YÖK, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 39. Maddesi kapsamında yurt dışına gönderilecek öğretim üyelerine sağlanacak desteklere ilişkin usul ve esasları açıkladı. Sağlanacak destekle 1- 3 ay süre ile yurt dışında görevlendirilecek öğretim üyelerinin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerine katılımlarını teşvik etmek, uluslararası çalıştay, yayın, seminer başta olmak üzere her türlü bilimsel çalışmaları özendirmek ve uluslararası deneyim kazanmalarını sağlamak amaçlanıyor. Proje devlet üniversitelerinde tam zamanlı olarak çalışan profesör, doçent veya yardımcı doçent kadrosundaki öğretim üyelerini kapsıyor.

BAŞVURU KOŞULLARI

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, başvuru koşulları ve müracaatlarda istenilecek belgeler şöyle:

- TC vatandaşı olup, halen bir devlet üniversitesinde tam zamanlı olarak profesör, doçent veya yardımcı doçent kadrosunda çalışıyor olmak.

- Yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan veya araştırma merkezinden "Misafir Araştırmacı" veya dengi bir statüde kabul almak.

- Öğretim üyesinin görev yaptığı Enstitü, Fakülte veya Yüksekokul'un uygun görüşünü almak.

- Son üç yıl içinde kamu kaynağı kullanarak, bir aydan uzun süreli yurtdışında bulunmamış olmak.

- Erkek adaylar için askerlikle ilişkisi bulunmamak. (Askerliği yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)

BAŞVURUDA İSTENİLECEK BELGELER

- Öğretim üyesinin özgeçmişi ve yaptığı bilimsel çalışmalar

-ÜniversiteRektörlüğünün teklif yazısı

- Enstitü / Fakülte / Yüksekokul Yönetim Kurulu Kararı

- Yurt dışına gönderilecek öğretim üyeleri ile ilgili takip formu

- Öğretim üyesine ne tür imkanlar sağlanacağı ve hangi sorumlulukların beklendiğinin açık biçimde ifade edildiği Misafir Araştırmacı veya dengi statüde bir programa kabul edildiğine dair yurtdışındaki yükseköğretim kurumundan veya araştırma merkezinden aldığı kabul belgesi

- Görevlendirme süresi içinde yapacağı akademik faaliyetleri ayrıntılı biçimde ifade edildiği bir Çalışma Planı.

ÖDEMELER, AYLIK OLARAK REKTÖRLÜKLERCE YAPILACAK

Rektörlüklerce Yükseköğretim Kurulu'na gönderilen teklifler, görüşülecek. Yurt dışına gönderilmesi uygun bulunan öğretim üyelerine yapılacak ödemeler için gerekli olan tutar ilgili Rektörlüğe aktarılacak. Yurt dışında görevlendirilmesi uygun bulunan öğretim üyelerine, ödemeler aylık olarak ilgili Rektörlüklerce yapılacak.

Öğretim üyelerinin yurt dışına gidiş-dönüş uçak bilet ücretleri ve sağlık sigortaları ödenecek. Yurt dışında bulundukları süre içinde yurtiçi maaşlarını almaya devam edecekler.

Görevlendirme süresi dolduğunda Türkiye'ye dönerek süresi içinde görevine başlamayanlar istifa etmiş sayılacak. Program kapsamında görevlendirme süre uzatımı talebinde bulunulamayacak.

Yurt dışında görevlendirilmesi uygun bulunan öğretim üyeleri, yurt dışında kaldığı süre içinde yaptıkları çalışmalarla ilgili faaliyet raporlarını, göreve başladıktan itibaren bir ay içinde rektörlüğe verecek. İstenmesi halinde bu raporlar Yükseköğretim Kurulu'na da gönderilecek.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber