Milli Eğitim Bakanlığı, 'rotasyondan kaçan' 947 öğretmeni tespit ederek re'sen Doğu illerine atadı.

İki yıldır öğretmenlere ciddi bir şekilde rotasyon (mecburi hizmet için zorunlu yer değiştirme) uygulayan Milli Eğitim Bakanlığı, 27 Mayıs 2005'te yaptığı tayinlerde yaklaşık 9 bin öğretmeni Doğu illerine göndermek istedi. Ancak ataması yapılan öğretmen sayısının 7 binde kalması, Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Batı illerine 7 ayrı ekip gönderen bakanlık, birinci hizmet bölgesindeki 30 batı ilini denetimden geçirdi, rotasyondan muaf tutulan öğretmenlerin evrakları incelendi. İnceleme sonucunda ekipler, rotasyona tabi olması gereken 947 öğretmenin bundan muaf tutulduğunu tespit etti. Bu öğretmenlerin isimleri ve belgeleri Personel Genel Müdürlüğü'ne ulaştırılırken, geçen hafta bunların atamaları Doğu illerine yapıldı. Ataması yapılan öğretmenlere ise, '2005 yılı yer değiştirme döneminde zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme işlemi, özürleri nedeniyle ertelenmiş öğretmenlere ait belgelerin yeniden incelenmesi neticesinde eksik ya da geçersiz belgesi olduğu tespit edilenler, zorunlu hizmet bölgesindeki illere bilgisayar kurası ile atanmışlardır.' şeklinde bilgi verildi.

Öğretmenler tayine şaşırdı

Mayıs ayında yapılan tayinlerde rotasyondan kurtulduklarını düşünen öğretmenler, bakanlığın kararnameleri tebliğ etmesiyle büyük bir şaşkınlık yaşadı. Yozgat'ta sınıf öğretmenliği yaparken eşini Ankara'da çalışıyor göstererek geçen sene Ankara'ya tayin olan Uğur öğretmen rotasyona uğrayanlardan biri. Eşinin SSK primlerini yatırmaya ara veren ve sadece atamaların yapılacağı mayıs ve haziran ayındaki primleri ödeyen Mustafa öğretmen, 'Mayıs sonunda yapılan atamalarda tayinim çıkmadığı için sevinmiştim ve 'bu yıl kurtulduk' diyordum. Geçen hafta bir de baktım tayinim Bitlis'e çıkmış. Bakanlık yetkilileri 'evrakların eksik, yapacak bir şey yok' dediler. Yozgat'tan Ankara'ya gelmek için o kadar uğraşırken, kaderde Bitlis varmış.' dedi.

İzmit'te Suat öğretmen de eşinin sigortasını devam ettirmediği için Ağrı'ya tayin edilmiş. Yüksek lisans yapanlardan tez aşamasını uzatanlar ile sağlık özrü ortadan kalkanlar da rotasyona uğrayanlardan. Denetimden haberdar olan ve eşini Bağ-Kur'lu gösteren bazı öğretmenlerin ise bakanlığın 'prim borcu olmayacak' şartı nedeniyle 8-10 milyar lirayı bulan birikmiş borçlarını ödeyerek rotasyondan kurtulduğu anlaşıldı.

Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, yetkilerin bazılarını illere devrettikleri için öğretmenlerin eş, sağlık ve öğrenim mazereti gibi evraklarını illerin incelediğini belirterek, 'Baktık ki umduğumuz gibi bir sayı çıkmadı. Biz de illere uzman ekipler göndererek inceleme yaptırdık. Hem 'kimler rotasyona konulmamış ve bunda bir kasıt var mı?' Onu araştırdık, hem de 'illerde farklı yorumlar var mı?' Bunu inceledik.' dedi.

Bir öğretmen rotasyona giderken diğerinin gitmemesini 'adil bulmadıklarını' vurgulayan Kaya, 'İncelemeler sonrasında hiçbir öğretmenin gerekçesiz muaf tutulmadığını gördük ki bu çok olumlu bir durumdur. Ancak bazı eksik ve yanlış yorumlanan konular olduğunu tespit ettik. Geçersiz ve eksik evrakı olanları ise zorunlu hizmet bölgesine gönderdik.' diye konuştu.

İstanbul'da 4 yıl çalışan rotasyondan kurtuluyor

11 Haziran 2000 tarihinden sonra atanan öğretmenlerin zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunuyor. Bu tarihten sonra atanan öğretmenlerin, İstanbul, Adıyaman, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çankırı, Çorum, Yozgat ve Zonguldak gibi 'ikinci hizmet bölgesi' illerde 4 yıl; Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Hakkari ve Iğdır gibi 'üçüncü hizmet bölgesi' illerde 3 yıl çalışması gerekiyor. Eş, öğrenim ve sağlık özrünü belgelendirenler rotasyondan kurtuluyor. Ancak bu kişilerin belgelerini her yıl yenilemeleri ve mazeretlerinin devam ettiğini göstermeleri gerekiyor. 'Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği' gereği yapılan uygulamada geçen sene 8 bin 500 öğretmen rotasyona tabi tutulmuştu. 11 Haziran 2000'den önce öğretmenliğe başlayanların mecburi hizmetleri kaldırıldığı için, 4 yıl aradan sonra ilk rotasyon geçen sene yapılmıştı.