Hükümetin gündeminde bir süreden beri yer alan özel eğitim kurumları ile ilgili yasa tasarısı dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası imzaya açıldı.

İmzaların tamamlanmasının ardından Meclis'e gönderilecek olan tasarı, öğrenci velilerine cazip imkanlar sunuyor.

Toplantı sonrası açıklamada bulunan Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, eğitime büyük önem verdiklerini söyledi. Sekizinci beş yıllık planda bulunan özel eğitim kurumlarının çeşitli teşvikler içerecek şekilde çıkarılması yönündeki planı gündemlerine aldıklarını belirten Çiçek, birçok köklü değişikliğe gittiklerini ifade etti.

Hükümet Sözcüsü Çiçek'in verdiği bilgilere göre; tasarıda yer alan bazı düzenlemeler şöyle: 'Özel eğitim kurumları açma izni Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınıp valiliklere devredilerek bürokrasi azaltılacak. Yabancıların açtığı okullardaki tadilatlar için valiliklerin izni yeterli olacak. Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin sendika kurma ya da sendika üyesi olma önündeki engel kalkacak. Reklam vermek için izin şartı kaldırılacak. Özel öğretimlerde ücretin yarısını geçmemek üzere ücretin bir kısmı devletçe karşılanabilecek. Su, doğalgaz, elektrik ücretleri resmi okullardaki tarifeyle eşit hale getirilecek. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'ya tabi olanların çocuklarını özel okula göndermeleri durumunda ödedikleri ücretin tamamı Gelir Vergisi'nden düşürülecek. Öğrenci velisine öğrenim süresi kadar düşük faizli ve uzun vadeli kredi verilecek. Ücretsiz öğrenci okutma oranı yüzde 2'den yüzde 3'e çıkarılacak. Yabancı uyruklu öğrenci sayısındaki yüzde 20'lik oran yüzde 30'a yükseltilecek.' Bakan Çiçek, gazetecilerin 'Özel okullar tasarısıyla fakir öğrencilerin okutulmasına ilişkin bir düzenleme mi geliyor?' şeklindeki sorusunu şöyle cevapladı: 'Bir kısım fakir öğrenciler vardır. Onların ücretlerinin bir kısmını devlet karşılayabilir. Bursla kredi farklıdır. Kredi neticede borçtur. Velisi ödeme güçlüğü çekiyor, talep ediyorsa, okul ücretlerinin ödenmesi, öğrenim giderlerinin karşılanabilmesi açısından... Bu okullarda okuyanlar 18 yaşından küçük olacağı için, borç edinme ehliyetleri söz konusu değil. Mecburen veli borçlanacaktır.'