Anadolu iletişim meslek liselerinde okuyan binlerce gencin gazeteci olma hayalleri YÖK'ün katsayı engeline takılıyor. Dört yıl iletişim eğitimi gören öğrenciler, "Biz iletişim fakültesine giremeyeceksek, bu okullara kim girecek?" diye soruyor.

Anadolu iletişim meslek liselerinde 1 yılı hazırlık toplam 4 yıl eğitim gören binlerce genç, diğer meslek liseleri gibi YÖK'ün katsayı engeline takılıyor ve gazeteci olma umutları sönüyor. Ülkelerine gazeteci olarak hizmet etmek isteyen Selin, İrem, İzzet, Muhammed, Gökçe gibi binlerce genç, gazetecilik mesleğinin öğretildiği İletişim Meslek Liselerinde okuyorlar ancak YÖK, öğrencilerin, yine aynı mesleğin öğretildiği İletişim Fakültelerine gitmesini katsayı uygulamasıyla engelliyor.

İletişimcilerin alanı bile yok

ÖSYM tarafından Anadolu İletişim Meslek Liselerinin kendi alanlarında devam edebileceği bir lisans programı tespit edilmediği için, bu okul mezunları, ÖSS'de neredeyse tüm sözel soruları yapsalar dahi İletişim Fakülteleri'ne giremiyor. Çünkü ÖSS sonunda yerleştirme yapılırken İletişim Liselilerin diploma notları 0,3 ile, genel liselerden mezun olan öğrencilerin diploma notları ise 0.8 ile çarpılıyor. Bunun en somut örneği ise Aydın Doğan İletişim Meslek Lisesi mezunu olan Gözde ?eker. 2003 ÖSS'de elde ettiği 267.818 ham puan 0.3 ile çarpılan ortaöğretim başarı puanı eklendiği için toplam puanı 300'e yükseldi. Ancak İletişim Fakültelerinin puanları 320 ile 335 puan arasında değiştiği için ?eker, kendi alanıyla ilgisi olmayan İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği bölümüne yerleşmek zorunda kaldı. ?eker, normal lisede okusaydı toplum puanı en az 340 olacaktı.

"Gazeteci olmak istiyoruz"

İstanbul'daki üç İletişim Meslek Lisesi'nden biri olan Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi Radyo Televizyon Bölümü 11-D sınıfı öğrencilerinden İrem Yurdakul, LGS'de 872 puan aldığını, bu puanla normal lise eğitimi veren bir çok ünlü okula rahatlıkla girebileceğini, ancak kendisinin İletişim mesleğini seçtiğini belirtiyor. İrem, okul birinicisi olan arkadaşlarına bile ÖSS'de ortaöğretim başarı puanı olarak sadece 30 puan verildiğine dikkat çekiyor. Gazetecilik hayaliyle büyüyen Selin Girgin ise şöyle diyor: "İletişim Fakültesi'ni tercih ettiğimizde ek puan verilmesi gerekirken, bizden yaklaşık 50 puan kesiliyor. Düz liselerde okuyan arkadaşlarımız kamera tutmayı bilmiyor. Ancak isterlerse İletişim Fakülteleri'ni rahatça kazanabiliyorlar" İletişim Lisesi öğrencilerinden Gizem Çimen de gazeteciliğin hayatta başarılı olabileceği tek meslek olduğuna inandığını belirterek, "Çünkü karakterim bu mesleğin hareketliliğine uygun. Başka hiç bir meslekte mutlu olamam" diyor. Sevilay Aydın ise hükümetin bu konuyu çözeceğine inandığı için İletişim Meslek Lisesi'ni tercih ettiğini anlatırken, Gökçe Kopuk, radyo televizyon sinema alanında kariyer yapmak istediğini dile getiriyor.

60 kişilik MYO kontenjanı var

İletişim Meslek Lisesi Radyo Televizyon Bölümü öğrencisi olan Gözde Tezbıkmaz ise ÖSYM'nin kendilerini 2 yıllık meslek yüksek okullarını seçmek zorunda bıraktığını, ancak İstanbul'da İletişim Meslek Liselilerin gidebileceği sadece bir tane 2 yıllık okul olduğunu belirtiyor. İstanbul Üniversitesi'ndeki iki yıllık Meslek Yüksek Okulu'nun kontenjanının 60 olduğunu ifade eden Gözde, sadece kendi okullarından her yıl 120 arkadaşının mezun olduğunu belirtiyor.

Anadolu İletişim Meslek Liselerinin yöneticileri ve öğrencileri, her platformda sorunun bir an önce düzeltilmesini istiyor. Akademi İletişim Dergisi'ne konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi Müdürü Haldun Koçer, "Bizim imkanlarımız İletişim Fakültelerinden bile daha iyi. Ancak alanında iyi bir eğitim almasına rağmen öğrencilerimin iletişim fakültesine girememesi, sınava girerken genel lisenin daha avantajlı olması beni üzüyor." diyor.