Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'nı kazanan öğrencilerin tercih yapma süresine çok az bir süre kala öğrencilere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. 

Mardin'deki öğrencilere diledikleri bölümlere yerleşmeleri temennisinde bulunan Prof. Dr. Şenköylü, üniversite olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelecek öğrencilerine kapılarının açık olduğunu ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Namık Kemal Üniversitesi ve Artuklu Üniversitesi ile kardeş üniversite olduğunu ifada eden Şenköylü, "Tercih yapacak öğrencilerin şimdiden mezun olacakları tarihi göz önünde bulundurarak tercih yapacakları bölümlerin özelliklerine bu yönde dikkat etmeleri gerekir. Her öğrencinin dershane ve okullardaki rehber öğretmenler ile ailelerin yönlendirmeleri yerine kendi eğilimleri doğrultusunda sevebilecekleri alanlarda tercih yapmaları çok önemlidir. Bu anlamda hangi bölüm seçilirse seçilsin muhakkak yabancı dil eğitimi verilen hazırlık sınıfları olan bölümler ile AR-GE imkanı olan bölümlerin tercih edilmesi gerekir." dedi.

Üniversite olarak bütün bölümlerinde yüzde 90 oranında İngilizce eğitim verdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, "Dünya globalleşiyor ve bizler de bu globalleşen dünyada bu değişime ayak uydurmamız lazım. 10 yıl sonra mezun olacak öğrenciler arasında aranacak tek kriter artık bir dünya dili olan İngilizce bilim bilmedikleri olacak. Ortak dil İngilizce'nin yanında başka diller bilen öğrenciler avantajlı olacak. Bu konu da öğrencilerimize büyük görevler düşecek. Bütün dünyada olduğu gibi artık öğrencilerimize Çince, Japonca, Arapça ve Rusça dillerini öğrenmelerini teşvik etmeliyiz. Hatay-Mardin hattında yaşayan öğrencilerimiz zaten Arapça biliyor, bu dillerini de akademik anlamda geliştirdikleri takdirde mezun oldukların da iş bulma imkânları çok daha büyük olacak. Bir yere başvurduklarında bildiklerini kurs olarak belgelendirmeleri de lazım. Başvuracağı firma eğer Arap ülkelere ihracat yapıyorsa firma için tek öncelik Arapça bilen birisi olacak. Ortadoğu ülkelerine ihracat artışı devam ediyor. Çin'le yapılan ticaret hacmi ortada. Rusya ile ticaret hacmi iki kat artacak. Bu pazarda aktif yer alabilmek için firmalar öncelikleri de bu alanlarda yabancı dil bilenler olacak." şeklinde konuştu.

Yüksek puan alan öğrencilerin mühendislik mimarlık bölümlerinin yanında sağlık alanlarında tıp fakültelerini de değerlendirmelerini isteyen Prof. Dr. Şenköylü sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doktor açığı halen devam ediyor. Sektör özel alanlarda yapılan yatırımlarla bu açık daha da arttı. Özel sektörün aradığı elemanların yurt dışından gelen hastaları tedavi etmek için artık İngilizce bilenler değer kazanacak. Bu alanları tercih edecek öğrencilerin de İngilizce hazırlık sınıfları olan bölümleri tercih etmelerini istiyoruz. Meslek Yüksek Okullarında da pazarlama, kaporta, oto boyama, motor, elektrik ve elektronik dallarında her zaman iş bulma imkanı var."

Bölgenin tarımsal potansiyeline de dikkat çeken Prof. Dr. Şenköylü, tarımın da değeri artık değil Türkiye'de dünya da attığını üniversite olarak bu alana da gereken ağırlığı verdiklerini vurguladı.

Üniversite olarak Farabi öğrenci değişimi kapsamında Türkiye'nin 15 üniversitesi ile öğrenci değişimine gittiklerini anlatan Prof. Dr. Şenköylü, Erasmos değişim programı kapsamında ise Balkan Ülkelerindeki üniversitelerle öğrenci değişimine gittiklerini sözlerine ekledi.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Aktifhaber
Kaynak: Aktifhaber