Milli Eğitim Bakanlığı'nın Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, öğretmenliğe ilk defa atanacaklar 40 yaşından gün almamış olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, öğretmenliğe ilk defa atanacaklar 40 yaşından gün almamış olacak. Öğretmenlerin yer değiştirme talepleri norm kadro açığı ve hizmet puanı üstünlüğüne göre değerlendirilecek. Öğretmenlik kadrolarına Haziran-Eylül döneminde atama yapılabilecek.

Ancak Bakanlıkça gerekli görüldüğü hallerde kadro imkanları ve ihtiyaç çerçevesinde bu dönem dışında da atama yapılabilecek.

Atamalarda, öğretmenliğe ataması uygun görülmeyenler ile herhangi bir şekilde görevine son verilen veya meslekten çıkarılanlardan bu işlemin durdurulmasına ya da iptaline ilişkin olarak haklarında yargı kararı verilenlere, sağlık nedeniyle öğretmenlik dışında başka bir göreve atananlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazananlara, öğretmenlik görevine ilk defa atanmak isteyenler, görevden çekilen veya çekilmiş sayılanlardan tekrar öğretmenliğe dönmek isteyenlere, daha önce öğretmenlik görevinde bulunmuş olup da halen başka görevde bulunanlardan tekrar öğretmenliğe dönmek isteyenlere öncelik verilecek.

Öğretmenlik için başvuracaklarda aranacak şartlar, kimlerin başvuruda bulunabileceği, başvuru yeri, süresi ile başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler ve atamaya ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça hazırlanacak kılavuzda belirlenecek. Bakanlığa atama izni verilen öğretmen kadrolarının alanlar itibarıyla dağılımı, illerin alanlar itibarıyla öğretmen ihtiyacı dikkate alınarak belirlenecek.

Potansiyel aday sayısı yetersizliği veya diğer nedenlerle kontenjanı dolmayan alanlardaki artan kontenjan, ihtiyaç bulunan alanlara aktarılabilecek. İlk defa öğretmen olacaklar öğrenimleri süresince en az 3 kredilik bilgisayar eğitimi alacaklar veya bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesine sahip olacaklar.

İlk defa atanacak öğretmenler için Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda aldıkları puanlar, açıktan atanacaklar ile yüksek öğretim kurumlarından geçenlerin öğretmenlikteki/yüksek öğretim kurumlarındaki hizmet süreleri öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süreleri, kurum içi ilk defa veya kurum içi yeniden atanacakların; öğretmenlikteki hizmet süresi öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süreleri, kurumlar arası ilk defa veya kurumlar arası yeniden atanacakların öğretmenlikteki hizmet süresi öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süreleri, açıktan ilk defa öğretmenliğe atanacakların, memuriyetteki hizmet süreleri esas alınacak.

İlk defa atama kapsamında aynı alana atanacakların KPSS'de almış oldukları puanların eşit olması durumunda ataması yapılacak adayın seçiminde; eğitim bilimleri testindeki puan üstünlüğü, bunun da eşit olması durumunda KPSS genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri testlerindeki doğru cevap sayısı fazla olana, bununla da eşitliğin bozulmaması durumunda kura yoluna başvurulacak.

-ATAMA SONUÇLARI KAMUOYUNA DUYURULACAK-

Atamalarla ilgili sonuçlar, basın ve yayın organları ve diğer iletişim araçlarıyla kamuoyuna duyurulacak. Yer değiştirme suretiyle atama, isteğe bağlı, özür durumuna bağlı, zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı, hizmetin gereği olarak, olağanüstü hallere bağlı, milli takım antrenörleri ile milli sporcuların yer değiştirmelerine bağlı, alan değişikliğine bağlı, ihtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmelerine göre yapılabilecek. Yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunan öğretmenlerin atamaları, alanlarındaki norm kadro açığı ve hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak sıralamaya bağlı olarak gerçekleştirilecek.

Her ikisi de öğretmen olan eşlerin yer değiştirme istekleri alanlarındaki norm kadro açığı ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle aynı yere birlikte atanabilmelerine imkan verecek şekilde birlikte değerlendirilecek. İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı, emniyet hizmetleri sınıfı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup subay, astsubay, jandarma uzman erbaş ve uzman erbaş ile hakim ve savcıların öğretmen olan eşlerinin yer değiştirme suretiyle atamaları, öncelikle eşlerinin atandıkları yerleşim yerlerinde belediye sınırları içinde alanlarında norm kadro açığı olan eğitim kurumlarına yapılacak. Bunun mümkün olmadığı durumlarda bu öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğe göre tahsis edilen boş öğretmen norm kadrolarına atanacaklar.

Yurtdışında görevlendirilen öğretmenlerden, görev sürelerini tamamladıktan sonra yurda dönenler ile yer değiştirme dönemlerinde dönecekler, il içindeki görev yerlerinin belirlenmesine esas olmak üzere eğitim kurumu tercihinde bulunabilecekler. Bunların atamalarında hizmet puanları ve tercihleri dikkate alınacak. Tercihlerine atanamayanlar ile tercihlerini belirtmeyenlerin atamaları alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan ve sırada atanmak üzere öğretmeni bulunmayan eğitim kurumlarına yapılacak.

Fen, Anadolu, sosyal bilimler ve benzeri türdeki eğitim kurumlarına, ilgili mevzuatı çerçevesinde özel yöntemlerle atanan öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları, öncelikle aynı tür ve derecedeki eğitim kurumlarına yapılacak. Ulusal projeler/protokoller veya uluslararası çok taraflı ya da ikili olarak yapılan anlaşmalara/protokollere göre proje uygulaması yapılan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı proje kapsamında eğitim görmüş öğretmenlerden karşılanacak.

Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlardan öğretmenlikte ve devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranacak. Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmayacak. Her yıl isteğe ve özür durumuna bağlı yer değiştirmeler için atama planı yapılacak.

Bu planlama kapsamında kimlerin il içinde ve dışına yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabileceği, başvuru yeri, süresi ve başvuruda istenecek belgeler ile yer değiştirme suretiyle atamaya ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça düzenlenecek kılavuzda belirtilecek. Öğretmenler başvurularını, bu kılavuz eki takvimde belirtilen süreler içinde ve belirtilen yerlere yapacak. İsteğe göre yer değiştirme bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan veya tamamlamış sayılanlar ile zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi tutulmayan öğretmenlerden bulundukları ilde üç yılını tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabilecekler.

-İL İÇİNDE VE İLLER ARASI YER DE?İ?TİRMELER-

Bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler ile özür durumunu belgelendirenler il içinde eğitim kurumu tercihi yapmak suretiyle yer değiştirme isteğinde bulunabilecek. Mart ayı içinde yapılacak başvurular, Nisan ayı içinde yapılacak değerlendirme sonucu tercih edilen eğitim kurumları itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya alınacak. Bu sıralar milli eğitim müdürlüklerince ilan edilecek. Atamalar, bu sırada bulunanlar arasından eğitim kurumlarındaki norm kadro açığı ölçüsünde o okul veya kurumu tercih edenlerden hizmet puanı en fazla olandan başlanması suretiyle Mayıs ayı içinde gerçekleştirilecek. Sıra kapsamındaki il içi yer değiştirmeler, eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından yarı yıl ve yaz tatillerinde yapılacak.

Ancak, sırada bulunan öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu eğitim kurumlarında norm kadro fazlası konumunda olmaları halinde bu dönemler dışında da yer değiştirmeleri yapılabilecek. Valiliklerce gösterilecek zorunluluklar çerçevesinde Bakanlıkça da uygun görülmek şartıyla öğretmenlerin il içinde yer değiştirebilmelerine ilişkin süreler daha az sürelerde de uygulanabilecek.

Bakanlık, gerekli gördüğü hallerde il içindeki eğitim kurumlarında öğretmenlerin dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak amacıyla bazı alanlarda bazı eğitim kurumlarını yer değiştirme dışında tutabilecek. İller arası yer değiştirmede, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan veya tamamlamış sayılanlar ile zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi tutulmayan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, Bakanlıkça belirlenecek yer değiştirme takviminde belirtilen sürelerde yer değiştirme isteğinde bulunabilecekler.

Öğretmenlerin sağlık, eş ve öğrenim durumu özürleri nedeniyle belirtilen şartlarda yer değiştirme suretiyle atamaları yapılabilecek. Bu özürler nedeniyle yer değişikliği istekleri, hizmet ve özür gereklerinin birlikte karşılanması temelinde değerlendirilecek.

Sağlık durumu özrü bulunan öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde, yerleşim yerinde ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisinin, eşinin, ana, baba ve çocuklarından biri ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşinin uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalığa yakalandığını son altı ay içinde hastanelerden alınmış sağlık kurulu raporuyla belgelendirmesi gerekecek.

Eş durumu özrüne göre öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde, yerleşim yerinde ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekecek.

Talim ve Terbiye Kurulu'nun öğretmenliğe atanacakların mezun oldukları yüksek öğretim programları ile aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin kararında belirtilen alanlarda yurtiçindeki yüksek öğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dahil tezli/tezsiz yüksek lisans veya doktora eğitimine devam etmekte olan öğretmenler, öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumlarının bulunduğu yere görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilecekler.

Ancak, zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi olan öğretmenlerin bu özür durumundan yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri için zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamış olmaları gerekiyor

-ZORUNLU ÇALI?MA YÜKÜMLÜLÜ?Ü-

Bakanlık kadrolarına 11/6/2000 tarihinden sonra öğretmen olarak atananlar; Üçüncü Hizmet Bölgesi içindeki illerde en az üç yıl, İkinci Hizmet Bölgesi içindeki illerde en az dört yıl, Birinci Hizmet Bölgesine dahil illerin (D) ve (E) sınıfı ilçelerinde en az beş yıl veya her üç bölgede toplam dört yıl çalışmakla yükümlü olacaklar. Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler bu yükümlülüklerini, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerine dahil illerden birinde yerine getirebilecekleri gibi, birden fazla ilde veya ilçede de yerine getirebilecekler.

Ancak, bu bölünme sonucu her hizmet bölgesinde veya içindeki illerde ya da ilçelerde geçirilmesi gereken çalışma süresi iki yıldan az olamayacak. Zorunlu çalışma yükümlülüğü altı aydan az olan öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılacak. Yönetmelikte belirtilen özür durumları hariç olmak üzere zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi olanlar bu hizmetlerini tamamlamadıkça, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen bölgeler dışındaki illere, (D) ve (E) ilçeleri hariç olmak üzere Birinci Hizmet Bölgesindeki iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklar.

-ZORUNLU ÇALI?MADAN MUAF TUTULACAKLAR-

Bedensel Engeli Değerlendirme Komisyonu'nca değerlendirmeye alınan öğretmenlerden özel yaşamında desteğe ihtiyacı olduğu belirtilenler, eşi şehit olanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacak.

Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenlerin; zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerindeki Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında fiilen öğretmen olarak geçirdikleri hizmet süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılacak.

Yılda bir defada veya parça parça toplam doksan günden fazla bölge dışında yurtiçinde ve yurtdışında geçen geçici görev süreleri, askerlik dahil aylıksız izinli olarak geçirilen süreler, Milli Eğitim Akademisi ve Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde geçirilen süreler, sözleşmeli, ücretli ve vekil öğretmenlikte geçirilen süreler ile zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen iller dışında vekaleten geçirilen hizmet süreleri, görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanların geçirdikleri süreler zorunlu çalışma süresinden sayılmayacak.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı federasyonlarda milli takım antrenörü veya sporcusu seçilmeleri nedeniyle, alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler, ihtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmesi, hizmet sınıfının değişmesi gibi durumlar da yeni yönetmelikte düzenlendi.

Yer değiştirme suretiyle atamalar yarı yıl tatili ile Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılabilecek. Özür durumlarına bağlı olarak istedikleri yere yer değiştirme suretiyle atanmaları hizmet puanı ve alanlarına göre norm kadro yetersizliği nedeniyle yapılamayanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 72. maddesi veya 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun değişik 61. maddesi uyarınca üç yıldan fazla olmamak üzere aylıksız izinli sayılmalarını isteyebilecekler.

Öğretmenlerin atama ve yer değiştirmeleri Bakan tarafından yapılacak. Bakan, gerekli gördüğü hallerde atama ve yer değiştirme yetkisini merkez teşkilatında alt kademelere, illerde valilere devredebilecek. Yönetmelikte öğretmen ihtiyacı, coğrafi durum, ekonomik ve sosyal yönden gelişmişlik düzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yönünden benzerlik gösteren iller gruplandırılarak Türkiye 3 hizmet bölgesine ayrıldı.