Haziran, sınav ayıdır. Milyonlarca öğrenciyi ve ailesini yakından ilgilendiren LGS (Liselere giriş sınavı), ÖSS gibi sınavlar bu ayda yapılmaktadır.

Doktorunuzun verdiği ve kullanmak zorunda olduğunuz ilâçların dışında kafanıza göre ilâç kullanmamalısınız.

İsterseniz sınav gecesi de çalışabilirsiniz; ama gece iyi uyumalısınız. 10.30-11.30 civarında yatağın yolunu tutmalısınız.

Sınava giderken sınav kimlik kartı, Kimlik kartı (Nüfus cüzdanı vb.),İki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem.

Sınavlarda başarılı olabilmek için sınava kadarki günlerde, sınavdan önceki gecede, sınav sabahında ve sınavda yapılması gerekenler çok iyi bilinmelidir. Sınavlar öğrencilerin karşısına çıkan önemli fırsatların başında gelmektedir. Bu fırsatı fark eden ve en iyi şekilde değerlendirenler, istedikleri başarılara ulaşma adına önemli mesafeler kat etmiş olurlar. Tabii başarı için bu fırsatların nasıl değerlendirileceği de çok önemlidir.

Sınava kadar neler yapılmalı?

Unutmak doğal bir durumdur. Kişi, öğrendiklerinin yüzde 70'ini 1 saat içinde, yüzde 80'ini de bir gün içinde unutabilir. Bu sebeple tekrarlara önem vermelisiniz. Özellikle formülleri, bildiğinizi düşündüğünüz; ama soru çözerken hatalarınızın çıktığı konuları tekrar etmelisiniz. Hiç bilmediğiniz veya çok iyi bildiğiniz konulara zaman harcamamalısınız.

Sınava sağlıklı bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Bu sebeple sınavdan önce sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Sakatlanmamaya dikkat etmelisiniz. Sakatlanabileceğiniz sportif etkinliklerden uzak durmalısınız. Dondurma gibi sağlığınızı riske atabilecek gıdaları yemekten sınava kadar kaçınmalısınız.

Moralinizi bozacak, sizi gerilime sokacak, zihninizi gereksiz yere meşgul edebilecek olaylardan uzak durmalısınız. Bu içerikteki televizyon programlarını seyretmemelisiniz. Film seyretmek istiyorsanız sizi rahatlatacak filmleri, örneğin komedi filmlerini tercih edebilirsiniz.

Bilgisizlik ve belirsizlik kaygıya yol açabilir. Bu sebeple sınava gireceğiniz binayı, sınav salonunu; hatta oturacağınız sırayı mutlaka önceden gidip görmelisiniz. En azından sınavdan önceki gün bu işlem bitmelidir. Sınavın yapılacağı binaya sınav günü nasıl ulaşabileceğinizi ayrıntılı ve alternatifli olarak önceden plânlamalısınız.

Sınav gecesi ve sabahı neler yapmalıyız?


Doktorunuzun verdiği ve kullanmak zorunda olduğunuz ilâçların dışında kafanıza göre ilâç kullanmamalısınız.
Midenizi bozabilecek veya midenize ağır gelebilecek yemekler yememelisiniz.

İsterseniz sınav gecesi de çalışabilirsiniz; ama gece iyi uyumalısınız. 10.30-11.30 civarında yatağın yolunu tutmalısınız.

Yatmadan önce dua edebilir, Allah'tan her şeyin hayırlısını isteyebilirsiniz. Gayret bizden; lütuf, ihsan, başarı Allah'tandır.

Sabahleyin zamanında kalkabilmek için gerekli tedbirleri almalısınız.

Sabah kalktığınızda hava durumunu da dikkate alarak mümkünse duş almalısınız. En azından abdest alabilirsiniz.

Sınavda glikoza (kan şekeri) çok ihtiyacınız olacak. Çünkü beynin gıdası oksijen, su ve glikozdur. Öyleyse mutlaka kahvaltı yapmalısınız.

Yanınıza su, şeker, çikolata, meyve suyu, kuru üzüm, bisküvi gibi gıda ve içecekler alabilirsiniz.

Evden çıkarken veya sınav salonuna girmeden önce tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı mutlaka gidermelisiniz.

Sınavda rahat edebileceğiniz, kendinize ve başkalarına saygınızı yansıtan temiz kıyafetler giymelisiniz.

Vücudunuzu sıkan, terleten, kaşındıran kıyafetler giymemelisiniz. Ayakkabılarınız da rahat olmalıdır; ayağınızı sıkan ayakkabılar giymemelisiniz.

Giyinmede havaya dikkat edin.

Sınava giderken sınav kimlik kartı,

Kimlik kartı (Nüfus cüzdanı vb.),

En az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, Yumuşak ve leke bırakmayan silgi, Kalemtıraş götürülmeli.

Yanınıza saat ve her ihtimale karşı bir miktar para almayı da unutmamalısınız.