Bir yükseköğretimi kazandığı halde liseden mezun olamayan adayın durumu ne olur?

Kayıt dönemine kadar liseden mezun olamazsa üniversiteye kayıt yaptıramaz. Bir sonraki yıl YGS-LYS hazırlıkta AOBP kırılmaz. İlk defa giriyor gibi değerlendirilir. Adayların liseden mezun olamadıklarını resmi bir belge ile ÖSYM'ye bildirmeleri gerekir.

Kontenjanlar kılavuzundaki tabloların açıklamaları nelerdir?

Tablo 3A: Sınavsız geçiş ile ilgili yükseköğretim programlarını göstermektedir. Bu tablo Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgeleri'ne (METEB) göre hazırlanmıştır. METEB başlığı altında bölge kapsamına giren yükseköğretim programları, bağlı oldukları üniversitelere ve meslek yüksekokullarına göre gruplanmıştır.

Tablo 3B: YGS puanı ile tercih edilebilecek iki yıllık yükseköğretim programlarını göstermektedir. Bu tabloda yer alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünden 140,000 ve daha üzeri puan almak gerekir.

Tablo 4: LYS puanı ile tercih edilebilecek dört veya daha uzun süreli yükseköğretim programlarını göstermektedir. Bu tabloda yer alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünden 180,000 ve daha üzeri puan almak gerekir.

Sınav sonucunda oluşan YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları hangi programları tercih etmek için kullanılır?

YGS puanlarına göre tercih edebileceğiniz programlar şunlardır:

MYO programları (Sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlar).

AÖF ön lisans programları.

AÖF lisans programları (İngilizce öğretmenliği hariç).

Özel yetenekle girilen programlar.

Meslek liselerinin kendi alanları lisans programları (Ek puanla girilen yerler).

Ön lisans (2 yıllık) sınavsız geçiş programlarının bulunduğu tablodaki (Tablo 3A) programlara yerleştirme nasıl yapılıyor?

Bu tabloda öncelik meslek liseli adaylar içindir. Meslek liseliler kendi öncelik sıralamalarına göre yerleştirilir. Kalan boş kontenjanlara genel liseliler veya alan dışından meslek liseliler ilgili YGS puanlarına göre yerleştirme yapılacaktır.