Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), isteğe ve zorunlu hizmet yükümlülüğüne bağlı olarak 30 bin 863 öğretmenin iller arası yer değiştirme atamalarını yaptı.

Öğretmen atamaları dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı bir tören düzenlendi.

Törende bilgisayar kurası sonucu yer değiştirmek için başvuran 31 bin 673 öğretmenden 30 bin 863'ünün ataması yapıldı.

Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, 1 Eylüle kadar 2006-2007 öğretim yılında hangi öğretmenin nerede çalışacağının yüzde yüz belli olacağını belirterek,'' 1 Eylül itibariyle MEB'de öğretmen hareketleri dondurulacak'' dedi.

MEB'in kamudaki çalışan insanların çok önemli bir kısmını bünyesinde bulundurduğunu belirten Çelik, kamudaki memurların yarısının MEB'te çalıştığını vurguladı.

''Göreve başladığımda kendi çalıştırdığı personelin sayısını bilmeyen bir bakanlık vardı'' diyen Çelik, şunları kaydetti: ''Artık İLSİS veri tabanı esas alınarak tüm bu bilgileri zaptı rapt altına alındı. Personelle ilgili bütün bilgilerimiz mevcut ve sağlamdır. Bazı illerde bazı branşlarda öğretmen fazlalıkları olması geçmiş yılların tortularıdır. Bunları kademeli bir şekilde yok etmeye çalışıyoruz. Bir anda bunları yok etmek mümkün değil. Aksi takdirde sıkıntılar oluyor. O yüzden bunlar kademeli hallediliyor. Ankara'daki öğretmen fazlalığı 5 bindi. Bu eritilmiştir.''

ZORUNLU HİZMET BÖLGELERİ

Çelik, zorunlu hizmet bölgelerine de önemli kısıtlamalar getirdiklerini belirterek, ''Siz zorunlu hizmet bölgelerini ilçe bazında değil, il bazında belirlerseniz bu çok büyük bir haksızlık olur. Zorunlu hizmet bölgelerini artık ilçeler bazında tasnife tabi tutuyoruz'' diye konuştu. Artık atamaların bilgisayar ortamında yapıldığını kaydeden Bakan Çelik, ''Hamili kart yakınımdır dönemi bitmiştir'' dedi. Yer değiştirmek için başvuran adayların ancak yüzde 50'sinin

talebine olumlu karşılık verebildiklerini ifade eden Çelik, şunları söyledi: ''Hepsine olumlu cevap vereceğiz diye dengeleri bozamayız, bir yerde yığılma olmasına izin vermeyiz. Bize 13 bin öğretmen mazeret beyan etti. Bunları inceleyeceğiz. Daha önce eften, püften mazeretler beyan ediliyordu. Biz bunları çıkardık. Bu ülkenin her karışı bizim toprağımızdır. Biz bütün ülkeye eğitim hizmeti götürmekle mükellef olduğumuz sürece bunlara dikkat edeceğiz. Bir öğretmenimiz daha önce zorunlu hizmet bölgelerinde çalışmışsa, biz o öğretmenin zorunlu hizmet yükümlülüğünü yapmış sayıyoruz. Ayrıca bedensel engelli öğretmenleri de zorunlu hizmete dahil etmedik. 1 Eylüle kadar 2006-2007 öğretim yılında hangi öğretmen nerede çalışacaksa yüzde yüz belli olacak. 1 Eylül itibariyle MEB'de öğretmen hareketleri dondurulacak.''

GEÇİCİ SÖZLE?MELİ Ö?RETMENLER SÜREKLİ OLUYOR

Bakan Çelik, özellikle geçici sözleşmeli öğretmenlerin merakla beklediği statü değişikliğine ilişkin açıklamalar da yaptı. Çelik, Devlet Memurları Kanunu"nun 4/c maddesi kapsamında geçici sözleşmeli olarak çalıştırılan ve 10 ay çalıştırıldıktan sonra giriş-çıkış yaptırılan öğretmenlerin aynı kanunun 4/b kapsamına alınacağını belirterek, böylelikle bu öğretmenlerin geçici statüden sürekli statüsüne alınacağını söyledi. Konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı personelinin ortaklaşa yürüttüğü çalışmanın tamamlandığını, gelecek haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında düzenlemeye ilişkin kararnamenin imzaya açılacağını ifade eden Çelik, "Bu öğretmenlerimiz artık 10 ay çalışıp çıkış-giriş yapmayacak. 4/b kapsamına alınarak 12 ay çalışıp yaz aylarında da maaşlarını alacaklar" dedi. Çelik, sözleşmeli öğretmen olarak çalışan personelin yeterli puan almaları durumunda ağustos ayında gerçekleştirecekleri öğretmen atamalarına da başvurabileceğini, atanmaları durumunda kadrolu öğretmen olarak çalıştırılabileceklerini söyledi.

10 BİN Ö?RETMEN ATAMASI

Önceki yıllarda öğretmenlerin Temmuz, Ağustos aylarında emekli olduklarını hatırlatan Bakan Çelik, bu yıl bunu bir ay önceye çektiklerini belirtti.

Çelik, emekli olacak öğretmenlerin durumlarının da belli olması nedeniyle Ağustosun ilk yarısında 10 bin öğretmenin atamasını yapmış olacaklarını bildirdi.

Sözleşmeli öğretmenlerle ilgili bütün çalışmaların MEB ve Maliye Bakanlığınca yapıldığını anlatan Çelik, sözleşmeli öğretmenlerin 10 ay değil 12 ay çalışmalarına ilişkin kararnamenin Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını söyledi.

Daha sonra Bakan Çelik, atamayı başlatmak için salonda bulunanlardan rakamlar alarak bilgisayarın düğmesine bastı.

Bilgisayar kurasıyla gerçekleştirilen atamalar sonucunda, 22 bin 837 isteğe bağlı, 8 bin 836 zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirmek üzere yer değiştirme talebinde bulunan 31 bin 673 öğretmenden 30 bin 863'ünün ataması yapıldı. Ataması yapılan öğretmenlerin en geç 31 Temmuz tarihine kadar çalıştıkları okullarla ilişiklerini keserek, atandıkları yerlere gitmeleri gerekiyor.