Bu yıl 420 bin 870 öğrencinin üniversite şansı yakalayacağı, 1 milyon 332 bin gencin hayalinin ise gelecek bahara kalacağı belirtilerek, ÖSS'nin bir sıralama sınavı olduğu ve sıralamanın kontenjanlarla sınırlı olduğunun unutulmaması gerektiği vurgulandı.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, üniversiteye girmeleri için yeterli puanı alamayan gençlerin, bu sonucu başarısızlık olarak değerlendirmemesi gerektiğini söyledi

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, 2005 ÖSS sonuçlarının önümüzdeki günlerde açıklanacağını ve bu yıl 420 bin 870 öğrencinin yüksek öğrenime başlama şansı yakalayacağını belirtti. Buna karşın 1 milyon 332 bin gencin hayalinin gelecek bahara kalacağını ifade eden Prof. Dr. Yeşilyaprak, şöyle konuştu:

'Öncellikle bu yıl, üniversiteye girmeleri için yeterli puanı alamayan gençlerin bu sonucu başarısızlık olarak nitelemek yerine göreceli bir yetersizlik olarak kabul etmeleri gerekiyor. Çünkü bu bir sıralama sonucu yapılan değerlendirmedir ve bu sıralama üniversitelerin kontenjanlarıyla sınırlıdır. O halde bu sonucu belirleyen, gençlerin yeterliliği kadar ülkenin yüksek öğrenim kapasitesidir.'

Gençlerin yaşam hedeflerini gözden geçirip koşullara göre farklı hedeflere yönelebileceğini belirten Prof. Dr. Yeşilyaprak, ne olursa olsun hedefine ulaşmakta ısrar eden gençlerin var olan olanaklarını tümüyle seferber ederek, koşulları zorlaması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Yeşilyaprak, tek bir hedefe aşırı olarak saplanıp kalmanın kişinin önündeki farklı alternatifleri görmesini ve değerlendirmesini engelleyebileceğini ifade etti.

AİLELERE ÖNERİLER

Prof. Dr. Yeşilyaprak, sınav sonucuna ailenin yaklaşımının da çok önemli olduğunu belirterek, sonucun üzücü olabileceğini, ancak felaket olmadığını ifade etti. Önemli olanın çocuğun sağlıklı ve uyumlu olarak yaşama devam edebilmesi ve ailesiyle arasındaki iletişimi iyi olarak sürdürebilmesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yeşilyaprak, şunları anlattı:

'Sınav sonucu, çocuğunuzun ve dolayısıyla sizin tüm olarak yetersizliğinizin, başarısızlığınızın göstergesi, çocuğunuzun kişiliğinin test edilmesi değildir. Bu sonuç, bize çocuğumuzun kendini geliştirmesi konusunda, eksik ve yetersiz olduğu alanlara yönelik ipuçları sağlayacaktır. Sınav, bir denemedir ve her deneme kişiye kendisini geliştirmede yeni fırsatlar sağlar.'

Prof. Dr. Yeşilyaprak, ailelerin çocuklarıyla birlikte düşünerek, onun hayal kırıklığını paylaşıp yardımcı olması gerektiğini belirterek, 'Çocuğunuzun hayal kırıklığını kısa sürede aşmasına yardımcı olarak, ona desteğinizin, sevginizin her koşulda sürdüğünü göstererek bu sürecin sağlıklı yaşanmasına katkıda bulunabilirsiniz' diye konuştu.

Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, yaşamı sağlıklı sürdürmenin ve yaşamda kazanmanın temel ilkesinin yeni durumlara çabuk uyum sağlamak, yeni alternatifleri değerlendirmede esnek davranabilmek ve olaylara pozitif yaklaşabilmek olduğunu sözlerine ekledi.