Üniversite öğrencilerine destek olmak için 54 Amerikalı hoca ile anlaştı. Çoğunluğu yeni kurulan 40 üniversitede görevlendirilecek olan öğretim elemanları, İngilizce öğretmenleriyle derse girecek ve gençlerle İngilizce pratik yapacak.

Üniversite öğrencilerine daha iyi yabancı dil öğretebilmek için çeşitli çalışmalar yürüten Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yeni bir proje başlattı. Amerika'dan 54 hoca getirme kararı alan YÖK, projenin başarılı olması halinde sayıyı 100'e çıkaracak. 13 Eylül'de Türkiye'ye gelecek olan ABD'li hocalar, çoğunluğu yeni kurulan 40 üniversitede görevlendirilecek.

Yabancı hocalar, 'native speaker' (ana dili İngilizce olan) adıyla görev yapacak ve üniversitelerde İngilizce hocasıyla birlikte derslere girecek. Fullbright (Türkiye ve ABD hükümetleri arasında eğitim komisyonu kurulması hakkındaki anlaşma) kapsamında 'öğretim elemanı asistanı' statüsünde gelecek hocalar, öğrencilere pratiklerini geliştirmek için destek olacak. Türkçe bilmedikleri için öğrencilerle İngilizce anlaşmak zorunda olan bu hocalar, bir yıl boyunca Türkiye'de kalacak. Üniversite mezunu bu kişiler öncelikle Ankara'da gerçekleştirilecek olan 2 haftalık oryantasyon eğitimine tabi tutulacak. Bu eğitimde Amerikalı asistanlara Türkiye'ye dair genel bilgilerin yanında Türk yükseköğretim sistemi hakkında bilgi verilecek. Projenin başarıya ulaşması halinde Almanca için de önümüzdeki yıl yabancı hocalar getirilecek.

'Uzaktan eğitimle İngilizce' projesi hazır

Projenin sorumluluğunu üstlenen YÖK Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, amaçlarının 'öğrencilerin İngilizce konuşma becerilerinin geliştirilmesi' olduğunu söyledi. Projenin yabancı dil eğitimi konusunda 'yeni bir adım' olduğunu dile getiren Şimşek, ABD'li öğretim elemanı asistanlarının 'Türkiye'deki üniversitelerde verilen İngilizce derslerine destek olacağını, özellikle de yeni açılan üniversitelerdeki İngilizce öğretim elemanı sıkıntısını çözeceğini' kaydetti. Üniversite öğrencilerine İngilizce öğretmek için geliştirdikleri 'uzaktan eğitim' projesinin de tamamlandığını açıklayan Şimşek, ayrıca her üniversiteye iki web tabanlı yabancı dil eğitim laboratuvarı kurulacağını belirtti. Şimşek, isteyenlerin uzaktan eğitimle evinden, isteyenlerin ise altyapısı hazırlanmış laboratuvarlarda İngilizce çalışabileceklerini kaydetti.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: İBRAHİM ASALIOĞLU
Kaynak: Zaman