Milli Eğitim Bakanlığı, göç alan yerlerdeki derslik sıkıntısını gidermek için kısa sürede yapılabilen, taşınabilir okul projesi başlatıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, vatandaş nereye göçerse okulun arkasından gitmesini sağlayacak bir proje geliştirdi. İhtiyaç olan yerde kısa sürede prefabrik malzemeden okul inşa edilmesini hedefleyen 'Taşınabilir Okul Modeli Projesi'ne bu yıl başlanıyor. Isıtma sistemi de bulunacak bu tür binalar, köy ve mezralar için 3-5, daha büyük yerler için ise 8-12 derslikli olacak. Derslik sayısı büyük şehirlerin yeni gecekondu mahallelerinde, ihtiyaç halinde 24'e kadar çıkabilecek.

Göç veren köylerdeki okul binaları boş kalırken, her yıl milyonlarca insanın yerleştiği büyük şehirlerde derslik sıkıntısı çekiliyor. Prefabrik okullar, bölgeye kalıcı okul yapıldıktan sonra başka bir yere taşınacak. Böylece hem göç nedeniyle beklentilerin üstünde öğrenci çıkan yerlere hızlı bir şekilde okul götürülecek, hem de diğer okullardaki sınıfların kalabalıklığı azaltılacak. Bu yıl ihaleyle 100 taşınabilir okul satın alınması planlanırken, önümüzdeki yıl sayı artacak. Valilikler en çok ihtiyaç duydukları yerlere bunları monte ettirecek. Okullar yoğun göç alan Diyarbakır, Mersin, Adana, Gaziantep, ?anlıurfa, Batman, Van, İstanbul, İzmir, Antalya ve Kocaeli gibi illere öncelikle gönderilecek. Uygulamayı değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 'Bir nevi okulu, öğrencilerin ayağına götüreceğiz. Portatif, sıcağa ve soğuğa dayanaklı olacak bu okulların içinde kütüphane dahil her şey olacak.' dedi.

Acil okul ihtiyacı olan yerlerin ihtiyaçlarını karşılayacaklarını vurgulayan Çelik, göç nedeniyle kimsenin kalmadığı yerlerde boş duran okulların da atıl yatırıma dönüştüğünü kaydetti. Çelik ayrıca, 2005-2006 eğitim öğretim yılından itibaren özellikle branş öğretmenlerinden en üst düzeyde yararlanmak için öğretmenleri de taşıyacaklarını kaydetti.

Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanı Prof. Dr. Abdussamet Arslan ise taşınabilir okul sisteminde kullanılacak prefabriklerin deprem zamanında kullanılan prefabriklerden çok farklı, kaliteli ve sağlam olacağını vurguladı. 'Deprem zamanında kullanılan prefabrikler bir defa kullanılıyor ve pek de sağlam olmuyor.' diyen Arslan, taşınabilir okullarda kullanılacak prefabriklerin inşaat olarak yapılan kalıcı binalar kalitesinde olacağını kaydetti. Arslan, 'Köye okul yapıyoruz, vatandaş göçüyor, okul orada gereksiz hale geliyor veya vatandaş şehirden köyüne geri dönüyor, bu sefer de okul ihtiyacı doğuyor. Yeni sistemde vatandaş nereye göçerse okul da arkasından gidecek.' dedi.

Bir ilin okul ihtiyacını bir yıl önceden planladıklarını, ancak göç nedeniyle bir ilçe büyüklüğünde yeni bir yerleşim yerinin oluşabildiğini anlatan Arslan, 'Oraya yeni okul yapımı için hemen ödenek göndersek bile, ihalesi, yapımı, teslimi iki yılı buluyor. Bu da o bölgeye eğitimin gitmesini engelliyor. Taşınabilir okul modeli ile o bölgeye çok hızlı bir şekilde okul götürebileceğiz.' dedi.

2000 ile 2005 yılları arasında en fazla nüfusu artan, dolayısıyla da göçe maruz kalan il İstanbul. Dev metropolün nüfusu bu yıl, 1 milyon 313 bin (yüzde 13,1) kişi arttı. Artış oranı bakımından 287 bin yeni nüfus eklenen Antalya (16,7) ilk sırayı alıyor. ?anlıurfa'nın nüfusu 5 yılda yüzde 14,6 artarken, Van yüzde 12,6, Diyarbakır yüzde 10,9, Kocaeli yüzde 10,4, İçel ise yüzde 10,2 artış gösterdi. Batman'ın nüfusu 5 yıl önceye göre yüzde 11, Gaziantep yüzde 9, İzmir 8,3, Adıyaman ise yüzde 7 arttı. 15 yıldır sürdürülen taşımalı eğitim kapsamında ise geçtiğimiz yıl 29 bin köy ve mezralardaki 700 bin öğrenci her gün 6 bin 300 okula taşındı. Her yıl 300 trilyon liraya yakın para harcanan uygulama 'çocukların sabahın erken saatlerinde kalkması, servislerin ölümlü kazalara karışması' gibi sebeplerle eleştiriliyor.