Meslek liselilere yüksek okullara sınavsız geçiş hakkı sağlayan YÖK'ün öğrencileri oyaladığı ortaya çıktı. Yüksekokulların 4 yıllık programların yerini tutamayacağını savunan öğrenciler, eğitim kalitesinden de şikayetçi.

Yüksek Öğretim Kurulu'nun meslek liselerinden mezun olan öğrencilere yüksek okula geçiş imkanı sağlamasının aldatmacadan ibaret olduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 9 ayrı üniversitede gerçekleştirdiği ankete katılan öğretim görevlileri ve öğrenciler, yüksekokullara sınavsız girişten memnun olmadıklarını ifade ettiler. Yüksekokulların 4 yıllık lisans programlarının yerini tutmadığı görüşünü savunan öğrenciler, sınavsız girdikleri okullarda verilen eğitim kalitesinden de şikayetçi.

Lisans eğitimi talep edildi

Araştırma, YÖK'ün meslek yüksekokullarına sınavsız geçişle öğrenci alınmasının dört yıllık fakültelere olan talebi azaltacağına ilişkin savını da çürüttü. "Sınavsız geçiş uygulaması ile meslek yüksek okullarına öğrenci alınması, üniversitelerin 4 yıllık programına olan talebin yerini tutar mı?" sorusuna öğretim üyelerinin 57,9'u "hayır" derken, yüzde 20,2'si çekimser kaldı, sadece yüzde 21,8'i YÖK'ün görüşüne destek vererek, "evet" dedi. Öğrencilerin ise yüzde 49,2'si bu soruya hayır derken, yüzde 23,2'si çekimser kaldı. Öğrencilerin yüzde 27,6'si da sınavsız geçiş uygulaması ile meslek yüksek okullarına öğrenci alınmasının üniversitelerin 4 yıllık programına olan talebin yerini tutacağını belirtti.

Yüzde 42 okulunu yeterli bulmadı

MEB, meslek yüksek okullarında verilen eğitimin yeterli olup olmadığını da yine bu okullara sorarak değerlendirdi. Araştırma öğrencilerin de büyük bir çoğunluğunun kendilerini bu okullarda iş hayatı için yeteri kadar hazırlanmadığını düşündüğünü ortaya koydu. Öğrencilerin yüzde 42,8 gibi büyük bir çoğunluğu okulunu yetersiz bulurken, yüzde 39,5 çekimser kaldı. Öğretim üyelerinin yüzde 31,8'i bu okullarda verilen eğitimi iş hayatı için yetersiz bulurken, yüzde 38,1'i çekimser kaldı.

Öğrenciler bile sınavsız geçiş istemiyor

Öğretim üyelerinin yüzde 58,3'ü "Sınavsız geçiş uygulaması ile meslek yüksek okullarına öğrenci alınması yerinde verilmiş bir karar mıdır?" sorusuna olumsuz yanıt verirken, yüzde 14,7'si çekimser kaldı. Sınavsız geçiş kararını doğru bulan öğretim üyelerinin oranı yüzde 27. Araştırmanın ortaya koyduğu en dikkat çekici sonuçlardan biri de, öğrencilerin büyük bir kısmının meslek yüksek okullarına sınavsız girmek istememesi gerçeği oldu. Öğrencilerin yüzde 40,8'i meslek yüksekokullarına sınavsız geçişi yerinde bir karar olarak buldu. Yüzde 19,8'i çekimser kalan öğrencilerin yüzde 39,5'i ise okullarına sınavsız girmelerini doğru bulmadıklarını beyan etti.

YÖK'e gönderilecek

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Çalık'ın danışmanlığında, MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Acır tarafından 1 yıllık sürede gerçekleştirilen çalışmada, öğretim görevlilerine ve öğrencilere "sınavsız geçiş"le ilgili 30 farklı soru yöneltildi. Söz konusu araştırma önümüzdeki günlerde YÖK'e gönderilecek.

Araştırmanın yapıldığı meslek yüksekokulları

----------------------------------------------
İnönü Üniversitesi Adıyaman MYO

19 Mayıs Üniversitesi Amasya MYO

Atatürk Üniversitesi Erzurum MYO

Anadolu Üniversitesi Esk.Porsuk MYO

18 Mart Üniversitesi Çanakkale MYO

ODTÜ Ankara MYO

Bahçeşehir Üniversitesi MYO

9 Eylül Üniversitesi İzmir MYO


Ö?RETİM GÖREVLİLERİ CEVAPLADI

 

Evet

Hayır

Yorumsuz

Meslek yüksek okullarında verilen eğitim iş hayatı için yeterli midir?

30,1

31,8

38,1

Sınavsız geçiş uygulaması ile yüksek okullara öğrenci alınması yerinde verilmiş bir karar mıdır

14,7

58,3

38,1

Meslek yüksek okullarında verilen eğitim  işverenler tarafından yeterli bulunuyor mu?

23,8

31,8

37,7

Meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş ile ilgili yerleştirmede esas alınan mezun olunan okul türü kriteri uygun mudur?

43,8

22,5

33,6

Sınavsız geçiş uygulaması ile MYO'larına öğrenci alınması mesleki ve teknik orta öğretim okullarının program devamlılığını sağlamakta mıdır?

46,6

23,7

29,6

Ö?RENCİLER CEVAPLADI

 

Evet

Hayır

Yorumsuz

Meslek yüksek okullarında verilen eğitim iş hayatı için yeterli midir?

17,8

42,8

39,5

Sınavsız geçiş uygulaması ile yüksek okullara öğrenci alınması yerinde verilmiş bir karar mıdır?

40,8

39,5

19,8

Meslek yüksek okullarında verilen eğitim işverenler tarafından yeterli bulunuyor mu?

29,1

42,8

28,1

Meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş ile ilgili yerleştirmede esas alınan mezun olunan okul türü kriteri uygun mudur?

24,4

22,5

29,4

Sınavsız geçiş uygulaması ile MYO'larına öğrenci alınması mesleki ve teknik orta öğretim okullarının program devamlılığını sağlamakta mıdır?

39

29,9

31,1