·         Sınav kılavuzu mutlaka dikkatlice okuyun. Anlayamadığınız noktalar varsa rehberlik uzmanlarına veya öğretmenlerinize sorun.

·         Bireysel durumunuzla tercih etmek istediğiniz okulların başvuru şartları arasında uyum olup olmadığını tercih kılavuzundan araştırın. Başvuru şartlarını taşımayan tercihleriniz geçersiz sayılır.

·         Tercihlerinizi aileniz, öğretmenleriniz ve rehberlik uzmanları gözetiminde yapınız.

·         Adaylar 18 yaşından küçük oldukları için yaptıkları tercihlerin sorumluluğu anne babaya aittir. Bu nedenle adayların tercihlerinden velilerin mutlaka haberi olmalıdır.

·         SBS puanlarınızla tercih etmeyi düşündükleri okulların puanları arasında denge kurun. Yani hem puan açısından kazanabileceğiniz okulları tercih etmelisiniz hemde tercihlerinizde yer alan okullar kazandığınızda severek okuyacağınız okullar olsun.

·         Tercih edilecek okullar, taban puanlarına göre büyükten küçüğe doğru bir sıralama yapılarak tercih yapılmalıdır. İsteğe göre karma olarak da tercihler yapılabilir; önemli olan sıralamanın puanlara göre yapılmasıdır. Bununla birlikte düşük puanlı olduğu halde bir alt tercihinizi kazanmak istiyorsanız o okulu bir üst tercihinizle yer değiştirebilirsiniz.

·         Puanları birbirine yakın okullardan sadece biri seçilmelidir. Tercih edilecek okulların aralarında biraz puan farkı bulunması adayın kazanma olasılığını yükseltecektir.

·         Tercihleri idealist, realist ve garanti olmak üzere gruplandırmak kazanma şansını artıracaktır. Buna göre idealist tercih öğrencinin en çok okumak istediği ve puanı yüksek olan okullardan oluşmalı ve bir iki taneden fazla yazılmamalıdır. Realist tercihler ise puanları itabariyle adayın en çok kazanma ihtimali bulunduğu okullardan oluşmalı ve realist tercihe uyan okul sayısı toplam tercihlerin büyük çoğunluğunu oluşturmalıdır. Garanti tercih ise her ihtimale karşı öğrencinin kesinlikle kazanabileceği okullardan oluşmalı ancak kazanıldığında kesinlikle adayın okumak istediği okullar olmalıdır. Garanti tercih sayısı da yine bir iki tane olmalıdır.

·         Kazanıldığında gidilmeyecek okullar kesinlikle tercih edilmemelidir.

·         Eş değerdeki okullardan kontenjanı yüksek olanlar tercih edilirse daha iyi olur.

·         Tercih edilecek okulun; yeri, eğitim biçimi, mezuniyetten sonra kazandıracakları, hazırlık süresi, yabancı dili ve pansiyon durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

·         Tercih edilecek okulun adayın kişiliğine, seviyesine, yeteneklerine ve geleceğe yönelik ideallerine uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir.

·         Tercihler asil liste taban puanlar dikkate alınarak yapılmalıdır. Çünkü adayların sınavları kazanması yani bir okula yerleştirilmesi asil liste puanları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu nedenle asil liste taban puanlarını dikkate alarak tercih yapan adayların tercihlerine ilk başta yerleşme olasılıkları daha yüksektir.

·         Tercihler sınav giriş formuna hemen işaretlenmemeli, kesinleştikten sonra tercihler forma kodlanmalıdır. Bu bağlamda önce başka bir kâğıda tercihler yapılmalıdır.

·         Tercih formu doldurulduktan sonra mutlaka kodlamalar kontrol edilmelidir.