulduğu kaydedildi.

Açıklamada, gelen cevabi yazıda, bu öğrenimlerin, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği uyarınca ''Tezli/tezsiz yüksek lisans öğrenimleri ile eşdeğerde sayıldığı'' bildirildiği için, bu durumda olan öğretmenlerin Uzman Öğretmenlik Sınavı'ndan muaf sayılacaklarının duyurulduğu belirtildi.  Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu durum, bu kapsamdaki öğretmenlerimizin doğrudan uzmanlığa atamalarını öngörmemekte, sadece sınavdan muaf olmalarını sağlamaktadır. Yukarıda belirtilen kanun ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan yönetmelikte de açıklandığı üzere, kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler ve sicil ölçütlerine göre değerlendirilecekler ve puan üstünlüklerine göre kontenjan sınırlılığında atamaları gerçekleştirilecektir.

Diğer alanlarda (branşlarda) olup 5 yıllık yüksek öğrenim bitiren öğretmenlerimizle ilgili tereddüt oluşmadığından ayrıca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'ndan sorulmasına gerek görülmemiştir.''