İlköğretim okullarında ilk beş sınıf için hazırlanan yeni müfredat programı, 4 ünlü üniversite tarafından oluşturulan komisyondan (eksiklere rağmen) olumlu görüş aldı.

 

İlköğretim okullarında ilk beş sınıf için hazırlanan yeni müfredat programı ile ilgili raporu Sabancı Üniversitesi Politikalar Merkezi koordinatörlüğünde yürütülen Eğitim Reformu Girişimi'nin kurduğu komisyon hazırladı.

 

Komisyon'da ODTÜ, Ankara, Hacettepe ve Sabancı Üniversitesi'nden öğretim üyeleri çalıştı. Milli Eğitim Bakanlığı'na eleştiri ve önerilerin sunulduğu rapor sadece uzman görüşüne dayalı bir doküman incelemesi, pilot uygulamayı değerlendiren bir çalışma değil.

 

Raporda yeni müfredat hem eski hem de yurtdışındaki benzerleriyle karşılaştırıldı. Eskisine göre yeni program daha öğrenci merkezli. Yani öğrenciye yaratıcı ve eleştirel düşünme, aktif öğrenme, problem çözme ve araştırma gibi kazanımlar sağlanması amaçlanıyor.

 

Eleştirilenler ise şöyle:

 

Öğrenci değerlendirmelerinin nasıl yapılacağının tam olarak bilinmemesi

 

Sanat ve estetik eğitiminin zayıf kalması

 

Dersler arasındaki ilişkilendirme

 

Yazı öğretimine bitişik ve eğik yazıyla başlanması

 

Bilgi teknolojilerinin kullanımına ilişkin ipucu olmaması

 

Yeni müfredat öğretmene merkezdeki 'öğretici' yerine 'ortam düzenleyici', 'yönlendirici' ve 'kolaylaştırıcı' rollerini yüklüyor. Ancak raporda bunun müfredatın her unsuruna yansımadığına dikkat çekiliyor.

 

Rapora göre yeni müfredat programının en zayıf yönü öğrenci değerlendirilmelerinin nasıl yapılacağının tam olarak bilinmemesi. İl bazında yapılan karşılaştırmalı sınavlar yerine komisyon okulların ve öğretmenlerin kendilerini değerlendirip eksik ve güçlü yönlerini görebilecekleri mekanizmalar geliştirilmesini öneriyor.

 

Programlar arasındaki ilişkilendirilme

 

Bir başka sorun ise programlar arasındaki ilişkilendirme. Raporda örnek olarak Hayat Bilgisi dersinin diğer derslerle ilişkilendirilmesi veriliyor. Komisyona göre Türkçe ile yüzde 20 matematik ile de yüzde 4 ilişkilendirilen Hayat Bilgisi dersinin diğer derslerle bağlantısı daha güçlü olmalı.

 

Raporda yeni programın zayıf kalan yönlerinden birinin de sanat ve estetik eğitim olduğu belirtiliyor. Hayat bilgisi dersinde yer verilen estetik gelişim ve sanat eğitimi ile ilgili kazanımlar komisyona göre yeterli değil.

 

Komisyon estetiğin ara disiplin olarak ele alınabileceğini ve bütün programlara yedirilebileceği önerisinde bulunuyor.

 

Dik yazı yerine bitişik ve eğik yazı

 

Eleştirilen konulardan biri de yeni müfredatta Türkçe dersinde yazı öğretimine dik yazı yerine bitişik ve eğik yazı ile başlanması. Raporda çocukların bu yöntemle zorlanacağı bunun uygulanması için çok geçerli nedenlerin bulunması gerektiği yazıyor.

 

Yeni programda Matematik dersinde ise 'kümeler' konusu yok. Bu konunun müfredattan kaldırılması soyut ve kural ağırlıklı olduğu için raporda olumlu bir adım olarak niteleniyor.

 

Raporda bilgi teknolojilerinin derslerde nasıl kullanılacağına ilişkin de ipucuna rastlanmadığına dikkat çekiliyor. Yeni müfredatın başarı ile yürütülebilmesi için raporda komisyondan bir dizi öneri yer alıyor.

 

Komisyonun önerileri:

 

 

Öğretmen ve yöneticiler programın yapısı, felsefesi ve uygulanması hakkında bilgilendirilmeli.

 

Hizmet içi eğitim öğretmen becerilerine odaklanan geliştirici ve uygulamalı yaklaşıma göre yapılandırılmalı.

 

Okul ortamları yeniden düzenlenmeli, öğretmenlerin okulda çalışmalarını ve üretmelerini sağlayacak kaynak merkezleri oluşturulmalı.

 

Sınıf mevcutları azaltılmalı.

 

Bu önerileri sunan raporda sınıfların kalabalık olduğu okullarda ve birleştirilmiş sınıflarda yeni müfredatın uygulanmasının bir sorun olduğu vurgulanıyor.