Ege Üniversitesi'nde okuyan bir grup kız öğrenci, Bornova Metro ile kampüs seferlerini yapan 525 numaralı otobüsün İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretli hale getirilmesini, çıplak ayakla yürüyerek protesto etti. Belediye Başkanı Kocaoğlu ise525 mağduru üniversiteli kadınlar olduklarını söyleyen öğrencilere, "Biz 525'te kimin mağdur olup olmadığını biliyoruz." dedi.

Konak'ta önünde toplanan kız öğrenciler, ''Duy bizi Aziz, bakiyemiz yetersiz, geceler artık daha güvensiz", "Aziz bize Kentkart bassana'' şeklinde slogan atarak, çıplak ayakla Büyükşehir Belediyesi'ne kadar yürüdü. Ege Üniversitesi-Kampüs ulaşımını sağlayan 525 numaralı otobüsün ücretli olması sebebiyle Başkan Kocaoğlu ile görüşmek istediler. Protestocu öğrenciler, yaklaşık 2 saat belediye önünde bekledi. Başkanlık girişine oturarak seslerini duyurmaya çalışan öğrencilerin görüşme isteği sonunda kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersu Hızır, üç öğrenciyi kabul ederek dinledi. Görüşme sırasında belediye binasına gelen Başkan Aziz Kocaoğlu da kapı önündeki öğrencileri, "Merhaba arkadaşlar." diyerek selamladı. Öğrenciler, "Biz 525 mağduru üniversiteli kadınlarız." şeklinde karşılık verdi. Bunun üzerine Kocaoğlu, "525'te kimin mağdur olup olmadığını biliyoruz. Yukarıda temsilcilerinizle görüşürüz. Anlatacağız." diyerek içeriye girdi.

Öğrencilerden Dönay Kıray, 525 numaralı otobüsün ücretsiz hizmet verebilmesi için ellerinden gelen mücadeleyi yaptıklarını fakat ESHOT veya belediyeden herhangi bir yetkiliye ulaşmayı başaramadıklarını söyledi. Otobüsün ücretli olması yüzünden ışıklandırmanın yetersiz olduğu kampüste yürümek zorunda kaldıklarını, bu yüzden taciz, tecavüz, gasp gibi olayların artacağından endişe ettiklerini vurgulayan Kıray, ''Eğer bu karar geri çekilmezse, kampüste meydana gelebilecek bu tür olaylardan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumlu olacağı yönünde, pazartesi günü savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.'' dedi. Belediyenin öğrencilerin 85 kuruşuna göz diktiğini söyleyen Kıray, otobüs seferi tekrar ücretsiz yapılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Daha sonra öğrenciler, halay çekip uyarladıkları şarkı ve türküleri seslendirdi. Belediye yetkilileri ise görüşme talebinin kabul edilmesinin ardından, öğrencilerin sessizce beklemesini talep etti. Eylemci öğrenciler de bunu kabul ederek eylemlerini, sessiz halay ve otobüs yolculuğunu anlatan tiyatro oyunuyla sürdürdü. Görüşmenin ardından öğrenciler, belediye önünden ayrıldı.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber