Buna göre, adaylar en önemlisi, mezun olduktan sonra o okulun diplomasıyla iş bulup bulamayacakları. Prestijli, ismi sık duyulan üniversitelerden yana tercihlerini kullanan adaylar, tercih yaparken en çok arkadaşlarından etkileniyor.
Hareketli kampüs hayatı, üniversitenin sosyal imkanları ve akademik kadro teknolojik imkanlar ve yurtdışı bağlantıları da aranan unsurlar.
18 Şubat-12 2010 arasında, 843 öğrenci ile İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Eskişehir, Kocaeli, Antalya, Sakarya, Samsun Gaziantep’teki aday öğrenci, veli ve rehber öğretmenlerle yapılan araştırmaya göre, son üç yılda mezun olan ve üniversite kapısında bekleyen adayların işte en önemli istekleri:
Hayalleri üniversiteye yerleşip, saygın bir meslek sahibi olmak. Yüksek bir yaşam standartı elde etmek. Korkuları ise açıkta kalıp, bu hayallerini gerçekleştirememek. Üniversiteler hakkında bilgiyi en çok aile, dershanedeki ve okuldaki öğretmenlerle internetten alıyorlar. Vakıf üniversiteleri ile ilgili “iş bulamama, başarısız ve parayla okuyan öğrenci olarak algılanma” düşüncesinde olan adaylar, en çok arkadaşlarından etkileniyorlar. Dinamik ve aktif bir kampüs hayatı istiyorlar. Diploması geçerli, yabancı dil imkanı olan ve ve ulaşımı ünversiteden yanalar.