İşte Uğur Dershanesi uzmanlarının adaylar ve veliler için hazırladığı 'meslek liselerini tanıyalım' rehberi:
Seviye Belirleme Sınavı (SBS) maratonunda kader haftası. Seçeneklerden biri de meslek lisesi. 'Meslek liselerinin önündeki en büyük eksiklik yeterince tanınmıyor oluşları' diyen Uğur Dershaneleri uzmanları ışık tutacak bir rehber hazırladı. İşte meslek liselerindeki altın bölümler.....
- BİLGİSAYAR: Mezunlar teknisyen, ön lisansa devam edip bitirenler tekniker unvanı alıyor. İş imkanı geniş.
- ELEKTRİK: Mezunlar, yetkili elektrikçilik belgesine sahip oluyor. Elektrikle ilgili her alanda istihdam ediliyor.
- GEMİ HABERLEŞME: Denizcilikle ilgili her alanda iş bulma şansına sahip.
- GEMİ İNŞA VE GÜVERTE: Öğrencilere her türlü gemi inşa edilmesi ile ilgili teknik bilgi veriliyor ve gerekli ehliyete sahip oluyorlar.
- KUYUMCULUK: Türkiye mücevher sektöründe dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğundan, mezunların iş bulabilme şansları çok yüksek.
- UÇAK VE GÖVDE BAKIMI: Sivil ve askeri amaçlı hava araçlarının üretim, bakım ve onarım işlerinde uluslararası sertifikaya sahip oluyor. Okul sıralarında iş sözleşmesi yapıyorlar.
- BÜRO YÖNETİMİ: Hukuk, tıp ve mali sekreterlik dallarından birini tamamlayanlar, kamu ve özel sektöre ait bürolarda rahatlıkla iş bulur.
- RAYLI SİSTEMLER TCDD: Kamu ve özel sektörünün, teknik ve idari ara elaman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim veriyor. İş şansı yüksek.
- ENDÜSTRİYEL OTOMASYON: Sanayi işletmelerinin üretim akışı ve kontrolüyle kalite kontrol birimlerinde iş bulma şansına sahip.
- AĞIRLAMA VE GIDA TEKNOLOJİSİ: Restoran, kafe, tatil köyleri, yemek şirketlerinde çalışırlar. Yurtdışında iş bulma olanakları çok yüksek.

Diplomayı kapana, unvan ve işyeri açma hakkı
Meslek lisesi mezunu olmanın avantları neler bir bakalım.

- Anadolu teknik lisesi, teknik lise, Anadolu meslek lisesi, endüstri meslek lisesi ve kız meslek lisesi ile çok programlı liselerin bu okullarda uygulanan bölümlerinden mezun olanlar, teknisyen unvanı ile istihdam ediliyor.
- Anadolu teknik lisesi ve Anadolu meslek lisesi mezunları, yabancı dille eğitim görmenin avantajlarına sahip.
- Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay.
- Kamuda branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre üst derece ile işe başlar.
- Anadolu teknik lisesi ve teknik lise mezunlarına doğrudan işyeri açma belgesi veriliyor.
- Anadolu meslek lisesi ve meslek lisesi mezunları ise, işyeri açmak için gereken 'ustalık' belgesine, ustalık sınavına girerek ulaşabiliyor.

Yatılı oku hayata daha iyi hazırlan
İSTANBUL Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi'nin yatılı okuyan öğrencileri 'hayata bir adım önde hazırlandıklarını' söyledi. Yüzde yüz bursla okuyan öğrencilerle aynı yurtlarda kalan Bahçeşehir Koleji Lise öğrencileri, yatılı kampusta eğitim hizmeti almalarının birçok avantajı olduğunu ifade etti. Öğrenciler, yurtta derslere daha iyi konsantre olduklarını, yurtta kalan arkadaşlarıyla ders çalışma konusunda birbirlerini motive ettiklerini vurguladı.

HAVUZDAN TENİS KORTUNA 'YOK' YOK
BAHÇEŞEHİR Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri 2-4 kişilik odalarda kalıyorlar. Kız ve erkek yurtlarının ayrı olduğu binalarda, her öğrenciye ait bir çalışma masası, oturma salonu ve ortak mutfak yer alıyor. 24 saat güvenliğin ve belletmenlerin bulunduğu yurtlarda öğrenciler, yüzme havuzu ve tenis kortlarından faydalanıyor.

Tayinle tercihler yine çakıştı
SORU: İyi günler. Eşim silahlı kuvvetler mensubu, bu yüzden de sık sık tayin olma durumu var. Tercih formları 20 Temmuz'a kadar doldurulacak ama tayinlerin belli olma zamanı ağustos ortalarına doğru. Size sorum bizim nasıl bir yol izlememiz gerektiğiyle ilgili. Şu anda yaşadığımız yere göre tercihlerimizi yapıp sonradan gelişecek şartlara göre nakille mi oğlumu yeni okuluna (tabi eşim tayin olursa) aldırmam gerekiyor, yoksa tercih listemizde olmasa bile şayet gidecek olursak gideceğimiz yerde kayıt yaptırabiliyor muyuz? Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi nereden edinebilirim?
CEVAP: Puanınız İstanbul'da bir Anadolu lisesine yetiyorsa Anadolu'da da her okula yetecektir. Burada prosedür şudur. Tayininiz çıktığında o ilin Milli eğitim müdürlüğü öğrencinizin taban puanı bulunduğu yerde hangi okula yetiyorsa o okula yerleştirecektir. Siz İstanbul'da tercihinizi yapın. Tayininiz çıktığında uygun okula MEB tarafından yerleştirilecek.

SORU-CEVAP
SORU: Ben İlkin Ece Tenekecioğlu. Tekirdağ, Saray'da yaşıyorum. Trakya bölgesi ve İstanbul tercih bölgelerim. Benim için bir tercih listesi yapabilir misiniz? OYP puanım 484.904. Genel başarı sıram 4691. Yatılı okulda kalacağım ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi'ni çok istiyorum. Hazırlık okumak da istiyorum. Hazırlığın hangi dil olacağı benim için önemli değil. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
OKUL ADI KONT. TABAN BAŞARI YEDEK PUAN SIRASI SAYISI
İstanbul / Beşiktaş / Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi 120 489,906 1.582 960
İstanbul / Beşiktaş / Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi 60 489,352 1.779 480
İstanbul / Kadıköy / Kadıköy Anadolu Lisesi 300 484,128 4.646 2400
İstanbul / Fatih / Cağaloğlu Anadolu Lisesi 180 483,116 5.338 1440
İstanbul / Fatih / Vefa Lisesi 150 471,023 16.310 1200
İstanbul / Üsküdar / Haydarpaşa Lisesi 240 470,56 16.903 1920
İstanbul / Şişli / Nişantaşı Anadolu Lisesi 90 472,269 15.025 720
İstanbul / Fatih / Pertevniyal Lisesi 240 471,865 15.421 1920