ÖSS'nin süresi 3 saatten, 3.5 saate çıkıyor. Tek oturumda yapılan ÖSS sonavı, 2006'da 1970'li yıllarda olduğu gibi "aynı gün ara verilerek iki oturumda" gerçekleştirilecek.

ÖSYM ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni ÖSS'nin süresi 3 saatten, 3.5 saate çıkıyor. Kendi alanlarının dışına yönelen öğrenciler 180 yerine 210 soru çözecek. Halen 300 olan tavan puan da otomatikman artacak.

GELECEK yıl üniversiteye girecek yaklaşık 2 milyon gencin merakla beklediği yeni ÖSS sisteminin 'temel' esasları belli oldu. Halen 3 saat olan büyük yarışın süresi 3.5 saate çıkıyor. Sınav süresinin 3.5 saate çıkarılmasının, halen tek oturumda yapılan sınavın, 'aynı gün iki oturumda' yapılmasını da gündeme getirebileceği bildirildi. Karar bu yönde çıkarsa, 2006-ÖSS, 1970'li yıllarda olduğu gibi aynı gün içinde 'ara vererek' iki oturumda yapılacak.

ÖSYM ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak çalıştığı bu ay sonunda açıklanacak yeni sistem şöyle işleyecek:

2 BÖLÜMLÜ SINAV

Tüm lise müfredatını kapsayacak sınav, 2 bölümden oluşacak. İlk bölümde, düz ve meslek liselerinde ortak sınıf olan lise 1 ve ilköğretimin ikinci kademesini de kapsayacak, yetenek ölçme ağırlıklı 120 soru yer alacak. 2'nci bölümde ise lise 2 ve 3 müfredatlarını içeren, bilgi ağırlıklı sorular yöneltilecek. Adaylar, 30'ar sorulu Matematik 2, Fen 2, Türkçe 2 ve Sosyal 2'den, alanlarına yönelik 60'ar soruyu çözecekler.

FARKLI ALANA 210 SORU

Kendi alanlarının devamı niteliğindeki programlara yerleşebilmek için toplam 180 sorudan sorumlu olacak adaylar, bazı alanlar için ortak olan işletme, iktisat gibi programları tercih eder veya alan dışı tercihte bulunurlarsa, 3.5 saatlik sürede 180'e ek olarak 2'nci bölümden de 30 soru çözmeleri gerekecek.

SÜRE AVANTAJI

Bu durumda tercih listesinde, sadece lisede okuduğu alanın devamı niteliğinde olan yükseköğretim programlarına yer veren adayın, yarım saat avantajı olacak. Bu aday 3.5 saatlik süreyi 180 soru için kullanırken, yan alan ve alanı dışında tercih yapan, aynı sürede 210 soru çözmek zorunda kalacak.

BARAJ DE?İ?ECEK

ÖSS'yi kazanma barajları da otomatik değişecek. Halen 160 olan ÖSS'yi kazanma ve 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilme barajı ile 185 olan 4 yıllık programları tercih edebilme baraj puanları artacak. Yeniden hesaplanacak puanlar, yeni sistemle duyurulacak.

TAVAN PUAN YÜKSELECEK

Sınav birincisinin Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı katılmadan alabildiği 'tavan' puan yükselecek, en düşük 'taban' puan değişecek. ÖSS'de halen tavan puan en az neti olana 100, en çok neti olana 300 olarak uygulanıyor.

İSTEK SIRASINA GÖRE TERCİH

Bu durum, önceki yıla ait en küçük yerleştirme puanlarının referans olma özelliğini 2006-ÖSS için kaldıracak. Yükseköğretim programlarının bu yıla ait taban puanları ve yüzdelik dilimleri, 2006-ÖSS'ye girecek ve tercih yapacak adaylara yol gösteremeyecek. Adaylar, öncelikle istek sıralarına dikkat ederek tercih yapmak zorunda kalacak.

Kim, hangi testi çözecek

MF Ö?RENCİSİ

Matematik-Fen alanından mezun olan öğrenci, alanının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarını tercih edecekse, 120 sorunun yanısıra 2'nci bölümden Matematik 2 ve Fen 2 testlerindeki 60 soruyu çözecek. Bu aday, Eşit Ağırlıklı puan türüne göre öğrenci alan iktisat, işletme gibi programları da tercih etmek isterse, ayrıca Türkçe 2 testindeki 30 sorudan da sorumlu olacak ve 210 soru çözecek.

TM Ö?RENCİSİ

Türkçe-Matematik alanından mezun öğrenci, alanının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarını tercih ederse, 120 sorunun yanısıra 2'nci bölümden Türkçe 2 ve Matematik 2 testlerinde yer alan 60 soruya cevap verecek. Bu öğrenci, sözel puanla öğrenci alan program tercihi için Sosyal 2'den 30 soru daha çözecek. Sayısal ile öğrenci alan program tercihi için de Fen 2'deki 30 soruyu yanıtlayacak.

TS Ö?RENCİSİ

Lise diplomasını sosyal alandan alan öğrenci, alanının devamı niteliğindeki programlar için, 3.5 saatlik sınavda, 1'inci bölümdeki 120 sorudan çözebildiklerinin yanısıra ikinci bölümde Sosyal 2 ve Türkçe 2'den toplam 60 soru daha yanıtlayacak. Bu aday, Eşit Ağırlıklı puana göre öğrenci alan programları tercih edecekse, artı olarak Matematik 2'deki 30 sorudan sorumlu olacak.