Üniversiteler geçen yıl sert tepki gösterdikleri bursları tek elde toplayan kanun sayesinde, yeni kayıt yaptıran öğrencilerinden kendi belirleyecekleri yüzde 7'sine hiç para aktarmadan burs verdirebilecek.

Kredi ve burs verebilen tek kamu kurumu olan Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR), üniversitelerin belirleyeceği burs kontenjanını yüzde 5'ten yüzde 7'ye çıkararak üniversitelere 'jest' yaptı. Böylece üniversiteler kendi belirledikleri daha fazla öğrencinin ismini YURTKUR'a bildirecek, YURTKUR da bunlara burs verecek. Burslar için üniversitelerden hiçbir para çıkmayacak. Geçen sene 19 bin öğrencilik kontenjanı olan üniversiteler, bu yıl 25 bin öğrenciye burs verdirebilecek.

YURTKUR Yönetim Kurulu'nun aldığı karar önümüzdeki hafta üniversitelere resmî bir yazıyla bildirilecek. Bu kararla üniversiteler 2005-2006 öğretim yılında yeni kayıt yaptıran öğrencilerden maddi durumu iyi olmayanları seçerek burs verilmesini isteyecek. YURTKUR da bu öğrencilere öncelikle burs verecek. Üniversite kontenjanlarının dışında YURTKUR kendisi de 40 bin öğrenciye burs verecek. Geçen sene 60 bin öğrenciye burs veren YURTKUR'un bu yıl vereceği burs miktarı toplam 65 bin civarında olacak. Bu yıl üniversiteye kayıt yaptıran 362 bin öğrenci burs ve öğrenim kredisi isterken, bunlardan 294 bininin burs veya kredi alma hakkı bulunuyor. Üniversitelerin bildirecekleri öğrencilerde ise bursa başvuru şartı aranmıyor. Bir öğrenci ya burs ya da kredi alabiliyor; her ikisini birden alamıyor. Karşılıksız olan burslar fakir öğrencilere veriliyor; daha sonra ödenmesi gereken öğrenim kredisi ise başvuran ve belgelerini gönderen tüm öğrencilere çıkıyor.

YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, 'üniversitelere daha çok imkan vermek için' burs kontenjanlarını artırdıklarını söyledi. Üniversitelerin yeni kayıt yaptıran öğrencilerden yüzde 7'sinin, kendilerine bildirmesi durumunda otomatik olarak bu öğrencilere burs vereceklerini açıklayan Albayrak, "Üniversiteler bu öğrenciler için bize bir kaynak aktarmayacak, paraları biz vereceğiz. Geçen sene 19 bin rakamı civarında bulunan kontenjan sayısının az olduğu şeklinde üniversitelerin şikayetleri vardı, bu şikayetleri de gidermiş olduk. Bu sene 65 bin civarında öğrenciye burs vereceğiz." dedi. Albayrak, üniversitelerin bu uygulamadan son derece memnun olduklarını kaydetti.